Dzisiaj, w pierwszy dzień wiosny, proponujemy lekki deser z wykorzystaniem mango curd. Na kokosowyn ciasteczkowym spodzie, z kremem z mango o powalającym słonecznym kolorze i dużem keksem bitej śmietany z nutką kokosa. Mniam! Nawięcej zajmuje porzygotowanie mango curd – całe 15 minut 🙂 Jeśli macie już jego zapasy w lodówce lub zamrażarce bierzcie się do dzieła; w kolejne 10 minut przygotujecie pyszny, lekki deser lub powieczorek. Tarta z mango i bitą śmietaną w sam raz nada się na powitanie wiosny!
Składniki na tartę 20 cm.
Spód:
150 g ciasteczek owsianych kokosowych,
25 g wiórek kokosowych,
60 g rozpuszczonego masła,
szczypta soli.
nadzienie:
1,5 porcji mango curd
oraz 300 g śmietany kremówki 36%,
60 g cukru pudru,
łyżka likieru kokosowego,
łyżeczka rymu.
Wiórki kokosowe podrażamy na patelni, studzimy. Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze, dodajemy wiórki i roztopione masło. Spód powinien mieć konsystencję mokrego piasku. Blachę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie dno i boki wysypujemy ciasteczkowym spodem. Mocno ubijamy i wkładamy na chwilę do lodówki, aż spód lekko stwardnieje.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec miksowania dodajemy rum i likier.
Na spód wykładamy mango curd, następnie na tartę dajemy duży kleks śmietany.
Tarta z mango może stać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
3 komentarze
och! wygląda pięknie. A ta beza niczym wiosenny Mount Everest!
A to akurat bita śmietana 🙂 ale połączenie z bezą brzmi super, chyba wypróbuję taką wersję…
Wspaniała tarta! 🙂