facebook

Wiosenna tarta z mango

0 Posted by - 20 marca 2015 - Przepisy

Dzisiaj, w pierwszy dzień wiosny, proponujemy lekki deser z wykorzystaniem mango curd. Na kokosowyn ciasteczkowym spodzie, z kremem z mango o powalającym słonecznym kolorze i dużem keksem bitej śmietany z nutką kokosa. Mniam! Nawięcej zajmuje porzygotowanie mango curd – całe 15 minut :) Jeśli macie już jego zapasy w lodówce lub zamrażarce bierzcie się do dzieła; w kolejne 10 minut przygotujecie pyszny, lekki deser lub powieczorek. Tarta z mango i bitą śmietaną w sam raz nada się na powitanie wiosny!

Składniki na tartę 20 cm.

Spód:

150 g ciasteczek owsianych kokosowych,

25 g wiórek kokosowych,

60 g rozpuszczonego masła,

szczypta soli.

nadzienie:

1,5 porcji mango curd

oraz 300 g śmietany kremówki 36%,

60 g cukru pudru,

łyżka likieru kokosowego,

łyżeczka rymu.

Wiórki kokosowe podrażamy  na patelni, studzimy. Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze, dodajemy wiórki i roztopione masło. Spód powinien mieć konsystencję mokrego piasku. Blachę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie dno i boki wysypujemy ciasteczkowym spodem. Mocno ubijamy i wkładamy na chwilę do lodówki, aż spód lekko stwardnieje.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec miksowania dodajemy rum i likier.

Na spód wykładamy mango curd, następnie na tartę dajemy duży kleks śmietany.

Tarta z mango może stać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

 tartamango1tartamango3tartamango5

 

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

3 Comments

  • karmel-itka 20 marca 2015 - 13:11 Reply

    och! wygląda pięknie. A ta beza niczym wiosenny Mount Everest!

    • Candy Company 20 marca 2015 - 22:59 Reply

      A to akurat bita śmietana :) ale połączenie z bezą brzmi super, chyba wypróbuję taką wersję…

  • Beti K 20 marca 2015 - 20:42 Reply

    Wspaniała tarta! :)

  • Leave a reply

    Translate »