Błyskawiczne cake popsy w kształcie jajek. Możecie je zrobić na ostatnią chwilę i włożyć do koszyka obok pisanek! Przy dekorowaniu jajeczek można popuścić wodze fantazji, zwłaszcza jeśli zrobicie to z dziećmi 🙂 Przepis jest bez pieczenia, będziecie potrzebowali tylko dwóch składników i polewy, brzmi prosto? Takie właśnie są cake pops o smaku oreo 🙂 Proste i pyszne.
Chcielibyśmy Wam życzyć wesołych, spokojnych i oczywiście słodkich Świąt!
Przepis pochodzi z tej strony
Składniki na ok. 25 lizaków:
360 g oreo (lub odpowiednika),
120 g serka kremowego
oraz
200 g białej czekolady (lub candy melts),
patyczki do lizaków,
posypki lub pisaki jadalne do dekoracji.
Ciasteczka rozdrabniamy w belnderze i dodajemy do nich serek. Wyrabiamy ciasto, aż składniki dobrze się połączą, fromujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na 20 minut. Następnie odrywamy kawałki ciasta (wielkości średniego orzecha włoskiego), każdy zagniatamy tak, by nadać mu kształt jajka i ponownie odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, przygotowujemy patyczki.Końcówkę każdego patyczka zanurzamy w czekoladzie i wbijamy w jajeczko do połowy, odstawiamy do zastygnięcia.
Ostatni etap to obtoczenie jajek w czekoladzie. Jeśli trzeba ponownie podgrzejcie czekoladę, zanurzcie w niej każde jajeczko, po czym delikatnie strzepcie jej nadmiar. Włożcie do lodóki na czas zastygnięcia polewy. Jajka możecie udekorować posypkami, kiedy polewa zacznie nieco zastygać lub całkowicie już zastygnięte pokropcie je barwnikiem rozpuszczonym w wodzie/alkoholu – będą wyglądały jak przepiórcze jajeczka, narusujcie szlaczki – pełna dowolność i świetna zabawa!
Oreo cake pops przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Smacznego!