facebook

Najlepszy tort dyniowy! Z delikatnym kremem i korzennym karmelem

0 Posted by - 5 grudnia 2016 - Przepisy, tort/ layer cake

Zdradzam Wam mój ulubiony przepis na tort dyniowy – najlepszy jaki jedliście! Tort jest lekki, delikatny, nie za słodki. A krem… boski! W połączeniu z korzennym karmelem smakuje cudownie. Zdecydowanie najlepszy dyniowy tort jakiego kiedykolwiek próbowałam, żałuję, że to nie mój przepis :) Sezon dyniowy jeszcze się nie skończył, upieczcie go koniecznie – tym bardziej, że do ciasto proste i szybkie w przygotowaniu, zrobicie je bez użycia miksera. Bardzo polecam!

Dodatkowo tort można podrasować smarując blaty domowymi powidłami dyniowymi lub dodając do masy skórkę pomarańczową – jest wtedy jeszcze lepszy!

Przepis pochodzi z tej strony – zmniejszyłam nieco ilość cukru i dodałam od siebie korzenny solony karmel :)

Składniki na formę 20 lub 23 cm, piekłam w 20 cm.

Ciasto

400 g mąki

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cynamonu

2 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 łyżeczki imbiru

150 g drobnego cukru

1/2 łyżeczki soli

300 ml oleju roślinnego

5 jajek

150  brązowego cukru

2 szklanki pure z dyni (440 g)

Mąkę przesiewamy z białym cukrem, przyprawami, sodą, proszkiem i solą, odkładamy.

Olej, jajka, cukier brązowy i pure mieszamy trzepaczką, aż masa będzie gładka. Mieszamy ze sobą suche i mokre składniki, nie za długo tylko do uzyskania jednolitego ciasta.

Ciasto pieczemy ok. 60-80 minut  w 170 C lub do suchego patyczka,  w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno) natłuszczonej i wysypanej mąką (boki).

Z formy 20 cm wyjdą 3 grube blaty ciasta – ale trzeba ciasto koniecznie upiec w opaskach cake strips (żeby nie urosła za duża górka) piecze się ok. 80 minut, w formie 23 cm uzyskamy 2 grube lub 3 cienkie blaty – polecam piec w większej formie  – pieczemy ok. 60 minut :)

Krem

450 g mielonego tłustego sera (używam tego)

1 szkl cukru pudru (do smaku)

240 ml śmietany kremówki 36 % (nie polecam śmietanki 30% – krem będzie mniej stabilny)

oraz domowa skórka pomarańczowa lub powidła z dyni (opcjonalnie)

Serek dokładnie mieszamy szpatułką z cukrem pudrem, ale nie za długo. Dodajemy ubita na sztywno śmietankę i chwilę ubijamy mikserem, aż krem będzie jednolity (tez nie za długo by nie przebić śmietanki).

Kremu wystarcza na przełożenie i obłożenie tortu, jeśli będziecie dodatkowo dekorować tortu tylkami proponuje zrobić krem z 1 i 1/4 porcji :)

Dodatkowo można blaty posmarować powidłami dyniowymi lub dodać trochę skórki pomarańczowej do gotowego kremu – obie opcje smakują bosko!

Korzenny karmel

Połowa porcji karmelu z tego przepisu

oraz przyprawy

1/4 łyżeczki cynamonu

1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/8 łyżeczki imbiru

Karmel robimy jak w przepisie, przyprawy dodajemy na końcu razem z solą. Tort polewamy kiedy sos ostygnie, przed podaniem posypujemy dodatkowo cynamonem.

Smacznego!

Best ever pumpkin layer cake recipe with spiced salted caramel! Food photography by Candy CompanyBest ever pumpkin layer cake recipe with spiced salted caramel! Food photography by Candy CompanyBest ever pumpkin layer cake recipe with spiced salted caramel! Food photography by Candy CompanyBest ever pumpkin layer cake recipe with spiced salted caramel! Food photography by Candy CompanyBest ever pumpkin layer cake recipe with spiced salted caramel! Food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

5 Comments

  • Kaja 15 lutego 2017 - 15:59 Reply

    Tort wygląda obłędnie!
    Zastanawiam się czy podobny efekt osiągnie się dodając puree z marchewki zamiast dyni?
    Blog klasa!

    • Candy Company 15 lutego 2017 - 16:16 Reply

      Dziękuję :) Tak, z pure z marchewki efekt będzie podobny, kolor wyjdzie ładniejszy – intensywniej pomarańczowy, tylko zmieniłabym trochę proporcje przypraw i dała mniej gałki :)

      • Kaja 15 lutego 2017 - 22:03 Reply

        Będę zatem próbować w sobote :)
        Jeszcze raz, wspaniały blog!

  • Emi 3 kwietnia 2017 - 07:56 Reply

    Tylko ile g ma ta szklanka?

    • Candy Company 3 kwietnia 2017 - 21:28 Reply

      1 szklanka pure to 220 g, uzupełniłam to już w przepisie. Pozdrawiam!

    Leave a reply

    Translate »