facebook

Walentynkowy torcik czekoladowy z awokado

0 Posted by - 10 lutego 2017 - bez cukru / sugar free, ciasta z owocami / fruit cakes, Przepisy, tarty / tarts, tort/ layer cake

Torcik czekoladowy z awokado to coś w sam raz na Walentynki! Jest mocno czekoladowy i dzięki awokado idealnie kremowy, z delikatnym kokosowym aromatem. Przygotowałam go w wersji wegańskiej bez dodatku rafinowanego cukru, możecie więc zjeść bez wyrzutów sumienia większą porcję, albo dwie – co może być jednak wyzwaniem, bo tort jest bardzo „treściwy” :) Smakuje wspaniale, nie uwierzycie, że jest bez nabiału i bez cukru…

Torcik jest bardzo prosty w przygotowaniu, poradzą sobie z nim nawet początkujący. POLECAM!

Składniki na formę 20-23 cm (robiłam w 20 cm)

Spód

30 g wiórków kokosowych

100 g mielonych migdałów

szczypta soli

2 łyżki kakao

3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

3 łyżki syropu klonowego

Wiórki kokosowe i migdały miksujemy w blenderze, dodajemy kakao i sól i ponownie blendujemy. Olej kokosowy rozpuszczamy i mieszamy z syropem i dodajemy do suchych składników. Blendujemy, aż powstanie zwarta masa, którą następnie wykładamy na spód tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

Spód podpiekamy w 160 C przez 10 minut, chłodzimy.

Krem czekoladowy z awokado

300 g śmietanki kokosowej

400 g gorzkiej czekolady

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)

2 dojrzałe awokado

Wszystkie składniki poza awokado podgrzewamy na kąpieli wodnej i mieszamy, aż się rozpuszczą, a krem będzie jednolity.

Awokado miksujemy na pure, łączymy z lekko przestudzonym czekoladowym kremem i miksujemy 2-3 minuty.

Masę wylewamy na ostudzony spód, torcik wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Polewa

100 g gorzkiej czekolady

1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego

1 łyżka śmietanki kokosowej

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z olejem i śmietanką, wylewamy na wierzch tortu i odkładamy do zastygnięcia. Można to też zrobić zaraz przed podaniem.

Torcik dekorujemy czerwonymi owocami i kwiatami.

Kroimy ostry nożem namoczonym w gorącej wodzie.

Smacznego!

Vegan chocolate cake recipe. Food photography by Candy CompanyVegan chocolate cake recipe. Food photography by Candy CompanyVegan chocolate cake recipe. Food photography by Candy CompanyVegan chocolate cake recipe. Food photography by Candy CompanyVegan chocolate cake recipe. Food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »