Torcik czekoladowy z awokado to coś w sam raz na Walentynki! Jest mocno czekoladowy i dzięki awokado idealnie kremowy, z delikatnym kokosowym aromatem. Przygotowałam go w wersji wegańskiej bez dodatku rafinowanego cukru, możecie więc zjeść bez wyrzutów sumienia większą porcję, albo dwie – co może być jednak wyzwaniem, bo tort jest bardzo „treściwy” 🙂 Smakuje wspaniale, nie uwierzycie, że jest bez nabiału i bez cukru…
Torcik jest bardzo prosty w przygotowaniu, poradzą sobie z nim nawet początkujący. POLECAM!
Składniki na formę 20-23 cm (robiłam w 20 cm)
Spód
30 g wiórków kokosowych
100 g mielonych migdałów
szczypta soli
2 łyżki kakao
3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
3 łyżki syropu klonowego
Wiórki kokosowe i migdały miksujemy w blenderze, dodajemy kakao i sól i ponownie blendujemy. Olej kokosowy rozpuszczamy i mieszamy z syropem i dodajemy do suchych składników. Blendujemy, aż powstanie zwarta masa, którą następnie wykładamy na spód tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Spód podpiekamy w 160 C przez 10 minut, chłodzimy.
Krem czekoladowy z awokado
300 g śmietanki kokosowej
400 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
2 dojrzałe awokado
Wszystkie składniki poza awokado podgrzewamy na kąpieli wodnej i mieszamy, aż się rozpuszczą, a krem będzie jednolity.
Awokado miksujemy na pure, łączymy z lekko przestudzonym czekoladowym kremem i miksujemy 2-3 minuty.
Masę wylewamy na ostudzony spód, torcik wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Polewa
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
1 łyżka śmietanki kokosowej
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z olejem i śmietanką, wylewamy na wierzch tortu i odkładamy do zastygnięcia. Można to też zrobić zaraz przed podaniem.
Torcik dekorujemy czerwonymi owocami i kwiatami.
Kroimy ostry nożem namoczonym w gorącej wodzie.
Smacznego!