Scroll down for English.
Nie jestem wielką fanką serników i nigdy nie byłam, ale czasem mam na nie ochotę. Najbardziej lubię takie z esami floresami z owocowego musu. Pewnie dlatego, że są takie śliczne… Albo ciasteczkowy spód może mieć z tym coś wspólnego? W zamrażarce miałam trochę pure z derenia, który, aż prosił się by go użyć do sernika. Upiekłam więc szybkie serniczki z ciasteczkową podstawą (a jakże!) i esami – floresami.
Serniczki są delikatne, kremowe, pyszne. Szybkie i proste w przygotowaniu, a wyglądają bardzo efektownie prawda?
Składniki na 8-9 serniczków lub jeden większy sernik o średnicy 20-23 cm*.
Spód:
150 g ciastek digestive,
30 g masła,
2 łyżki golden syrup (lub syropu klonowego, z agawy).
Ciastka rozdrabniamy w malakserze i mieszamy z roztopionym masłem i golden syrupem. Do każdej muffinki nakładamy po ok. 2 łyżeczki ciasteczkowej masy i ugniatamy.
Pure z derenia:
250 g derenia,
3 łyżki wody,
łyżeczka cukru pudru.
Pure z derenia możecie zrobić kilka dni wcześniej (i zamrozić) lub bezpośrednio przed przygotowaniem serniczków.
Dereń i wodę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Po kilku minutach gotowania owoce zmiękną, wtedy przecieramy dereń przez sitko tak by uzyskać jak najwięcej pure. Powinno wyjść ok. 1/2 szklanki pure.
2 łyżki pure mieszamy z cukrem pudrem i odkładamy.
Sernik:
250 g sera tłustego (trzykrotnie zmielonego),
250 g mascarpone,
100 g białej czekolady,
3/4 szklanki cukru pudru,
1 jajko,
łyżka mąki,
1/2 szkl. pure z derenia,
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, odkładamy. Zanim dodacie czekoladę do reszty składników upewnijcie się, że jest w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki miksujemy, aż dobrze się połączą i powstanie gładka masa, ale nie za długo, żeby nie napowietrzyć sernika. Masę serową równo rodzielamy między przygotowane papilotki z ciasteczkowym spodem. Wierzch każdego serniczka „skrapiamy” odłożonym pure z derenia i wykałaczką rozprowadzamy masę robiąc esy floresy.
Serniczki pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150C. Studzimy w piekarniku stopniowo uchylając drzwiczki. Całkowicie wystudzone mini serniczki chłodzimy w lodówce przynajmniej kilka godzin przed podaniem, a najlepiej całą noc.
*Duży sernik pieczemy przez ok. 45-55 minut, aż wierzch będzie ścięty i sprężysty.
Smacznego!
I’m not a big fun of cheesecakes, never have been. I’m guilty though of having cheesecake cravings from time to time. My favorites are swirl cheesecakes. Maybe it’s because they are so cute or maybe it’s the graham crust which I love?
Anyway I had some cornelian cherry pure in my freezer so I thought why not make cornelian cherry swirl cheesecakes? They are dreamy creamy, delicate, simply delicious. And so pretty! This is really simple and quick recipe. Only thing you need to do is to mix the ingredient, easy right?
Makes about 8-9 mini cheesecakes or 8 inch cake.
Ingredients
Cheesecake crust
150 g graham crackers,
2 tbsp melted butter (30 g),
1 tbsp golden syrup.
Blend the crackers to make cracker crumbs and mix with melted butter and golden syrup. Divide the mixture evenly among the cupcake liners and press it down with the back of a spoon a 1/4 measuring cup. Set aside.
Cornelian cherry pure & sauce
250 g cornelian cherries,
3 tbsp water,
1 tsp powder sugar.
Make cornelian cherry pure by heating the fruits, water and bringing them to a boil. Cook for 5 minutes, cornelian should be soft and it will start to burst. Strain the fruits using a food mill or a strainer, you should get about 1/2 cup of pure.
To make cornelian sauce take 2 tbsp of pure, mix them with powder sugar and set aside.
Cheesecake
250 g quark cheese (can be substituted with cream cheese),
250 g mascarpone cheese,
100 g white chocolate,
3/4 cup powder sugar,
1 egg,
1 tbsp all purpose flour
1/2 cup cornelian cherry pure.
Preheat the oven to 300 F.
Melt chocolate in a microwave or double boiler and bring to room temperature.
Mix all ingredients until thoroughly combined, with the mixer on medium low, about 1-2 minutes. You don’t want to over mix the batter or your cheesecakes will raise and fall in the middle.
Divide mixture evenly among cups over crust layer and dollop about 5 small circle of cornelian cherry sauce over each cupcake. Using a toothpick, swirl cornelian filling with cheesecake mixture to create a marbled design.
Bake in preheated oven 30 minutes. Let cool in open oven for 40 minutes (it’s best to open the oven doors gradually), then cool completely on a wire rack and transfer to a refrigerator for at least 3 hours, preferably overnight.
Serve chilled and enjoy!
19 komentarzy
Oh wow this looks amazing! I have pinned & yummed x
Thank you! I’m glad you like them because they are delicious too 🙂
Cheesecakes are my favorite. Looks delicious! Cute little cheesecakes:)
Thank you Ilona 🙂
These are so amazing. I absolutely loved the pictures.
Thanks, I’m learning with every photo 🙂
They look so cute and delicious – great recipe.
Thank you Molly!
These cheesecakes are beautiful! I love the color…I can only imagine how delicious they are too! xo, Catherine
Thank you Catherine 🙂 I’m not a big fan of cheesecake but I admit I really enjoyed eating them…
Really gorgeous looking cheesecake! I bet they are so delicious too. I do love the cherry swirl on top too! I am amazed that the cupcake liners can create such good looking lines on the sides of the cheesecakes. Totally need to try this trick and recipe. 🙂
Thank you Lokness 🙂 I wanted to buy a special cheesecake pan but they are hard to get where I’m from so I tried with muffin liners – they worked great but you need to chill the cheesecake first.
Welcome to Yum Goggle! We will be posting your submission soon. We will follow you on all available social media and hope you will do the same. That way we can tag you as we promote across the platforms available to us. Kelli from YG.
[…] GET THE RECIPE […]
bardzo fajne, takie nie za słodkie
[…] Cornelian Cherry Cheesecake […]
Czy można pominąć puree? Może to dziwne pytanie ale po prostu podoba mi się dodatek białej czekolady i brak budyniu, który jest chyba w większości tego typu przepisów na innych stronach. Czy gdy nie fodam puree muszę jakoś zmienić proporcje? Na górze po upieczeniu i wystudzeniu będzie sos z truskawek i kwiatów czarnego bzu 🙂
Można 🙂 Tylko zamiast pure zwiększyłaby ilość sera, albo dodała inny nabiał (śmietanę, jogurt itp.) no i może trzeba będzie zmniejszyć ilość cukru.
[…] Full recipe is here: Mini cornelian cheesecakes […]