facebook

Makaroniki z dereniem

0 Posted by - 19 września 2016 - bezy, ciasta z owocami / fruit cakes, ciastka / cookies, Przepisy

Rozkręciłam się w pieczeniu makaroników :) Podobnie jak mirabelki dereń idealnie nadaje jako nadzienie do makaroników, jest mocno kwaskowaty i przełamuje słodycz ciasteczek. Przygotowałam dwa rodzaje nadzienia, kwaśny środek z marmolady dereniowej i ganache z białej czekolady z dodatkiem derenia. Makaroniki wyszły naprawdę pyszne!

O dereniu poczytacie więcej tu.

Moim ulubionym momentem, poza jedzeniem oczywiście, jest dekorowanie – mam jeszcze tyle pomysłów o zrealizowania… Jak Wam się podoba efekt końcowy?

Składniki na ok. 35-40 makaroników

Ciasto

150 g cukru pudru

150 g mielonych migdałów

110 g białek (55 g + 55 g)

150 g drobnego cukru

50 g wody

barwnik spożywczy

Migdały przesiewamy, pozbywamy się większych kawałków i uzupełniamy drobnymi, do migdałów przesiewamy cukier puder i mieszamy ok. 30 s trzepaczką. Wlewamy 55 g białek i mieszamy na gęstą pastę, dodajemy barwnik spożywczy (masa powinna mieć intensywny kolor, po dodaniu bezy zbladnie) i odkładamy.

Cukier i wodę podgrzewamy w rondelku, co jakiś czas mieszając (kiedy zacznie wrzeć przestajemy mieszać) i gotujemy, aż osiągnie temperaturę 118 C (245 F).

Sprawdzajcie termometrem jak szybko rośnie temperatura, ja zaczynam ubijać pozostałe 55 g białek kiedy syrop ma ok. 113 – 114 C i to wystarcza by ubić je na sztywno. Kiedy syrop osiągnie 118 C zdejmujemy go z ognia i powoli wlewamy do cały czas ubijanych białek (zmniejszamy wtedy obroty). Ubijamy bezę, aż wystygnie i stanie się gęsta i błyszcząca. Bezę dodajemy do pasty migdałowej w 3 turach, ważne by masa miała odpowiednią konsystencję, nie była ani zbyt rzadka ani zbyt płynna (niewprawionym polecam oglądnięcie kilku filmików przed pieczeniem).

Makaroniki wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odstępach. Wygodnie narysować sobie kółka na papierze, albo podłożyć kartkę z narysowanymi kółkami pod. Kółka powinny mieć ok. 3 cm średnicy. Blachę odkładamy na 20-60 minut (u mnie to było ok. 35-40 minut), aż na makaronikach wytworzy się skorupka, która nie będzie się lepiła do palca przy dotknięciu, a powierzchnia makaroników zrobi się matowa.

Ciasteczka pieczemy w 150 C, 14-16 minut (piekłam ok. 15), zdejmujemy z blachy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Przekładamy nadzieniem, przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku. Najlepsze są drugiego dnia.

Nadzienie

Pure z derenia

250 g derenia,

3 łyżki wody,

45 g cukru

oraz

100 g białej czekolady

50 g śmietany kremówki 36 %

Pure z derenia możecie zrobić kilka dni wcześniej (i zamrozić) lub bezpośrednio przed przygotowaniem makaroników.

Dereń i wodę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Po kilku minutach gotowania owoce zmiękną, wtedy przecieramy dereń przez sitko tak by uzyskać jak najwięcej pure. Dodajemy cukier  i gotujemy jeszcze ok. 15 minut, do uzyskania gęstej marmolady.

Śmietankę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nią czekoladę połamaną w kostki, odkładamy na kilka minut a następnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Do czekolady dodajemy 1-2 duże łyżkę pure z dereni i dokładnie mieszamy.

Przełożenie

Czekoladę przekładamy do worka cukierniczego i okrągłą końcówką, i wyciskam masę wzdłuż krawędzi ciastek zostawiając na środku miejsce na pure. Nakładamy pure i składamy ciastka.

Makaroniki najlepsze są drugiego dnia po przełożeniu.

Smacznego!

corneliancherry macaroons , the best macaroons ever. Perfectly balanced sweet and sour tastecorneliancherry macaroons , the best macaroons ever. Perfectly balanced sweet and sour tastecorneliancherry macaroons , the best macaroons ever. Perfectly balanced sweet and sour tastecorneliancherry macaroons , the best macaroons ever. Perfectly balanced sweet and sour taste

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

4 Comments

  • Ania 20 września 2016 - 22:27 Reply

    Wyglądają cudownie! Nigdy nie jadłam ani nawet nie widziałam derenia w okolicy, da się dostać owoce na ryneczkach czy trzeba poszukać i samemu zerwać? Bardzo lubię makaroniki z kwaskowatym nadzieniem, chętnie bym wypróbowała przepis. :)

    • Candy Company 21 września 2016 - 13:11 Reply

      Raczej szukać na bazarkach, targach ze zdrową żywnością, ale sezon powoli się kończy więc może być już trudno go znaleźć… Uzupełniłam wpis o link do artykułu o dereniu, możesz zerknąć żeby wiedzieć przynajmniej jak dereń wygląda :) Ewentualnie można dereń zastąpić mieszanką żurawiny i wiśni, smak będzie zbliżony. Pozdrawiam!

  • Śliwka w cieście 5 listopada 2016 - 11:21 Reply

    Przepiękne zdjęcia. Makaroniki to chyba najbardziej fotogeniczne słodycze świata :)

    • Candy Company 8 listopada 2016 - 11:22 Reply

      Dziękuję! A dla mnie nie ma nic bardziej fotogenicznego niż ładny tort :)

    Leave a reply

    Translate »