Scroll down for English
Lubię odwrócone ciasta, pomyślałam więc, że warto upiec wersję świąteczną. A skoro miała być wersja świąteczna to oczywistym wyborem stał się piernik i żurawina. I to połączenie to strzał w dziesiątkę!
Odwrócony piernik z żurawiną możecie upiec w ostatniej chwili, nie musi dojrzewać i już po upieczeniu jest pyszny,miękki i wilgotny. Ciasto piernikowe wspaniale smakuje w połączeniu z kwaskowatą żurawinową warstwą, no i pięknie wygląda. Możecie użyć świeżej lub mrożonej żurawiny, a samo przygotowanie nie jest specjalnie skomplikowane. Bardzo polecam 🙂
Ciasto wyjdzie trochę niższe niż na zdjęciach bo piekłam je w kilku małych foremkach, nie powiem więcej bo to niespodzianka – już za kilka dni dowiecie się dlaczego 🙂
Składniki na formę 20 lub 23 cm.
Żurawina
300 g żurawiny (świeża lub mrożona)
1/2 szkl brązowego cukru
50 g masła
Żurawiny przekładamy na dno natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki) foremki. Masło i cukier rozpuszczamy rondelku kiedy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia i studzimy przez ok. 10 minut, następnie masą zalewamy żurawinę w foremce.
Piernik
180 g mąki (1 1/4 szkl)
3 łyżeczki przyprawy do piernika
łyżeczka gorzkiego kakao
szczypta soli
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
150 g szkl brązowego cukru (3/4 szkl)
1 jajko
80 g miodu (1/4 szkl)
120 ml mleka (1/2 szkl)
Piekarnik nagrzewamy do 175 C.
Mąkę przesiewamy z przyprawami, kakao, solą, proszkiem do pieczenia i sodą, odkładamy.
Masło ucieramy z cukrem, aż pojaśnieje i zrobi się puszyste, dodajemy jajko i miód miksując po każdym dodaniu. Na końcu dodajmy suche składniki (w trzech partiach) na przemian z mlekiem (w dwóch partiach) miksując do połączenia składników. Ciasto nakładamy na warstwę żurawiny i pieczemy ok. 40 minut lub do suchego patyczka.
A big fan of upside down cakes here! So I figured a Christmas upside down version must be worth baking and I just knew it must be gingerbread and cranberry combo 🙂 And I was right! It’s a perfect match.
Upside down cranberry gingerbread cake is a kind of last minute cake. It’s easy and simple, you can use fresh or frozen cranberries and it looks just gorgeous right? Cake is moist, soft and sweet and sour tastes of gingerbread and cranberries are perfectly balanced. Must bake Christmas cake 🙂
Don’t be surprised if your cake will be not as high as mine. I baked it in a few smaller tins, I’m not going to tell you why – it’s a surprise!
Makes 8 or 9 inch cake.
Ingredients
Cranberry layer
300 g cranberries fresh or frozen
1/2 cup brown sugar
50 g butter
Place cranberries on the bottom of a greased pan lined with baking paper (bottom and sides). Melt sugar an butter and when the mixture starts to boil remove it from heat and cool for 10 minutes. Pour the butter mixture over the cranberries and set aside while preparing the batter.
Gingerbread
1 1/4 cup flour
3 tsp gingerbread spice mix
1 tsp cocoa
pinch of salt
1/4 tsp soda
1/2 tsp baking powder
100 g butter
3/4 cup brown sugar
1 egg
1/4 cup honey
1/2 cup milk
Preheat the oven to 350 F.
Sift all the dry ingredients together and set aside. Cream butter and and sugar until pale and fluffy. Add egg and honey mixing after each addition. In three additions add dry ingredients alternately with milk, mixing until well combined. Pour the batter over the cranberries.
Bake the cake for 40 minutes or until tested with a skewer.
3 komentarze
Ciekawa propozycja :>
Świetne zdjęcia 🙂
Dzięki!