facebook

Odwrócony piernik z żurawiną

0 Posted by - 16 grudnia 2015 - ciasta z owocami / fruit cakes, piernik / gingerbread, Przepisy

Scroll down for English

Lubię odwrócone ciasta, pomyślałam więc, że warto upiec wersję świąteczną. A skoro miała być wersja świąteczna to oczywistym wyborem stał się piernik i żurawina. I to połączenie to strzał w dziesiątkę!

Odwrócony piernik z żurawiną możecie upiec w ostatniej chwili, nie musi dojrzewać i już po upieczeniu jest pyszny,miękki i wilgotny. Ciasto piernikowe wspaniale smakuje w połączeniu z kwaskowatą żurawinową warstwą, no i pięknie wygląda. Możecie użyć świeżej lub mrożonej żurawiny, a samo przygotowanie nie jest specjalnie skomplikowane. Bardzo polecam :)

Ciasto wyjdzie trochę niższe niż na zdjęciach bo piekłam je w kilku małych foremkach, nie powiem więcej bo to niespodzianka – już za kilka dni dowiecie się dlaczego :)

Składniki na formę 20 lub 23 cm.

Żurawina

300 g żurawiny (świeża lub mrożona)

1/2 szkl brązowego cukru

50 g masła

Żurawiny przekładamy na dno natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki) foremki.  Masło i cukier rozpuszczamy  rondelku kiedy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia i studzimy przez ok. 10 minut, następnie masą zalewamy żurawinę w foremce.

Piernik

180 g mąki (1 1/4 szkl)

3 łyżeczki przyprawy do piernika

łyżeczka gorzkiego kakao

szczypta soli

1/4 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g masła

150 g szkl brązowego cukru (3/4 szkl)

1 jajko

80 g miodu (1/4 szkl)

120 ml mleka (1/2 szkl)

Piekarnik nagrzewamy do 175 C.

Mąkę przesiewamy z przyprawami, kakao, solą, proszkiem do pieczenia i sodą, odkładamy.

Masło ucieramy z cukrem, aż pojaśnieje i zrobi się puszyste, dodajemy jajko i miód miksując po każdym dodaniu. Na końcu dodajmy suche składniki (w trzech partiach) na przemian z mlekiem (w dwóch partiach) miksując do połączenia składników. Ciasto nakładamy na warstwę żurawiny i pieczemy ok. 40 minut lub do suchego patyczka.

upside down cranberry gingerbread cake perfect dessert for Christmasupside down cranberry gingerbread cake perfect dessert for Christmas

A big fan of upside down cakes here! So I figured a Christmas upside down version must be worth baking and I just knew it must be gingerbread and cranberry combo :) And I was right! It’s a perfect match.

Upside down cranberry gingerbread cake is a kind of last minute cake. It’s easy and simple, you can use fresh or frozen cranberries and it looks just gorgeous right? Cake is moist, soft and sweet and sour tastes of gingerbread and cranberries are perfectly balanced. Must bake Christmas cake :)

Don’t be surprised if your cake will be not as high as mine. I baked it in a few smaller tins, I’m not going to tell you why – it’s a surprise!

Makes 8 or 9 inch cake.

Ingredients

Cranberry layer

300 g cranberries fresh or frozen

1/2 cup brown sugar

50 g butter

Place cranberries on the bottom of  a greased pan lined with baking paper (bottom and sides). Melt sugar an butter and when the mixture starts to boil remove it from heat and cool for 10 minutes. Pour the butter mixture over the cranberries and set aside while preparing the batter.

Gingerbread 

1 1/4 cup flour

3 tsp gingerbread spice mix

1 tsp cocoa

pinch of salt

1/4 tsp soda

1/2 tsp baking powder

100 g butter

3/4 cup brown sugar

1 egg

1/4 cup honey

1/2 cup milk

Preheat the oven to 350 F.

Sift all the dry ingredients together and set aside. Cream butter and and sugar until pale and fluffy. Add egg and honey mixing after each addition. In three additions add dry ingredients alternately with milk, mixing until well combined. Pour the batter over the cranberries.

Bake the cake for 40 minutes or until tested with a skewer.

upside down cranberry gingerbread cake perfect dessert for Christmas

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

3 Comments

  • kamciss 17 grudnia 2015 - 23:45 Reply

    Ciekawa propozycja :>

  • Sosna 4 stycznia 2016 - 14:29 Reply

    Świetne zdjęcia :)

  • Leave a reply

    Translate »