facebook

Rolada piernikowa z adwokatem i żurawiną

0 Posted by - 9 grudnia 2015 - ciasta z owocami / fruit cakes, piernik / gingerbread, Przepisy

Scroll down for English

W tym roku na blogu będzie bardzo piernikowo :) Piernikowa rolada z pyszną śmietankowo-adwokatową masą i żurawiną to ciasto dla tych, którym tradycyjne pierniki już się przejadły. Ja tam bardzo lubię pierniki, a jeszcze bardziej lubię „wariacje na temat”, bo przecież piernik to nie tylko ciasteczka na choinkę i tradycyjne ciasto powidłami i czekoladową polewą. Korzenny smak piernika można wykorzystać na wiele sposobów! Tutaj zaznaczę, że i jedno i drugie uwielbiam, ale czasem miło jest przygotować coś innego :)

Taka jest rolada piernikowa, trochę inna, ale też trochę tradycyjna. Aromatyczne piernikowe ciasto, lekki alkoholowy krem z adwokatem i żurawina dla przełamania słodyczy. I pięknie wygląda, prawda? Coś innego na Boże Narodzenie!

Zainspirowane tym przepisem.

Ciasto:

1 szkl mąki

1/4 łyżeczki sody

1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

szczypta soli

3 jajka

1/4 szkl melasy (można zastąpić miodem)

1/4 szkl miodu

1,5 łyżki roztopionego masła

1/4 szkl drobnego brązowego cukru (lub białego)

cukier puder do posypania

Dużą foremkę 40 x 25 cm natłuszczamy, wykładamy papierem do pieczenia i ponownie natłuszczamy i obsypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 175 C. Ściereczkę kuchenną hojnie obsypujemy cukrem pudrem.

Jajka wkładamy do miseczki i zalewamy bardzo ciepłą wodą, odstawiamy na kilka minut żeby się ogrzały.

Mąkę przesiewamy z przyprawą, solą i sodą i odkładamy.

Jajka ubijamy na wysokich obrotach przez 3-4 minuty (lub dłużej mikserem ręcznym), aż powstanie jasna i puszysta pianka. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie zmniejszamy nieco obroty i dodajemy kolejno miód, melasę i masło. Masa powinna być jednolita i puszysta.

W trzech partiach przesiewamy mieszankę suchych składników i delikatnie mieszamy trzepaczką. Masę przekładamy do przygotowanej formy i wyrównujemy. Pieczemy ok. 11-12 minut lub do momentu kiedy po dotknięciu palcem wierzch ciasta będzie sprężysty (+ dla pewności zróbcie też test patyczkiem).

Ciasto wykładamy „do góry nogami”na przygotowaną ściereczkę, delikatnie odrywamy papier i rolujemy razem ze ścierką wzdłuż krótszego boku, zostawiamy aż całkowicie wystygnie. Po ostygnięciu cisto można zamrozić (lepiej bez ściereczki).

Nadzienie:

240 ml śmietany kremówki 36%

3 łyżki cukru pudru

2-3 łyżki adwokatu

3-5 łyżek dżemu z żurawiny

Śmietanę ubijamy z cukrem, zanim będzie całkiem sztywna (będzie formować tzw. miękkie wierzchołki) dodajemy adwokat i ubijamy jeszcze chwilę na sztywno.

Roladę delikatnie rozwijamy, smarujemy dżemem z żurawiny a następnie kremem śmietanowym i ponownie zwijamy. Wkładamy  do lodówki na ok. 2 godziny, po tym czasie nadzienie dodatkowo „zastygnie” i będzie łatwiej kroić roladę.

Przed podaniem dekorujemy gorzkim kakao lub cukrem pudrem, pokruszonymi pierniczkami i czym jeszcze tylko chcecie :)

Smacznego!

Gingerbread roll cake with eggnog whipped cream and cranberries is simply delicious!Gingerbread roll cake with eggnog whipped cream and cranberries is simply delicious!

Before Christmas there’s going to be a lot more of gingerbread flavor on the blog :) Today I present to you gingerbread eggnog roll cake with cranberry jam. I love gingerbread made every single way, but sometimes you’re looking for something more sophisticated than classic gingerbread cake or gingerbread cookies. By the way I adore both but since gingerbread can be made in so many interesting, non traditional ways why not try?

This gingerbread roll cake is something of both; it’s traditional and sophisticated. Aromatic gingerbread cake with boozy eggnog whipped cream filling and some cranberry jam to cut the sweetness is not only delicious but also looks cute! Am I right?

I was inspired by this recipe.

Ingredients
Cake

1 cup all purpose flour

1/4 tsp baking soda

1 1/2 tsp gingerbread spice mix

pinch of salt

3 eggs

1/4 cup brown sugar

1/4 cup molasses (can be replaced with honey)

1/4 cup honey

1 ,5 tbsp melted butter

powder sugar (for dusting)

Line a 15 x 10 pan with parchment paper. Grease and flour the pan (and the paper) and set aside. Sprinkle powder sugar on kitchen towel (be generous).

Preheat the oven to 375 F / 175 C.

Sift flour, gingerbread spice, salt and soda and set aside.

Place eggs in a small bowl filled with very warm water. After about 2 minutes when the eggs feel warm to the touch put them in a bowl of you stand mixer and whisk on high speed for 3-4 minutes until light and fluffy. Gradually beat in sugar. Decrease speed to medium and while the mixer is running add molasses , honey and butter, and mix until well incorporated.

Sift in the dry ingredients gently whisking (by hand) until incorporated.

Place the batter on the prepared pan and bake for 11-12 minutes or until top springs back when touched. Cool for 1-2 minutes in the pan, flip over to the prepared towel and gently peel of the paper.

Roll up the cake, starting with the short side. I always roll my cakes with towel but you can do either way.

Cool completely. At this stage you can froze your cake and use it later (get rid of the towel first).

Filling

1 cup heavy cream

3 tbsp powder sugar

2-3 tbsp eggnog

3-5 tbsp cranberry jam or thick cranberry sauce.

Whip the cream with sugar until soft peaks, add eggnog and whip until firm peaks.

Gently unroll the cake and spread cranberry jam on top, cover with whipped cream and re-roll the cake. Let sit in the fridge for 2 hours before cutting.

Sprinkle it with some cocoa or powdered sugar on top and decorate with crushed gingerbread cookies.

Enjoy!

Gingerbread roll cake with eggnog whipped cream and cranberries is simply delicious!

 

 

 

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

6 Comments

  • Sosna 11 grudnia 2015 - 08:49 Reply

    Kusząca :)

  • Sarah 13 grudnia 2015 - 02:13 Reply

    I was just watching a show the other day about how to make these roll cakes, and yours looks perfectly rolled! Also, it looks really yummy.

  • Amanda 13 grudnia 2015 - 04:14 Reply

    This looks absolutely delicious. It’s like a picture out of a magazine. Almost to pretty to eat, but I would be willing!

  • Annie @ Annie's Noms 14 grudnia 2015 - 10:46 Reply

    This is stunning! I’m super scared of making a cake roll as I’m clumsy and convinced I would make a cracked hideous mess. But this is so beautiful, I wish I could have a slice now!

  • Ilona @ Ilona's Passion 15 grudnia 2015 - 00:14 Reply

    Yum! It looks so delicious. I didn’t make anything gingerbread this year, so much to do and lots of baking.

    • Candy Company 22 grudnia 2015 - 00:07 Reply

      Thanks :) and I’m all about gingerbread this year!

    Leave a reply

    Translate »