facebook

Unicorn macaroons. Makaroniki z mango przepis + szablon

0 Posted by - 17 lutego 2017 - bezy, ciastka / cookies, Przepisy

Unicorn macaroons czyli najbardziej urocze makaroniki ever! Zrobiłam je do kompletu z tortem jednorożcem na urodziny mojego bratanka :) I tort i makaroniki przygotowałam w wersji z mango. W makaronikach lekko kwaskowate nadzienie z mango połączyłam z kremem śmietankowym z mascarpone. Wyszło przepysznie, choć w tej wersji makaroniki trzeba zjeść w dniu przełożenia bo szybko miękną, ale z tym nie powinno być problemu!

Poniżej znajdziecie szablon do wydrukowania, ułatwi Wam uzyskanie idealnych jednorożców :)

Szablon do wydrukowania

Składniki na ok. 35-40 makaroników

150 g cukru pudru

150 g mielonych migdałów

110 g białek (55 g + 55 g)

150 g drobnego cukru

50 g wody

Migdały przesiewamy, pozbywamy się większych kawałków i uzupełniamy drobnymi. Do migdałów przesiewamy cukier puder i mieszamy ok. 30 s trzepaczką. Wlewamy 55 g białek i mieszamy na gęstą pastę i odkładamy.

Cukier i wodę podgrzewamy w rondelku, co jakiś czas mieszając (kiedy zacznie wrzeć przestajemy mieszać) i gotujemy, aż osiągnie temperaturę 118 C (245 F).

Sprawdzajcie termometrem jak szybko rośnie temperatura, ja zaczynam ubijać pozostałe 55 g białek kiedy syrop ma ok. 113 – 114 C i to wystarcza by ubić je na sztywno. Kiedy syrop osiągnie 118 C zdejmujemy go z ognia i powoli wlewamy do cały czas ubijanych białek (zmniejszamy wtedy obroty). Ubijamy bezę, aż wystygnie i stanie się gęsta i błyszcząca. Bezę dodajemy do pasty migdałowej w 3 turach, ważne by masa miała odpowiednią konsystencję, nie była ani zbyt rzadka ani zbyt płynna (niewprawionym polecam oglądnięcie kilku filmików przed pieczeniem).

Szablon układamy na blaszce i przymocowujemy niewielką ilością makaronikowej masy, na szablon nakładamy papier do pieczenia i tak samo unieruchamiamy. Część masy przekładamy do worka cukierniczego z małą okgągłą końcówką (nr 3 lub 4). Wyciskamy makaroniki.

Blachę odkładamy na 20-60 minut (u mnie to było ok. 35-40 minut), aż na makaronikach wytworzy się skorupka, która nie będzie się lepiła do palca przy dotknięciu, a powierzchnia makaroników zrobi się matowa.

Ciasteczka pieczemy w 150 C, 14-16 minut (piekłam ok. 15), zdejmujemy z blachy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Przekładamy nadzieniem, przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Przy tego typu nadzieniu makaroniki szybciej zmiękną, trzeba je zjeść najlepiej tego samego dnia.

Nadzienie

3/4 szkl pure z mango (najlepiej nie słodzonego)

45 g białej czekolady

sok z 1 limonki

Pure odparowujemy w małym rondelku, od czasu do czasu mieszając, aż mocno zgęstnieje i zostanie go ok. 100 g. Do ciepłego pure dodajemy sok z limonki i białą czekoladę, mieszamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki krem (w razie potrzeby podgrzewamy całość a kąpieli wodnej). Nadzienie odkładamy do lodówki na kilka godzin, aż zgęstnieje.

Krem

100 g mascarpone

50 ml śmietanki kremówki 36 %

1-2 łyżeczki cukru pudru

Mascarpone miksujemy ze śmietanką i cukrem na puszysty krem. Przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy pasek kremu wokół krawędzi makaroników, środek wypełniamy nadzieniem mango.

Do dekoracji

barwniki spożywcze w proszku

alkohol

kolorowe posypki

Smacznego!

Unicorn macaroons. Mango macrorn macaroon recipe. Food photography by Candy CompanyUnicorn macaroons. Mango macrorn macaroon recipe. Food photography by Candy CompanyUnicorn macaroons. Mango macrorn macaroon recipe. Food photography by Candy CompanyUnicorn macaroons. Mango macrorn macaroon recipe. Food photography by Candy CompanyUnicorn macaroons. Mango macrorn macaroon recipe. Food photography by Candy Companyunicorncake

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

1 Comment

  • Aleksandra 8 października 2017 - 18:57 Reply

    Witam,
    Pani wszystkie wypieki sa przesliczne!!! Ja swoja przygote z pieczeniem dopiero zaczynam – i troszke boje sie robic takie piekne rzeczy:))) Prosze mi powiedziec czy te wszystkie oczy, wlosy uszka sa malowane barwnikami spozywczymi?? A jezeli chodzi o tort-co jest w srodku? i z czego zrobiony jest róg i uszy? :)
    oraz te kwiaty – wlosy> :)
    prosze o odpowiedz :))

  • Leave a reply

    Translate »