Lekki, wilgotny biszkopt, delikatny krem, truskawki, syrop i świeże kwiaty czarnego bzu, to w sumie wyczerpuje temat tego tortu 🙂 Jest pyszny, prosty i szybki w zrobieniu. Jeśli bzy w waszej okolicy już przekwitły, a zdążyliście zrobić porcję syropu to nie czekajcie z wypróbowaniem przepisu do przyszłego roku, deser jest równie pyszny bez nich – tort z truskawkami i czarnym bzem poleca się na deser!
Składniki na tort o średnicy 20 cm.
Biszkopt genueński
75 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
40 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 jajka
100 cukru
Mąki przesiewamy i odkładamy.
Masło rozpuszczamy, mieszamy wanilią i lekko studzimy.
Jajka z cukrem umieszczamy na kąpieli wodnej i mieszamy trzepaczką. Kiedy cukier się rozpuści i masa będzie ciepła, zdejmujemy misę z kąpieli i ubijamy jajka na wysokich obrotach (5 minut w mikserze stacjonarnym, ok. 10-15 minut mikserem ręcznym). Masa powinna potroić objętość, zrobić się jasna i puszysta. Odkładamy ok. 3/4 szklanki masy jajecznej i delikatnie mieszamy z rozpuszczonym masłem. Do reszty masy przesiewamy w 2-3 turach mąkę delikatnie mieszając szpatułką lub trzepaczką, na końcu dodajemy odłożoną masę jajeczną z tłuszczem, mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).
Pieczemy ok. 30 minut lub do suchego patyczka, po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce do góry nogami.
Krem z ricottą
400 g śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
250 g ricotty
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. W osobnej misce umieszczamy ricottę, dodajemy śmietankę i miksujemy do połączenia. Okładamy ok. 1/2 szklanki kremu do obłożenia tortu z zewnątrz.
oraz
ok. 450 g truskawek (dość grubo pokrojonych, kilka odkładamy do dekoracji))
3-4 średnie baldachy czarnego bzu
Nasączenie
syrop z czarnego bzu (ok. 3/4 szklanki)
sok z 1/2 cytryny
Złożenie
Biszkopt kroimy na 3 blaty, każdy nasączamy syropem z kwiatów bzu. Przekładamy połową kremu, na kremie układamy połowę truskawek, truskawki posypujemy kwiatami bzu. Przykrywamy drugim blatem i nakładamy kolejną warstwę truskawek i kwiatów. Tort smarujemy odłożonym kremem i dekorujemy truskawkami, wkładamy do lodówki na kila godzin.
Zjadamy w ciągu dni.
Smacznego!
5 komentarzy
Jak zwykle bajeczny torcik 🙂
Dzięki 🙂
Ślicznie przyozdobione. Musi smakować obłędnie
Dziękuję 🙂
Witam, wiem ze to stary przepis, ale chciałabym wykonać ten tort pierwszy raz i mam pytanie. Czy jeśli zrobię go w sobotę, to będzie dobry w niedzielę po popołudniu? Czy lepiej zrobić krem i złożyć tort w niedzielę rano?