Scroll down for English
Koniec Karnawału tuż, tuż, ale będę miała dla Was jeszcze dwa proste przepisy na karnawałowe słodkości. Dziś zapraszam na mini donuts serowe (właściwie mini oponki, ale co zrobię – wolę nazwę donuts i już…) Przepis przygotowałam specjalnie do magazynu Małopolski Apetyt, może mieliście już okazję go czytać, a jeśli nie to zaglądnijcie tu koniecznie!
Mini donuts z dodatkiem serka kremowego i jogurtu są lekkie, nie za słodkie i bardzo karnawałowe… No i można bez wyrzutów sumienia zjeść więcej, bo przecież są takie malutkie… Nie mogłam się zdecydować czy bardziej smakują mi jeszcze gorące czy na zimno z alkoholowym (u mnie mirabelkowym) lukrem. Lukier na bazie masła bardzo przypadł mi do gustu, wiem, że może nie jest najzdrowszy i dietetyczny, ale jest taki gładki i aksamitny w smaku… Czasem można zaszaleć!
Donuts były dobre jeszcze na dwa dni po smażeniu (musiały doczekać sesji zdjęciowej) 🙂
Dajcie znać którą wersję wolicie!
Składniki na ok. 35 mini pączków.
Ciasto
250 g mąki + do podsypania
250 g serka kremowego
3 żółtka
75 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g roztopionego masła
100 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka soku z cytryny
oraz tłuszcz do smażenia
Na stolnicę, lub do dużej miski przesiewamy suche składniki. W osobnej misce, mieszamy serek łyżką by nadać mu bardziej kremową konsystencję. Następnie dodajemy pozostałe mokre składniki i mieszamy trzepaczką. Robimy to dość pobieżnie i nie napowietrzając zbytnio masy. Z suchych i mokrych składników szybko zagniatamy ciasto, które następnie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy (jest dość lepiące) na grubość 1-1,5 cm. Foremką o średnicy ok. 5 cm wykrawamy kółka i w każdym mniejszą ok. 1,5 cm wycinamy środek.
Pączki / oponki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor i studzimy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Mini donuts są przepyszne na ciepło, jeśli nie zjecie wszystkich zaraz po usmażeniu to kiedy całkowicie wystygną udekorujcie je lukrem i posypkami.
Lukier
80 g masła
2 łyżki domowej nalewki z kwaskowatych owoców (np. z mirabelek)
2 łyżeczki soku z cytryny
180 g cukru pudru
oraz posypki do dekoracji
Masło roztapiamy i do gorącego dodajemy nalewkę, sok z cytryny i na samym końcu przesiany cukier puder. Mieszamy, aż powstanie gładka polewa. W ciepłym lukrze maczamy mini donuts, dekorujemy posypkami odkładamy do zastygnięcia. Lukier szybko zastyga, jeśli stanie się zbyt gęsty wystarczy do lekko podgrzać.
Traditional Polish carnival season is almost over but it’s not to late to make something sweet. I made those mini cream cheese donuts specially for online magazine Małopolski Apetyt, it’s in Polish but feel free to check out beautiful photos…
Mini donuts with cream cheese and yogurt are light, fluffy and not to sweet. They are so little you can eat two or three (or more in my case) and not feel guilty… I couldn’t decide if they taste better still hot (careful they are so addictive you might burn your mouth) or with silky smooth boozy glaze. It’s one of my favorite lately, made with butter, maybe not the healthiest of glazes but it’s worth it! Silky and smooth, just perfect.
Which version you like best?
Makes about 35 mini donuts
Ingredients
Donuts:
250 g flour + for dusting
250 g cream cheese
3 egg yolks
75 g powder sugar
1 tsp vanilla extract
1 tsp baking soda
1/4 tsp baking powder
30 g melted butter
100 g Greek yogurt
1 tsp lemon juice
oil or other fat for frying
Sift dry ingredients over working surface or into big bowl and set aside. In another bowl cream the cream cheese, add wet ingredients and mix, only to combine (we don’t want to introduce to much air into the mixture). Combine dry and wet ingredients and mix to combine.
In the mean time heat the fat, so it will be ready when donuts are cut out.
Roll the dough, it should be approximately 1,5 cm ( 0,6 inches) thick. Use 5 cm (2 inch) cookie cutter for cutting the donuts and 1,5 cm cutter for cutting out holes.
Fry donuts until golden, remember to watch them carefully or they will burn! Oil should be ready for frying when it starts to make noises. Monitor the temperature of oil for the whole time.
Mini donuts are best still warm but if you want to glaze them (and believe me you do) wait until they cool completely.
Glaze
80 g butter
2 tbsp homemade liqueur, preferably from less sweet fruits (I use mirabelle plum)
2 tsp lemon juice
180 g powder sugar
sprinkles for decoration
Melt butter, and while the butter is still hot add liqueur, lemon juice and sifted sugar and mix until smooth. Glaze donuts and decorate with sprinkles (if the glaze gets to thick just heat).
Enjoy!