Nowy York na talerzu to pierwsza książka Deb Perelman – autorka bloga Smitten Kitchen mieszka w Nowym Yorku i wszystkie dania gotuje w swojej małej kuchni 4m2. Jest najlepszym dowodem na to, że nie potrzeba wyrafinowanych sprzętów i ogromnej kuchni żeby gotować ciekawie i pysznie.
Układ książki jest przejrzysty, zdjęcia apetyczne, przepisy nieskomplikowane, a dla ułatwienia składniki podane w szklankach/łyżkach i gramach. Dział ze słodyczami niczym mnie nie zaskoczył, ale nie zawsze o to musi chodzić – i tak część przepisów chętnie wypróbuję. Na blogu na pewno pojawi się kilka pozycji z książki 🙂
Książka jest podzielona na rozdziały takie jak Śniadania; Kanapki, tarty, pizze; Dania główne; Przekąski i napoje na przyjęcia oraz interesujący mnie najbardziej rozdział ze słodyczami Ciasteczka, Placki i tarty, Ciasta, Puddingi i inne słodkości. Znajdziecie tu także sporo uwag i wskazówek ogólnych oraz we wstępie do każdego przepisu. Czytając książkę ma się wrażenie, że nic nie jest tu przypadkowe, każde danie ma swoją historię i zostało dobrze przemyślane.
Czy warto kupić? Warto! Nowy York na talerzu będzie dobrą propozycją dla początkujących, ale też dla tych którzy nie są nowicjuszami (lub jako uzupełnienie własnej biblioteczki).
Nie miałam tej książki na swojej liście życzeń i pewnie nie sięgnęłabym po nią w księgarni, nie znałam Deb ani jej bloga i nie wiem czy będę na niego regularnie zaglądać, ale do książki będę wracać na pewno, jest w niej sporo ciekawych przepisów (dla mnie przede wszystkim działy „słone”).
Nowy York na talerzu, Deb Perelman, Wyd. Znak, Tłum. Dorota Gruszka
Informacje o książce na stronie wydawnictwa znajdziecie tu.
Wpis został przygotowany we współpracy z wydawnictwem Znak.