Gdyby jeszcze był w tym cieście karmel, można by je nazwać drożdżowym snickersem 😉 A tymczasem jest to pyszne, wilgotne ciasto słodzone syropem daktylowym/z agawy – bez dodatku białego cukru, z orzechowo kakaowym nadzieniem, które samo w sobie jest obłędnie dobre oraz kruszonką z masłem orzechowym (zajadałam się nią – smakuje jak orzechowe ciasteczka!). Ach i jeszcze polewa czekoladowa! Drożdżówka do kwadratu 🙂
Zastosowałam moją ulubioną metodę zarabiania ciasta na wieczór, kruszonkę zrobiłam również dzień wcześniej – wszystko to pozwala na upieczenia czegoś ekstra, nawet przy małej ilości czasu.
Składniki na dwa ciasta o średnicy 24 cm (ja piekłam w formie 24 cm z kominem i zwykłej tortownicy 18 cm).
Ciasto
530 g mąki
10 g kakao
25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
240 ml mleka roślinnego
75 g syropu daktylowego
2 żółtka
2 jajka
100 g oleju kokosowego
skórka z 1 pomarańczy
1 łyżeczka rumu Stroh lub ekstrakt waniliowy
Przygotowujemy zaczyn:
100 g mąki zaparzamy z 3/4 szklanki wrzącego mleka – mieszamy intensywnie trzepaczką, żeby nie powstały grudki. W reszcie mleka (powinno być ciepłe) rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę syropu i łączymy z zaparzoną mąką (mąka nie była zbyt gorąca). Zaczyn odkładamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, aż zapracuje.
Żółtka, jajka mieszamy z resztą syropu, rozpuszczonym olejem, alkoholem, wanilią i skórką z pomarańczy. Łączymy z zaczynem oraz pozostałą (przesianą) mąką z kakao i wyrabiamy przez przynajmniej 15-20 minut, ciasto powinno być błyszcząc, elastyczne, i odchodzić od ręki.
Ciasto odkładamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok 1,5-2 godziny do wyrośnięcia lub po przykryciu miski folią spożywczą do lodówki na noc.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko posypaną mąką powierzchnię roboczą i wałkujemy na grubość ok. 1-1,5 cm (nie zarabiamy). Smarujemy nadzieniem, zwijamy jak roladę i rozcinamy wałek ciasta wzdłuż. Każdą polówkę skręcamy i układamy w foremkach wysmarowanych masłem.
Odkładamy do napuszenia na przynajmniej 50 minut.
Pieczemy w 175 C, przez ok. 35 minut.
Nadzienie
150 g masła orzechowego
szczypta soli
75 g syropu z agawy/daktylowego
15 g kakao
Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
Kruszonka
30 g oleju kokosowego
70 g masła orzechowego
50 g syropu z agawy
175 g mąki
Olej rozpuszczamy, łączymy z masłem orzechowym i syropem, stopniowo dodajemy mąkę zarabiając ciasto ręką lub łyżką, do uzyskania konsystencji kruszonki – w razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
Kruszonkę pieczemy w 150 C, przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Studzimy i chowamy do szczelnego pojemnika (jeśli będzie przygotowana wcześniej).
Polewa
100 g czekolady gorzkiej (bez cukru)
30 g oleju kokosowego
Czekoladę i olej rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odkładamy, aż zacznie gęstnieć i polewamy ostudzone ciasto. Na koniec posypujemy kruszonką.
Smacznego!
7 komentarzy
Czy zastępując syrop z agawy miodem powinnam zastosować taką samą gramaturę?
W zasadzie tak – nadzienie i kruszonkę można w trakcie przygotowania próbować i dodać nieco mniej, ale miód i syrop z agawy mają podobną słodkość. Przy kruszonce radziłabym zostać przy syropie – na miodzie będzie mniej krucha.
Dziękuję 🙂 Nie mam syropu ale coś wykombinuję.
Pierwszy raz piekę z pani strony. Zawsze tylko podziwiałam. Ale ciasto drożdżowe mnie urzekło. Wyjęłam z piekarnika. pachnie obłędnie. Zobaczymy co dalej. Pozdrawiam
Bardzo mi miło to słyszeć, lubię kiedy przepisy z bloga są wykorzystywane! Proszę dać znać jak smakowało 🙂
Dzień dobry, czy można użyć krowiego mleka do ciasta zamiast roślinnego?
Pozdrawiam,
Magda
chciałabym zapytać, czy w tym cieście da się zastąpić mąkę pszenną innym rodzajem mąki?