Babeczki z ajerkoniakiem to przepis w sam raz na Wielkanoc! W tym czasie jemy tony jajek, więc jajeczny ajerkoniak to bardzo wielkanocny trunek 🙂 Świetnie sprawdza się też w wypiekach… Babeczki są szybkie w przygotowaniu, aromatyczne i pyszne i będą się wspaniale prezentować w wielkanocnym koszyku! Ciasto z dodatkiem ajerkoniaku, oblane ajerkoniakowym lukrem i ozdobione pierwszymi wiosennymi kwiatami – pachnie obłędnie! Jeśli podwoicie porcję możecie upiec pyszną ajerkoniakową babkę wielkanocną… A więc do dzieła!
Składniki na 10-12 babeczek:
140 g mąki (1 szklanka),
1/3 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
90 g miękkiego masła,
100 g drobnego cukru,
1 jajko,
1 żółtko,
80 ml ajerkoniaku (1/4 szklanki),
łyżeczka ciemnego rumu.
Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i solą, odstawiamy.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy kolejno żółtko i jajko ucierając do połączenia składników. Następnie wlewamy ajerkoniak z rumem i mieszamy. Mąkę dodajemy w trzech partiach po każdym dodaniu delikatnie mieszając.
Foremki na babeczki wypełaniamy ciastem do 2/3 wysokości i wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy przez ok. 20-25 minut, do suchego patyczka w temperaturze 170ºC.
Lukier:
100 g cukru pudru (ok. 1/2 szklanki),
2 łyżeczki ajerkoniaku,
2 łyżeczki śmietany kremówki 30%.
Cukier ucieramy z ajerkoniakiem i śmietanką, w razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru pudru lub rozrzedzamy lukier śmietanką. Lukrujemy babeczki i ozdabiamy kwiatami (np. fiołkami) lub posypkami.
Smacznego!
7 komentarzy
Piękne te babeczki 🙂
Witam:) Przez przypadek trafiłam na Twojego bloga i jestem nim zachwycona a szczególnie prezycją i jakością zdjęć:) Bardzo miło się ogląda zdjęcia Twoich wypieków:) Pozdrawiam!
Dziękuję! Bardzo się cieszę, że Ci się podoba i zapraszam częściej 🙂 Pozdrawiam
Właśnie piekę babeczki
Babeczki wyszły pyszne dziękuję za przepis pozdrawiam
Super! Cieszę się, że smakują 🙂 Pozdrawiam!
Kilka razy robilam te babeczki i zawsze byly przepyszne. Tym razem jednak chcialabym je zrobic bez ajerkoniaku (nie mam i we francji nie kupie raczej w kazdym sklepie) za to z truskawkami. Czy da rade? Bylabym wdzieczna za odpowiedz czy i czym zastapic ajerkoniak (mleko+rum)?