facebook

Wielkanocne babeczki z ajerkoniakiem

0 Posted by - 30 marca 2015 - Przepisy

Babeczki z ajerkoniakiem to przepis w sam raz na Wielkanoc! W tym czasie jemy tony jajek, więc jajeczny ajerkoniak to bardzo wielkanocny trunek :) Świetnie sprawdza się też w wypiekach… Babeczki są szybkie w przygotowaniu, aromatyczne i pyszne i będą się wspaniale prezentować w wielkanocnym koszyku! Ciasto z dodatkiem ajerkoniaku, oblane ajerkoniakowym lukrem i ozdobione pierwszymi wiosennymi kwiatami – pachnie obłędnie! Jeśli podwoicie porcję możecie upiec pyszną ajerkoniakową babkę wielkanocną… A więc do dzieła!

Składniki na 10-12 babeczek:

140 g mąki (1 szklanka),

1/3 łyżeczki soli,

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,

90 g miękkiego masła,

100 g drobnego cukru,

1 jajko,

1 żółtko,

80 ml ajerkoniaku (1/4 szklanki),

łyżeczka ciemnego rumu.

Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i solą, odstawiamy.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy kolejno żółtko i jajko ucierając do połączenia składników. Następnie wlewamy ajerkoniak z rumem i mieszamy. Mąkę dodajemy w trzech partiach po każdym dodaniu delikatnie mieszając.

Foremki na babeczki wypełaniamy ciastem do 2/3 wysokości i wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy przez ok. 20-25 minut, do suchego patyczka w temperaturze 170ºC.

Lukier:

100 g cukru pudru (ok. 1/2 szklanki),

2 łyżeczki ajerkoniaku,

2 łyżeczki śmietany kremówki 30%.

Cukier ucieramy z ajerkoniakiem i śmietanką, w razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru pudru lub rozrzedzamy lukier śmietanką. Lukrujemy babeczki i ozdabiamy kwiatami (np. fiołkami) lub posypkami.

Smacznego!

 babeczki2babeczki3babeczki4babeczki4

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

3 Comments

  • Iwona 30 marca 2015 - 14:14 Reply

    Piękne te babeczki :)

  • Justa 8 grudnia 2015 - 12:29 Reply

    Witam:) Przez przypadek trafiłam na Twojego bloga i jestem nim zachwycona a szczególnie prezycją i jakością zdjęć:) Bardzo miło się ogląda zdjęcia Twoich wypieków:) Pozdrawiam!

    • Candy Company 8 grudnia 2015 - 13:44 Reply

      Dziękuję! Bardzo się cieszę, że Ci się podoba i zapraszam częściej :) Pozdrawiam

    Leave a reply

    Translate »