Pyszne wegańskie brownie z karmelem i polewą czekoladową, bazą ciasta jest ciecierzyca, a karmelu daktyle, całość bez glutenu i rafinowanego cukru. Bez wyrzutów sumienia zjadłam kilka kawałków. Brownie jest sycące, słodkie i czekoladowe – robi się je szybko i prosto, i zarówno surowe ciasto jak i karmel można wyjadać łyżkami jeszcze w trakcie przygotowań, polewę właściwie też! Polecam też ciecierzycę w wydaniu blondie 😉
Tak na szybko, żebyście nie tracili czasu na czytanie i brali się za pieczenie!
Brownie
100 g gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao 64% lub więcej
75 g oleju kokosowego
60 ml syropu klonowego (1/4 szkl)
275 g ciecierzycy (z 1 puszki)
75 g tahini lub masła orzechowego
25 g mielonych orzechów (ok. 1/4 szkl u mnie laskowe)
2-3 łyżki gorzkiego kakao (jeśli macie mniej gorzką czekoladę można dodać więcej kakao)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, rumu lub whiskey
i opcjonalnie posiekana gorzka czekolada – ok. 50 g
Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym, dodajemy syrop klonowy i tahini, mieszamy. Miksujemy na gładką masę z ciecierzycą. Masę łączymy z resztą składników, mieszamy i wykładamy do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia lub do jednej foremki 20 x 20 cm.
Pieczemy w 170 C przez ok. 30-35 minut.
Karmel
300 g świeżych daktyli
100 g masła orzechowego
porządna szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
45-60 ml mleka roślinnego (2-4 łyżek w zależności od tego jak gęste jest masło)
60 ml oleju kokosowego nierafinowanego (1/4 szkl – można pominąć)
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie jeśli są twardsze, odcedzamy i miksujemy z resztą składników oprócz mleka – dodajemy w razie potrzeby jeśli masa jest za gęsta. Olej kokosowy nie jest konieczny, ale nadaje lepszą konsystencję i przyjemny aromat, także polecam by z niego nie rezygnować.
Masę wykładamy na ostudzony spód/spody i wyrównujemy.
Polewa
60 ml oleju kokosowego
60 ml syropu klonowego lub innego (można mniej)
ok. 40 g gorzkiego kakao
oraz prażone orzechy laskowe, ziarna kakaowca
Olej rozpuszczamy i mieszamy z resztą składników, rozprowadzamy na karmelu i posypujemy dodatkami. Odkładamy do lodówki do stężenia.
Wyjmujemy na chwilę przed podaniem, żeby polewa nieco zmiękła i kroimy ostrym nożem, zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie.
Smacznego!