facebook

Żurawina w cukrze do dekoracji

0 Posted by - 16 grudnia 2013 - Przepisy

Żurawina nie kojarzy się tak mocno ze świętami jak np. pierniczki. Nie jest też zwykle składnikiem świątecznych potraw, ale nam mimo to kojarzy się zimowo… A już zwłaszcza w takiej „oszronionej” formie. Możecie ją wykorzystać do dekoracji ciast, ciasteczek albo jako element wigilijnej aranżacji stołu. Przełamie smak słodkich deserów i doda im oryginalnej nutki. I ten kolor… Polecamy!

Składniki:

2 szklanki świeżej żurawiny (leśnej lub ogrodowej),

2 szkalnki cukru,

2 szklanki wody,

cukier do obtoczenia (drobny! cukier do wypieków wymieszany z niewielką ilością cukru pudru).

Przygotowanie żurawiny najlepiej jest rozłożyć na dwa dni.

Z cukru i wody przygotowujemy syrop. Podgrzewamy i gotujemy ok. 4 minuty, cukier powinien być całkowicie rozpuszczony. Gotowy syrop odkładamy na chwilę by ostygł. Zbyt gorący uszkodzi skórkę żurawiny. W międzyczasie żurawinę myjemy i przebieramy. Kiedy syrop nieco się schłodzi zalewamy nim owoce i zostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnie owoce odcedzamy i pozostawiamy na chwilę by lekko obeschły. Przygotowujemy cukier do obtoczenia. Żurawinę dodajemy do cukru partiami, obtaczamy i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pozwalamy jej schnąć ok. 2h i czynność obtaczania powtarzamy.

Pamietajcie by gotową żurawinę przechowywać w temperaturze pokojowej, w zamkniętym pudełku do 4 – 5 dni.

żurawinażurawina

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

3 Comments

  • Ola Wilczek 17 grudnia 2013 - 07:54 Reply

    Bardzo mi się pomysł podoba! Muszę kupić żurawinę :)

  • Decorio 20 maja 2014 - 20:26 Reply

    Mmmm:) A nam żurawiny na działce za nic nie chcą wyjść.. Ale za to jagód kamczackich będzie w tym roku dużo. Może też wyjdzie, w końcu lekko kwaskowate są..

    • Candy Company 20 maja 2014 - 22:46 Reply

      Jagody kamczackie będą się jak najbardziej nadawać, tak samo borówki, borówki amerykańskie, czarna porzeczka i inne tego typu owoce…

    Leave a reply

    Translate »