facebook

Bezglutenowe blondie z ciecierzycy

0 Posted by - 28 maja 2015 - bez cukru / sugar free, brownie, Przepisy

Kolejna zdrowa propozycja – bezglutenowe blondie z ciecierzycy  :) Kiedy buszując po Internecie zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że chcę go wypróbować! Blondie z ciecierzycy bez cukru? Z masłem orzechowym i czekoladą? Brzmiało intrygująco. Efekt końcowy nie był tak spektakularny jak oczekiwałam (surowa masa smakowała mi bardziej – na pewno kiedys do niej wrócę), ale już kiedyś chyba wspominałam, że mam dość wysokie wymagania… :) Jednak jak na ciasto bez mąki, masła czy oleju i cukru jest naprawdę całkiem niezłe. Nie rezygnujcie z dodatku czekolady z nią jest zdecydowanie lepsze, posiekane orzechy i inne bakalie też będą świetnym urozmaiceniem. Do wypróbowania!

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na blachę 20×20 cm:

240 g ciecierzycy (1 puszka),

130 g masła orzechowego (1/2 szklanki),

80 ml syropu klonowego (1/3 szklanki),

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,

1 jajko (niekoniecznie*),

szczypta soli,

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,

1/4 łyżeczki sody,

80 g posiekanej gorzkiej czekolady lub czekoladowych groszków (ok. 1/3 szklanki + 2 łyżki)

posiekane orzechy (opcjonalnie).

Ciecierzycę odsączamy i blendujemy z masłem orzechowym, syropem, wanilią i jajkiem na gładką masę. Następnie dodajemy sól, sodę i proszek i dokładnie mieszamy. Na końcu wsypujemy 1/3 szklanki posiekanej czekolady i orzechy jeśli ich używacie, przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi 2 łyżkami czekolady. pieczemy przez 20-25 minut w 170C.

*Dodatek jajka sprawi, że ciasto będzie pulchniejsze i mniej zbite. Wersja bez jajka jest wegańskia i bezglutenowa.

Smacznego!

weganblondie2weganblondie3weganblondie4

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

5 Comments

  • kornik 28 maja 2015 - 14:27 Reply

    Wow, bardzo ciekawy, intrygujący przepis. Uwielbiam cieciorkę, ale czy w takiej wersji… Trzeba będzie kiedyś się przekonać:)
    Pozdrawiam!
    http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

    • Candy Company 28 maja 2015 - 15:43 Reply

      Dzięki! Ja też ostatnio zajadam się cieciorką, ale głównie w postaci humusu :) Ale chętnie jeszcze poeksperymentuję z cieciorką na słodko… Pozdrawiam

  • mrs_mac 19 marca 2016 - 00:02 Reply

    Wygląda ciekawie. Czym można zastąpić syrop klonowy? Syropen z daktyli czy może syropem z agawy? Pozdrawiam, K

    • Candy Company 19 marca 2016 - 00:10 Reply

      Syrop z daktyli, agawy, ryżowy, golden syrup albo miód (w wersji niewegańskiej) będą ok. Pozdrawiam :)

  • Matylda 6 sierpnia 2016 - 19:29 Reply

    Mi tez zdecydowanie bardziej smakowala masa przed upieczeniem, byla oblednie pyszna! Jesli w miedzyczasie opracowalas jakis pomysl na nia, to bardzo chetnie uslysze. 😀
    Do swojej wersji dorzucilam tylko 40 g czekolady, ale za to dodatkowo pokrojone suszone figi, garsc nerkowcow i kopiasta lyzke karobu. Najbardziej smakowalo mi odrobine schlodzone w lodowce. :)

  • Leave a reply

    Translate »