Kolejna zdrowa propozycja – bezglutenowe blondie z ciecierzycy 🙂 Kiedy buszując po Internecie zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że chcę go wypróbować! Blondie z ciecierzycy bez cukru? Z masłem orzechowym i czekoladą? Brzmiało intrygująco. Efekt końcowy nie był tak spektakularny jak oczekiwałam (surowa masa smakowała mi bardziej – na pewno kiedys do niej wrócę), ale już kiedyś chyba wspominałam, że mam dość wysokie wymagania… 🙂 Jednak jak na ciasto bez mąki, masła czy oleju i cukru jest naprawdę całkiem niezłe. Nie rezygnujcie z dodatku czekolady z nią jest zdecydowanie lepsze, posiekane orzechy i inne bakalie też będą świetnym urozmaiceniem. Do wypróbowania!
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na blachę 20×20 cm:
240 g ciecierzycy (1 puszka),
130 g masła orzechowego (1/2 szklanki),
80 ml syropu klonowego (1/3 szklanki),
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
1 jajko (niekoniecznie*),
szczypta soli,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody,
80 g posiekanej gorzkiej czekolady lub czekoladowych groszków (ok. 1/3 szklanki + 2 łyżki)
posiekane orzechy (opcjonalnie).
Ciecierzycę odsączamy i blendujemy z masłem orzechowym, syropem, wanilią i jajkiem na gładką masę. Następnie dodajemy sól, sodę i proszek i dokładnie mieszamy. Na końcu wsypujemy 1/3 szklanki posiekanej czekolady i orzechy jeśli ich używacie, przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi 2 łyżkami czekolady. pieczemy przez 20-25 minut w 170C.
*Dodatek jajka sprawi, że ciasto będzie pulchniejsze i mniej zbite. Wersja bez jajka jest wegańskia i bezglutenowa.
Smacznego!
6 komentarzy
Wow, bardzo ciekawy, intrygujący przepis. Uwielbiam cieciorkę, ale czy w takiej wersji… Trzeba będzie kiedyś się przekonać:)
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com
Dzięki! Ja też ostatnio zajadam się cieciorką, ale głównie w postaci humusu 🙂 Ale chętnie jeszcze poeksperymentuję z cieciorką na słodko… Pozdrawiam
Wygląda ciekawie. Czym można zastąpić syrop klonowy? Syropen z daktyli czy może syropem z agawy? Pozdrawiam, K
Syrop z daktyli, agawy, ryżowy, golden syrup albo miód (w wersji niewegańskiej) będą ok. Pozdrawiam 🙂
Mi tez zdecydowanie bardziej smakowala masa przed upieczeniem, byla oblednie pyszna! Jesli w miedzyczasie opracowalas jakis pomysl na nia, to bardzo chetnie uslysze. 😀
Do swojej wersji dorzucilam tylko 40 g czekolady, ale za to dodatkowo pokrojone suszone figi, garsc nerkowcow i kopiasta lyzke karobu. Najbardziej smakowalo mi odrobine schlodzone w lodowce. 🙂
nie bardzo rozumiem ostatnie zdanie „Wersja bez jajka jest wegańskia i bezglutenowa” a wersja z jajkiem jest glutenowa? jajko zawiera gluten?