Dżem z derenia – przygotowałam przepis podstawowy i wariację z jabłkami i różą (pyszny!). Kolor dżemu będzie zależał od odmiany jakiej użyjecie i od stopnia dojrzałości owoców, niektóre odmiany mają intensywnie bordową barwę, inne są jaśniejsze, czerwone. Najlepiej użyć bardziej dojrzałych, miękkich owoców zbieranych z ziemi.
Do większości dereniowych przetworów używamy pure, derenia się nie dryluje – pestki ciężko oddzielić od miąższu i są procentowo dość duże w stosunku do całego owocu (są odmiany dereni wielkoowocowych, ale zakup takich owoców graniczy z cudem). Pure ma charakterystyczną konsystencję – nie jest gładkie, ale taki urok derenia – ja zwykle miksuję je w blenderze. Pure można mrozić, pasteryzować no i przede wszystkim przygotowywać z niego inne przetwory. Na początek dżemy 🙂
Ilość cukru w obu przepisach można modyfikować, jeśli lubicie słodsze dżemy dodajcie go więcej.
Pure z derenia
dereń
niewielka ilość wody
trochę soku z cytryny
Owoce derenia myjemy, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą i sokiem z cytryny (daję odrobinę na oko, by pure zbytnio nie straciło koloru) – do połowy wysokości. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, gotujemy, aż dereń zmięknie. Następnie przecieramy przez sito. Tak przygotowane pure polecam zmiksować, można je potem jeszcze trochę odparować, pasteryzować lub zamrozić i wykorzystać w miarę potrzeby.
Jeśli będziecie robić dżem, nie miksujemy- robimy to później z już gotowym dżemem.
Dżem z derenia wersja podstawowa
Z przepisu wychodzi mały słoiczek ok. 350 g
300 g pure z derenia
100 g cukru
Pure i dżem podgrzewamy i gotujemy przez kilka minut, aż cały cukier się rozpuści. Na tym etapie dżem lubię jeszcze zmiksować, żeby miał bardziej gładką konsystencję – oczywiście nie jest to konieczne. Następnie przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy. Dżem może mieć różną konsystencję w zależności od gęstości pure i gatunku derenia, jeśli chcecie można go zagęścić naturalnymi pektynami – ale nigdy tego nie robię, bo nie ma takiej potrzeby – na zdjęciu widać, że konsystencja jest w sam raz 🙂
Dżem z derenia z jabłkami i płatkami róży
Z przepisu wychodzi mały słoiczek ok. 500 g dżemu.
300 g pure z derenia
200 g jabłek
50 g konfitury z róży lub 2 garści płatków róży i ok. 80 g cukru
2 łyżeczki wody różanej (opcjonalnie)
Jabłka rozprażamy, aż zmiękną i się rozpadną, dodajemy pure z derenia, konfiturę, cukier i gotujemy kilkanaście minut. Po koniec dodajemy wodę różaną i gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Następnie przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy. Ten dżem ma gładszą konsystencję niż dżem z samego derenia, nie ma potrzeby go dodatkowo miksować.