Mazurki last minute, w trzech wersjach. Jeden z moim ulubionym słonych karmelem i orzeszkami, drugi z konfiturą różaną i pieczonym lukrem, z trzeci z kokosową bezą i kwaskowatą marmoladą mirabelkową. Przepis na kruche ciasto jak zawsze ten sam, mój ulubiony od lat – blaty wychodzą mocno kruche. Jeśli wolicie mnie kruche zmniejszcie ilość mąki ziemniaczanej lub ją całkowicie zastąpcie pszenną – też będą pyszne!
Ze słonym karmelem nie można źle trafić, jeszcze będziecie dorabiać porcję… Tak… ten z karmelem i orzeszkami zniknie szybciej niż myślicie.
Różany… Wspaniały! Różane mazurki, to jedne z moich ulubionych, co roku w jakiejś wersji się pojawiają. Ten plasuje się w czołówce testowanych.
A ten z kokosową bezą? Kruche ciasto + dżem + beza, to mój typ słodkiego „pocieszacza”. Mazurkiem nazwany z racji tego, że na Wielkanoc wszystko co nie jest babką i sernikiem to mazurek, ale wracając do sedna – kruche ciasto + dżem + beza = bezwarunkowa miłość! Znacie kogoś kto nie lubi tego połączenia?
Przekonałam do wypieków last minute?
Składniki na blachę ok. 20 x 24 cm.
Kruchy spód (jedna porcja):
150 g mąki,
25 g mąki ziemniaczanej,
35 g cukru pudru,
1 żółtko,
100 g masła,
łyżeczka ekstraktu waniliowego
opcjonalnie kilka łyżek zimnej wody
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodajcie łyżkę lub dwie zimnej wody. Ciasto od razu wałkujemy, najlepiej na silikonowej macie lub między dwoma warstwami papieru do pieczenia (bez podsypywania mąką) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na min. 1h.
Pieczemy w 175 C przez ok. 25-30 minut do zarumienienia.
I Mazurek Słony karmel z fistaszkami
połowa porcji słonego karmelu z tego przepisu
ok. 150 g orzechów ziemnych
Możecie użyć orzechów solonych (wtedy nie solimy karmelu) lub niesolonych (lubię je dodatkowo podprażyć na suchej patelni). Orzechy siekamy i mieszamy z lekko ciepłym karmelem, wylewamy na ostudzony spód i odkładamy do zastygnięcia do lodówki. Potem można przechowywać w temp. pokojowej.
II Mazurek różany z zapiekanym lukrem
konfitura z płatków róży (mały słoiczek ok. 100 g powinien wystarczyć)
oraz lukier
3 żółtka
100 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ucieramy żółtka z cukrem, kiedy zrobią się jasne i puszyste dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Podpieczony spód smarujemy konfiturą – można ja podgrzać i ew. rozrzedzić jeśli jest taka potrzeba – spody są bardzo kruche. Na konfiturę wylewamy na nią lukier i następnie lukier i zapiekamy ok. 5 min w 175 C.
III Mazurek z dżemem i kokosową bezą
marmolada z mirabelek (lub inny kwaskowaty dżem)
Oraz Kokosowa beza
2 małe białka
szczypta soli
100 g cukru
50 g wiórków kokosowych
Białka ubijamy na średnio sztywną pianę i dalej ubijając stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy, aż powstanie sztywna, błyszcząca beza i cały cukier się rozpuści. Wsypujemy wiórki i delikatnie mieszamy.
Podpieczony spód smarujemy dżemem, na dżem nakładamy bezę. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w 175 C.
Smacznego!