facebook

Ciasto migdałowe z ricottą i cytrusami, bez dodatku mąki

0 Posted by - 15 marca 2017 - Przepisy, sernik / cheesecake

Ciasto migdałowe z ricottą przygotowałam na warsztaty z plecenia wianków z dziewczynami z Bukietlove, w których brałam udział w zeszły weekend, więcej o tym będzie już niedługo na blogu, a tymczasem wracamy do ciasta! Bo naprawdę warto je upiec :) Smakuje trochę jak sernik (w końcu jest w nim sporo ricotty), jest wilgotne, kremowe i delikatne, no i mocno cytrusowe. Nie ma w nim mąki, a więc i glutenu. Najlepsze jest po schłodzeniu w  lodówce przynajmniej przez noc, i z każdym kolejnym dniem smakuje coraz lepiej.

Przy moim ogrodzie pojawiły się już bazie, użyłam ich do dekoracji i cała sesja wyszła jakoś tak wielkanocnie. Zresztą to ciasto bardzo pasuje klimatu i smaku tych świąt i kto wie może pojawi się w tym roku na naszym wielkanocnym stole?

PS. Jeśli byliście bardzo spostrzegawczy pewnie kraty w oknach wam nie umknęły… Nie, nie mam krat w oknach, zdjęcie robiłam  w innym miejscu :)

Bardzo polecam!

Zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na formę 23 cm

Ciasto

120 g miękkiego masła

200 g drobnego cukru

ziarenka z 1 laski wanilii

skórka z 2 cytryn i 1 pomarańczy

sok z połowy cytryny

4 jajka (białka i żółtka osobno)

2 żółtka

250 g mąki migdałowej

300 g ricotty

płatki migdałowe do posypania

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło miksujemy z cukrem, wanilią i skórką z cytrusów przez kilka minut, aż stanie się jasne i puszyste. Dodajemy po 1 żółtku miksując po każdym dodaniu. Potem kolejno dodajemy mąkę migdałową i ricottę i mieszamy, aż masa będzie gładka. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą ciasta w 3 turach.

Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki), wyrównujemy wierzch i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 160 C przez ok. 45-55 minut, do suchego patyczka. Ciasto po wystudzeniu chłodzimy w lodówce, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze jest następnego dnia.

Smacznego!

almond ricotta cake, flourless and gluten free. Food photography by Candy Comapnyalmond ricotta cake, flourless and gluten free. Food photography by Candy Comapnyalmond ricotta cake, flourless and gluten free. Food photography by Candy Comapnyalmond ricotta cake, flourless and gluten free. Food photography by Candy Comapnyalmond ricotta cake, flourless and gluten free. Food photography by Candy Comapny

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

4 Comments

  • Lady Laura. 15 marca 2017 - 18:05 Reply

    Wspaniałe ciacho,z chęcią upiekę.

  • Dagmara 14 kwietnia 2017 - 21:48 Reply

    Jest obłędne!!!Polecam

  • Leave a reply

    Translate »