facebook

Torcik walentynkowy z musem truskawkowym i różą

1 Posted by - 9 lutego 2016 - brownie, ciasta z owocami / fruit cakes, desery / desserts, Przepisy

Scroll Down for English

Torcik walentynkowy z musem truskawkowym, konfiturą z róży, na spodzie z blondie z orzechami nerkowca i z romantyczną dekoracją z czekoladowych płatków i bez na pewno zachwyci waszą drugą połówkę… Moją zachwycił :) Pewnie, że wymaga więcej wysiłku i czasu niż kupienie bukietu, ale efekt gwarantowany!

Na Walentynki chciałam przygotować coś lekkiego i owocowego, a z drugiej strony musiała się tam znaleźć czekolada. W pierwotnym zamyśle to miał być torcik bez pieczenia i z ciemną czekoladą, ale eksperyment się nie udał i musiałam improwizować… Spód tortu jest podobny do tego w serniku z liczi, ale dodałam białą czekoladę i orzechy nerkowca zamiast migdałów – wyszło coś w stylu wilgotnego blondie z charakterystycznym posmakiem nerkowców – dla mnie super! Na pewno wykorzystam w innych ciastach…

Składniki na tortownicę 23 cm.

Spód 

75 g miękkiego masła

75 g cukru pudru

1 jajko

100 g mielonych orzechów nerkowca (lub migdałów)

100 g białej czekolady

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 175 C.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Masło miksujemy z cukrem, aż będzie jasne i puszyste, dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy. Na wsypujemy końcu zmielone orzechy nerkowca i delikatnie mieszamy.

Masę przekładamy do przygotowanej formy, pieczemy 18-20 minut, aż wierzch ciasta zbrązowieje. Całkowicie studzimy.

Mus truskawkowy

450 g mrożonych truskawek (w sezonie świeże)

3-4 łyżki cukru pudru

4 łyżeczki żelatyny

1 łyżka soku z cytryny

300 ml śmietany kremówki 36%

Truskawki rozmrażamy.

Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Owoce miksujemy na pure, dodajemy sok z cytryny i cukier. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce (15 s powinno wystarczyć) lub w większej miseczce z gorącą wodą. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z pure truskawkowym – najlepiej zrobić to stopniowo dodając po kilka łyżeczek pure do ciepłej żelatyny by wyrównać temperaturę i uniknąć powstania grudek.

Kremówkę ubijamy na prawie sztywno (tzw. miękkie wierzchołki) i delikatnie łączymy z truskawkami. Mus wylewamy na ostudzony spód i wkładamy do lodówki na czas przygotowania polewy.

Polewa różana

115 g białej czekolady

115 g śmietany kremówki 36 % (30% też jest ok.)

1 łyżeczka żelatyny

3-4 łyżeczki konfitury z płatków róży

1 łyżeczka wody różanej (można pominąć jeśli nie macie)

barwnik spożywczy (opcjonalnie)

płatki czekoladowe i bezy do dekoracji

Z żelatyną postępujemy jak przy przygotowaniu musu truskawkowego; namaczamy w zimnej wodzie po kilku minutach podgrzewamy. Czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i jeszcze ciepły ganache łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Dodajemy konfiturę z róży i wodę różaną oraz ewentualnie barwnik spożywczy. Studzimy kilka minut (nie za długo bo polewa zacznie tężeć), wylewamy na mus truskawkowy i chłodzimy w lodówce kilka godzin lub całą noc.

Przed podaniem dekorujemy czekoladowymi płatkami róży i pokruszonymi bezami (w sezonie dorzućcie kilka świeżych truskawek i płatków).

Smacznego!

Perfect valentine dessert! Strawberry mousse cake on cashew blondie crust and with chocolate rose ganachePerfect valentine dessert! Strawberry mousse cake on cashew blondie crust and with chocolate rose ganache

Perfect Valentine dessert – strawberry mousse cake with cashew blondie and chocolate glaze with rose petal jam… Your other half will be amazed… My husband was :) Sure it’s going to be more time consuming than let’s say buying bouquet of roses but it’s worth the trouble. Seriously!

For Valentines I was looking for something light and fruity, but it had to have some chocolate of course. I wanted to make no bake dessert with dark chocolate but my experiment ended up as a disaster. So I had to improvise… I decided to make a blondie-like crust (similar to the one from lychee cheesecake) with cashews instead of almonds and some white chocolate and mmmmh…. It’s really amazing! Moist, dense with delicate cashew aroma – I’ll definitely try it again, I already have a thousand ideas in my mind…

Makes 9 inch cake

Ingredients

Cashew blondie

75 g soft butter

75 g powder sugar

1 egg

100 g ground cashews

100 g white chocolate

Line 9 inch cake pan with parchment paper and preheat oven to 350 F / 175 C.

Melt chocolate in microwave or a double boiler, cool slightly.

Cream butter and sugar until pale and fluffy, mix in egg. Add cooled chocolate and mix until well combined. Fold in ground cashews and pour the batter into prepared pan.

Bake for 18-20 minutes until browned on top. Cool completely.

Strawberry mousse

450 g (1 lbs) frozen or fresh strawberries

3-4 tbsp powder sugar

4 tsp gelatin powder

1 tbsp lemon juice

300 ml heavy cream

Thaw strawberries if you use frozen ones.

Sprinkle gelatin over small amount of cold water, let bloom for about 5 minutes. After gelatin blooms melt it in a microwave (15 s should be enough on full power) or in a larger bowl filled with hot water.

Blend strawberries and mix with sugar and lemon juice and combine with melted gelatin. To avoid making lumps first add a few tsp of fruit pure to warm gelatin and then mix it with the rest of pure.

Whip cream until soft peaks and gently fold in pure. Pour strawberry mousse over cooled cashew blondie and chill while making chocolate glaze.

Chocolate & rose glaze

115 g white chocolate

115 g heavy cream

1 tsp gelatin powder

3-4 rose petal jam

1 tsp rose water

food coloring (optional)

chocolate petals and meringues for decoration

Sprinkle gelatin over water, let bloom  and melt like while preparing strawberry mousse.

Melt chocolate and heavy cream over a double boiler or in a microwave and combine with melted gelatin (both ganache and gelatin should be at least warm when combining). Add rose water, rose petal jam and coloring (if using one) and mix until smooth. Cool to room temperature (be careful because glaze sets quickly) and pour over strawberry mousse. Chill for a few hours or overnight until completely set.

Serve with meringues and chocolate rose petals. In summer you can use fresh petals and strawberries too.

Enjoy!

Perfect valentine dessert! Strawberry mousse cake on cashew blondie crust and with chocolate rose ganache

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

5 Comments

  • J. 22 września 2016 - 19:35 Reply

    A skąd wziąć takie czekoladowe płatki róży?

    • Candy Company 22 września 2016 - 21:28 Reply

      Płatki zrobiłam sama z białej czekolady zabarwionej różowym barwnikiem – krople czekolady wylałam na papier do pieczenia i szpatułką (lub łyżką) nadałam im kształt płatków.

  • J. 23 września 2016 - 13:03 Reply

    Ok, dziękuję za informację!

  • jj 12 stycznia 2017 - 16:24 Reply

    truskawki rozmrazac?

  • Leave a reply

    Translate »