facebook

Ciasteczka z piankami marshmallows, masłem orzechowym i czekoladą

0 Posted by - 4 marca 2014 - Przepisy

Bardzo amerykańskie ciasteczka, z czekoladą, masłem orzechowym i piankami marshmallow. Jedne z najlepszych ciastek tego typu jakie jedliśmy. Są warte grzechu i zrobienia sobie przerwy w diecie! Z zewnątrz są kruche, natomiast w środku znajdziecie ciągnące, zapieczone pianki marshmallow, do tego czekolada i aromat masła orzechowego… Chyba nie musimy ich bardziej zachwalać? Dodamy jeszcze tylko, że zapach rozchodzący się podczas pieczenia jest zniewalający :) Ciasteczka świetnie nadadzą się na piknik, jako dodatek do drugiego śniadania lub do słodkiego „ciasteczkowego” bufetu w amerykańskim stylu. My z pewnością upieczemy je jeszcze nie raz…

Składniki na 18 dużych ciastek:

250 g mąki,

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,

1/2 łyżeczki soli,

115 g miękkiego masła,

170 g masła orzechowego,

80 g białego cukru,

90 g brązowego cukru,

1 jajko,

łyżka ekstraktu waniliowego,

80 g posiekanej mlecznej czekolady,

80 g posiekanej gorzkiej czekolady,

50 g pokrojonych w plasterki pianek marshmallow.

Mąkę mieszamy z sodą i solą, odstawiamy. W osobnej misce ubijamy masło, aż stanie się jasne i puszyste, następnie dodajemy do niego masło orzechowe, ubijamy, a po chwili dosypujemy cukier (brązowy i biały), całość dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy jajko, mieszamy. Na końcu dosypujemy suche składniki i do wyrobionego ciasta dodajemy posiekaną czekoladę.

Z ciasta formujemy kulki wielkości sporego orzecha włoskiego. Porcje ciasta powinny ważyć ok. 55 g. Kulki spłaszczamy w dłoni, na środek kładziemy 2 plasterki pianki marshmallow i zawijamy ciasto  tak by pianki znalazły się w środku i były otoczone ciastem –  jak przy robieniu knedli. Nastęnie ciastko ponownie spłaszczamy (starajcie się by pianki nie przebijały się przez warstę ciasta) i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nieco urosną więc nie kładźcie ich zbyt blisko siebie.

Pieczemy w 180ºC przez 14 minut, ciasteczka powinny lekko zbrązowieć. Studzimy na blaszce przez kilka minut, a gdy lekko stwardnieją przenosimy na kratkę.

Ciastka można przechowywać do tygodnia. Następnego dnia smakują jeszcze lepiej, ale możecie się o tym nie przekonać bo znikną zaraz po upieczeniu!

Smacznego!

 cookie4cookie2cookie3

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

2 Comments

  • Natalie 4 marca 2014 - 20:11 Reply

    Co za rozpusta! Rzeczywiście warte grzechu 😉

  • Domowe Wypieki 8 marca 2014 - 10:58 Reply

    Obłędne !!! :)

  • Leave a reply

    Translate »