Jeśli jedliście kiedyś słynne pecan pie to wiecie czego się spodziewać po tym cieście, choć nie jest to klasyczna wersja… Dla wszystkich, którzy jeszcze nie mieli tej przyjemności: niebo w gębie! Kruche ciasto z orzechami zatopionymi w pysznym syropem czyli bardzo jesienna propozycja i dobry sposób na poniesienie poziomu endorfin w pochmurne i zimne dni. Już sam zapach podczas pieczenia wystarczy, by poprawić nastrój.
Składniki na ok. 20 kawałków:
Ciasto:
115 g masła,
1/4 szklanki brązowego cukru,
1 szklanka mąki,
szczypta soli.
Syrop:
1/3 szklanki corn syrup (lub golden syrup),
1/4 szklanki cukru,
łyżka miodu,
2 średnie jajka,
1 łyżka ekstraktu z wanili,
1 łyżka rumu (można pominąć jeśli rum jest w ekstrakcie),
1 łyżka roztopionego masła,
oraz 160 g orzechów pekan (mogą być również włoskie).
Masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodjemy mąkę i szczyptę soli, miksujemy. Ciasto wykładamy do kwadratowej formy (ok. 20 x 20 cm) i pieczemy w 175ºC przez ok. 25 minut do zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy.
Wszystkie składniki syropu miksujemy. Na cieście równo układamy orzechy i delikatnie zalewamy syropem. Pieczemy przez 25 minut w 175ºC, masa powinna zastygnąć a wierzch ciasta być zarumieniony. Po ostudzeniu kroimy w kwadraty i zjadamy. Smacznego!
1 comment
Są przepyszne…