facebook

Ciasto z orzechami pekan

1 Posted by - 10 października 2013 - Przepisy

Jeśli jedliście kiedyś słynne pecan pie to wiecie czego się spodziewać po tym cieście, choć nie jest to klasyczna wersja… Dla wszystkich, którzy jeszcze nie mieli tej przyjemności: niebo w gębie! Kruche ciasto z orzechami zatopionymi w pysznym syropem czyli bardzo jesienna propozycja i dobry sposób na poniesienie poziomu endorfin w pochmurne i zimne dni. Już sam zapach podczas pieczenia wystarczy, by poprawić nastrój.

Składniki na ok. 20 kawałków:

Ciasto:

115 g masła,

1/4 szklanki brązowego cukru,

1 szklanka mąki,

szczypta soli.

Syrop:

1/3 szklanki corn syrup (lub golden syrup),

1/4 szklanki cukru,

łyżka miodu,

2 średnie jajka,

1 łyżka ekstraktu z wanili,

1 łyżka rumu (można pominąć jeśli rum jest w ekstrakcie),

1 łyżka roztopionego masła,

oraz 160 g orzechów pekan (mogą być również włoskie).

Masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodjemy mąkę i szczyptę soli, miksujemy. Ciasto wykładamy do kwadratowej formy (ok. 20 x 20 cm) i pieczemy w 175ºC przez ok. 25 minut do zarumienienia.  Wyjmujemy i studzimy.

Wszystkie składniki syropu miksujemy. Na cieście równo układamy orzechy i delikatnie zalewamy syropem. Pieczemy przez 25 minut w  175ºC, masa powinna zastygnąć a wierzch ciasta być zarumieniony. Po ostudzeniu kroimy w kwadraty i zjadamy. Smacznego!

ciasto  z orzechami pekan

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

1 Comment

  • JA 10 października 2013 - 23:12 Reply

    Są przepyszne…

  • Leave a reply

    Translate »