Mój nowy ulubiony przepis na ciasto drożdżowe! Mascarpone dodajemy do ciasta, a nie do nadzienia, co nadaje drożdżówce wyjątkowej miękkości i wilgotności. Do tego jeszcze kwaskowate nadzienie z derenia i mamy ciasto drożdżowe idealne 🙂
Wieniec drożdżowy z dereniem bardzo długo zachowuje świeżość, ciasto jest bardzo plastyczne i dobrze się z nim pracuje.
O dereniu poczytacie więcej tu.
Minimalnie zmodyfikowałam przepis z mojej ulubionej książki po babci, tej granatowej, której autora nie znam 🙂
Składniki na foremkę 23-24 cm.
Nadzienie
200 g pure z derenia (ok. 450 g owoców)
45 g cukru
Dereń słodzimy i gotujemy na średnim ogniu, aż powstanie gęsta marmolada, odkładamy do przestygnięcia.
Ciasto
115 g cukru
2 jajka
125 g mleka 3,2 %
125 g mascarpone
ziarenka z 1 laski wanilii
450 g mąki (ciasto często wychodziło Wam za rzadkie, więc można dać 500 g)
szczypta soli
25 g świeżych drożdży lub 7 g instant
100 g roztopionego masła
Przygotowujemy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ucieramy jajka z cukrem, mascarpone i mleko mieszamy z wanilią na gładką masę. Do mąki przesianej z solą dodajemy zaczyn, jajka i zarabiamy ciasto wlewając mleko z mascarpone, kiedy składniki się połączą dodajemy ciepłem masło i wyrabiamy na gładkie ciasto, kiedy będzie odchodziło od ręki wystarczy wyrabiania. Odkładamy je w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 40 minut – 1 h.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt prostokąta, smarujemy marmoladą dereniową i zwijamy jak roladę. Następnie rozcinamy roladę wzdłuż i zawijamy wzdłuż własnej osi, a następnie w wieniec. Jak zwinąć ciasto drożdżowe zobaczycie we wpisie na warkocz z owocami leśnymi.
Wieniec przekładamy do natłuszczonej foremki (można go zawinąć bezpośrednio w foremce, jeśli będzie Wam wygodniej) i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Smarujemy żółtkiem i pieczemy w 175 C przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
Dla maszynistów
Mascarpone mieszamy z jajkami i wanilią na gładką masę. W misie maszyny umieszczamy najpierw mokre, następnie suche składniki i na końcu drożdże i ustawiamy program dough. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i postępujemy jak w powyższym przepisie.
Smacznego!
32 komentarze
Wspaniałe ciasto i te piękne, apetyczne zdjęcia 🙂
Dziękuję! 🙂
Jak przygotować zaczyn?
Zaczyn przygotowujemy korzystając z odważonych składników podanych w przepisie. Niewielką ilość mleka (powinno być letnie) odlewamy do kubeczka, dodajemy drożdże i rozcieramy na gładką masę. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i ok. 2 łyżki mąki i mieszamy na gładką masę. Zaczyn zostawiamy przykryty w ciepłym miejscu na 10-15 min. Powinien w tym czasie podwoić objętość – jeśli nie urośnie to znak, że drożdże były nieświeże i trzeba zacząć od nowa. Polecam skorzystać z drożdży instant – nie ma potrzeby przygotowania zaczynu, wystarczy wymieszać drożdże z mąką i zarobić ciasto. Pozdrawiam
Thank you:)
To jest tak piękne, że aż szkoda byłoby mi jeść:D No i dzięki Tobie poznałam coś takiego jak dereń 🙂
Dziękuję! Dereń jest super, w przyszłym roku koniecznie poznaj go bliżej – a najlepiej posmakuj 🙂
To najlepsze drożdżowe ciasto (posypałam po prostu rozmrożonymi jagodami, dereniem nie dysponując ;), jakie jadłam i jakie zrobiłam w życiu!!! Dodatek mascarpone jest GENIALNY! Nigdy już nie upiekę innego ciasta ;). Dodam jeszcze, że nic nigdy nie komentuję, ale za ten przepis muszę podziękować.
Super, ogromnie się cieszę, że ciasto, aż tak przypadło Pani do gustu 🙂 To też mój przepis nr 1 na ciasto drożdżowe (przynajmniej na razie, bo cały czas próbuję nowych). Mascarpone robi swoje no i ciasto nadaje się na właściwie każdy drożdżowy wypiek od bułeczek po babkę 🙂 Pozdrawiam!
Jak pani myśli, czy gdyby zamiast derenia dodać mak, czy nie byłby za ciężki i czy wyszedłby makowiec?
Myślę, że z masą makową też będzie pyszny! Ciasto jest co prawda trochę inne niż przy tradycyjnych makowcach, będzie pewnie bardziej smakowało jak drożdżówka z makiem, ale na pewno będzie dobre – właściwie to podrzuciła mi Pani dobry pomysł, upiekę w tym roku takiego makowca 🙂
Upiekłam z tym ciastem makowiec i mincemeat, oba pyszne, dziękuję.
Bardzo się cieszę 🙂 Też upiekłam makowiec w tej wersji!
Zaintrygowany przepisem postanowiłem zrobić wieniec, ale z braku konfitur wykorzystałem puszkę kajmaku, wyszło znakomite!
Świetny blog! Proszę więcej przepisów w stylu francuskiej patisserie 🙂
[…] recipe comes from Candy Company blog. The author originally used a cornus filling. I used strawberry jam […]
Witam, ciasto czeka na włożenie do pieca, ale w trakcie robienia pojawił się problem. Ciasto było mocno rzadkie, do tego stopnia, że nie było szans na wałkowanie go. Dosypałam mąki i przerobiłam je, ale mimo to miałam ogromny problem, aby zawinąć je warkocz. Dodatkowo bardzo mało urosło. Nie wie Pani może co może być tego przyczyną?
Zdarza się, że ciasto wychodzi rzadsze z kilku powodów po pierwsze mąka mące nierówna typ i marka mają znaczenie, wielkość jajek, rodzaj mascarpone itp. Następnym razem można dodać 500 g mąki zamiast 450 – powinno pomóc 🙂 Pozdrawiam!
najlepsze drożdżowe na świecie, dziekuję za przepis
Oj, dziękuję!! I nie ma za co! 🙂
Często ostatnio spotykam się z sytuacją, że ktoś szykuje wypiek drożdżowy i w końcowej fazie przygotowań, które odbywają się wieczorem, wkłada go do lodówki i piecze dopiero rano. Czy ten myk tutaj przejdzie? Nie ukrywam, że jest to kusząca wizja, ale nie chciałabym zepsuć efektu końcowego.
Tak, praktycznie wszystkie ciasta drożdżowe można tak przygotowywać, nie próbowałam co prawda z tym konkretnym, ale nie widzę czemu miałoby nie wyjść 🙂
Po takim nocnym wyrastaniu trzeba ciasto doprowadzić do pokojowej temp. smarować ciepłym nadzieniem (w żadnym wypadku nie z lodówki) i odłożyć do ponownego wyrośnięcia jak w przepisie.
Pozdrawiam!
Przepyszne ciasto. Wyrobiłam robotem. Drugiego dnia wilgotne! Zrobiłam z dżemem truskawkowym, bo akurat to miałam Czysta przyjemność pieczenia i jedzenia.
Bardzo się cieszę – też uwielbiam je za to, że tak długo jest wilgotne i świeże!
czy na 450g derenia dajemy tylko 45g cukru?
Tak, można trochę więcej w zależności od odmiany derenia, te dzikie owoce (a takie zwykle są do kupienia) są bardziej kwaśne. Nadzienie powinno być raczej kwaskowate, ale oczywiście można dosłodzić w zależności od upodobań 🙂
Wygląda super i pewnie tak smakuje, piekę różne ciasta drożdżowe, ale nigdy nie spotkałam się z dodatkiem mascarpone do ciasta, jestem bardzo ciekawa i gdyby nie trochę późna pora już zabrałabym się do pracy. No cóż, muszę zaczekać do jutra.Spróbuję z nadzieniem z prażonych orzechów laskowych z dodatkiem dżemu brzoskwiniowego i kropelką rumu
Orzechy, brzoskwinie i rum brzmią super! ❤️
Niestety, kompletnie nie wyszlo.. pierwszy raz nie wyroslo mi ciasto drozdzowe. Wierzch odkrojony i zjedzony, reszta zakalca poszla do kosza :/. Zamiast derenia dalam troche powidel sliwkowych, ale nie sadze zeby to robilo ogromna roznice.
To na pewno nie wina powideł, ciasto drożdżowe mogło nie wyjść z wielu powodów (stare drożdże, przeciągi w czasie wyrastania itp.)
Czy ciasto może leżakować w lodowce?
Zależy jak długo chcesz je tak trzymać? Kilka dni spokojnie, tylko owinięte w ściereczkę – pamiętaj, żeby przed spożyciem ogrzać do temp. pokojowej – będzie smaczniejsze.
W ubiegłym tygodniu zrobiłam to ciasto z konfiturą z derenia, wyszło naprawdę wspaniale – ciasto było miękkie ale spoiste, dało się je skręcić w wieniec choć zdobiłam z 1.5 porcji. Po upieczeniu polałam je lukrem pomarańczowym – było pyszne i niezwykle atrakcyjne z wyglądu. Bardzo dziękuję za przepis.