facebook

Drożdżowy wieniec z dereniem i mascarpone

0 Posted by - 16 września 2016 - ciasta drożdżowe, ciasta z owocami / fruit cakes, Przepisy

Mój nowy ulubiony przepis na ciasto drożdżowe! Mascarpone dodajemy do ciasta, a nie do nadzienia, co nadaje drożdżówce wyjątkowej miękkości i wilgotności. Do tego jeszcze kwaskowate nadzienie z derenia i mamy ciasto drożdżowe idealne :)

Wieniec drożdżowy z dereniem bardzo długo zachowuje świeżość, ciasto jest bardzo plastyczne i dobrze się z nim pracuje.

O dereniu poczytacie więcej tu.

Minimalnie zmodyfikowałam przepis z mojej ulubionej książki po babci, tej granatowej, której autora nie znam :)

Składniki na foremkę 23-24 cm.

Nadzienie

200 g pure z derenia (ok. 450 g owoców)

45 g cukru

Dereń słodzimy i gotujemy na średnim ogniu, aż powstanie gęsta marmolada, odkładamy do przestygnięcia.

Ciasto

115 g cukru

2 jajka

125 g mleka 3,2 %

125 g mascarpone

ziarenka z 1 laski wanilii

450 g mąki

szczypta soli

25 g świeżych drożdży lub 7 g instant

100 g roztopionego masła

Przygotowujemy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.

Ucieramy jajka z cukrem, mascarpone i mleko mieszamy z wanilią na gładką masę. Do mąki przesianej  z solą dodajemy zaczyn, jajka i zarabiamy ciasto wlewając mleko z mascarpone, kiedy składniki się połączą dodajemy ciepłem masło i wyrabiamy na gładkie ciasto, kiedy będzie odchodziło od ręki wystarczy wyrabiania. Odkładamy je w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 40 minut – 1 h.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt prostokąta, smarujemy marmoladą dereniową i zwijamy jak roladę. Następnie rozcinamy roladę wzdłuż i zawijamy wzdłuż własnej osi, a następnie w wieniec. Jak zwinąć ciasto drożdżowe zobaczycie we wpisie na warkocz z owocami leśnymi.

Wieniec przekładamy do natłuszczonej foremki (można go zawinąć bezpośrednio w foremce, jeśli będzie Wam wygodniej) i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Smarujemy żółtkiem i pieczemy w 175 C przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).

Dla maszynistów

Mascarpone mieszamy z jajkami i wanilią na gładką masę. W misie maszyny umieszczamy najpierw mokre, następnie suche składniki i na końcu drożdże i ustawiamy program dough. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i postępujemy jak w powyższym przepisie.

Smacznego!

corneliancherry swirl brioche wreath corneliancherry swirl brioche wreath corneliancherry swirl brioche wreath corneliancherry swirl brioche wreathcorneliancherry swirl brioche wreath

 

 

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

15 Comments

  • Słodkie okruszki 16 września 2016 - 12:55 Reply

    Wspaniałe ciasto i te piękne, apetyczne zdjęcia :)

  • mejoza 25 września 2016 - 14:39 Reply

    Jak przygotować zaczyn?

    • Candy Company 26 września 2016 - 10:44 Reply

      Zaczyn przygotowujemy korzystając z odważonych składników podanych w przepisie. Niewielką ilość mleka (powinno być letnie) odlewamy do kubeczka, dodajemy drożdże i rozcieramy na gładką masę. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i ok. 2 łyżki mąki i mieszamy na gładką masę. Zaczyn zostawiamy przykryty w ciepłym miejscu na 10-15 min. Powinien w tym czasie podwoić objętość – jeśli nie urośnie to znak, że drożdże były nieświeże i trzeba zacząć od nowa. Polecam skorzystać z drożdży instant – nie ma potrzeby przygotowania zaczynu, wystarczy wymieszać drożdże z mąką i zarobić ciasto. Pozdrawiam

  • mejoza 26 września 2016 - 22:18 Reply

    Thank you:)

  • Ania 12 października 2016 - 11:13 Reply

    To jest tak piękne, że aż szkoda byłoby mi jeść:D No i dzięki Tobie poznałam coś takiego jak dereń :)

    • Candy Company 12 października 2016 - 14:27 Reply

      Dziękuję! Dereń jest super, w przyszłym roku koniecznie poznaj go bliżej – a najlepiej posmakuj :)

  • Kasia 22 listopada 2016 - 20:43 Reply

    To najlepsze drożdżowe ciasto (posypałam po prostu rozmrożonymi jagodami, dereniem nie dysponując ;), jakie jadłam i jakie zrobiłam w życiu!!! Dodatek mascarpone jest GENIALNY! Nigdy już nie upiekę innego ciasta ;). Dodam jeszcze, że nic nigdy nie komentuję, ale za ten przepis muszę podziękować.

    • Candy Company 24 listopada 2016 - 12:52 Reply

      Super, ogromnie się cieszę, że ciasto, aż tak przypadło Pani do gustu :) To też mój przepis nr 1 na ciasto drożdżowe (przynajmniej na razie, bo cały czas próbuję nowych). Mascarpone robi swoje no i ciasto nadaje się na właściwie każdy drożdżowy wypiek od bułeczek po babkę :) Pozdrawiam!

  • Iwona 16 grudnia 2016 - 10:23 Reply

    Jak pani myśli, czy gdyby zamiast derenia dodać mak, czy nie byłby za ciężki i czy wyszedłby makowiec?

    • Candy Company 16 grudnia 2016 - 10:42 Reply

      Myślę, że z masą makową też będzie pyszny! Ciasto jest co prawda trochę inne niż przy tradycyjnych makowcach, będzie pewnie bardziej smakowało jak drożdżówka z makiem, ale na pewno będzie dobre – właściwie to podrzuciła mi Pani dobry pomysł, upiekę w tym roku takiego makowca :)

  • Iwona 28 grudnia 2016 - 13:08 Reply

    Upiekłam z tym ciastem makowiec i mincemeat, oba pyszne, dziękuję.

    • Candy Company 6 stycznia 2017 - 03:46 Reply

      Bardzo się cieszę :) Też upiekłam makowiec w tej wersji!

  • djd 8 marca 2017 - 18:45 Reply

    Zaintrygowany przepisem postanowiłem zrobić wieniec, ale z braku konfitur wykorzystałem puszkę kajmaku, wyszło znakomite!

    Świetny blog! Proszę więcej przepisów w stylu francuskiej patisserie :)

  • […] recipe comes from Candy Company blog. The author originally used a cornus filling. I used strawberry jam […]

  • Leave a reply

    Translate »