facebook

Lawendowe babeczki z miodem i cytryną

2 Posted by - 7 marca 2014 - Przepisy

Niezwykłe babeczki z lawendą i miodowym kremem. Aromaty lawendy, cytryny i miodu wspaniale się dopełniają. Babeczki są wilgotne, lekko kwaskowate, o mocno wyczuwalnym aromacie cytryny i lawendy.  Smak ciasta świetnie kontrastuje ze słodkim, aksamitnym kremem z dodatkiem miodu. Bardzo elegancki deser, który pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje! Będzie w sam raz na wiosenne przyjęcie.

Zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na 10 babeczek:

150 g mąki,

płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

1,5 łyżeczki lawendy spożywczej,

60 g miękkiego masła,

90 g cukru,

60 g miodu,

1 jajko,

sok i skórka z 1 cytryny,

60 ml kremówki (można zastąpić skondensowanym lub tłustym mlekiem),

1 łyżka ekstraktu waniliowego,

1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego (niekoniecznie).

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i lawendą, odstawiamy. Masło ubijamy przez chwilę mikserem, następnie dodajemy do niego kolejno cukier i miód, po każdym dodaniu dokłanie miksując. Do masy dodajemy jajko, po wymieszamiu także skórkę, sok z cytryny i ekstrakt, miksujemy. Na końcu wlewamy kremówkę. Masę łączymy z suchymi składnikami i delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do papilotek, napełniając każdą do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy w  180ºC przez 23 minuty (lub nieco dłużej), do suchego patyczka.

Krem miodowy:

105 g mascarpone,

40 g miękkiego masła,

40 g miodu,

łyżeczka ekstraktu waniliowego,

140 g  cukru pudru

oraz suszona lawenda do posypania.

Mascarpone wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut przed przygotowaniem masy. Serek miksujemy z masłem, aż oba składniki dobrze się połączą. Następnie dodajemy do masy miód i ekstrakt i ubijamy przez kilka minut. Na końcu wsypujemy stopniowo cukier puder i dokładnie miksujemy.

Babeczki dekorujemy kremem i posypujemy suszoną lawendą.

Smacznego!

lavender4lavender2lavender3lavender8

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

6 Comments

  • Kulinarne Inspiracje 7 marca 2014 - 09:29 Reply

    piękne!

  • karmel-itka 8 marca 2014 - 00:06 Reply

    cudeńka!

  • Marta Babeczki 9 marca 2014 - 18:45 Reply

    Cudownie się prezentują, wstyd się przyznać ale jeszcze nie próbowałam lawendowych wypieków… Czas zacząć :)

    • Candy Company 12 marca 2014 - 20:42 Reply

      Powodzenia :) Ja dopiero od niedawna eksperymentuję z lawendą, daje naprawdę niezwykły i bardzo apetyczny aromat nie tylko wypiekom, ale również napojom…

  • Doma 24 września 2015 - 18:45 Reply

    Gdzie mozna dostac spozywcza lawende? W zwyklym sklepie typu tesco?

    • Candy Company 25 września 2015 - 09:06 Reply

      Ja kupiłam na Allegro, na powinna być w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością. W Tesco nidgy nie szukałam, ale ostatnio hipermarkety poszerzyły ofertę w działach „Kuchni świata” więc warto sprawdzić czy mają i lawendę…

    Leave a reply

    Translate »