facebook

Tarta z rabarbarem, konfiturą z róży i migdałowym kremem

0 Posted by - 8 maja 2017 - Przepisy, tarty / tarts

Tarta z rabarbarem i rabarbarową kratką, z dodatkiem aromatycznej konfitury z róży – wiadomo domowa jest najlepsza, dobrze, że mam jeszcze zeszłoroczne zapasy :) Co powiecie na taki deser na dziś?

Najbardziej cieszę się z pierwszych w tym sezonie zdjęć w plenerze, pogoda była właściwie średnia, w trakcie zdjęć przegonił mnie deszcz, ale co tam! I tak czułam się jak na pikniku :)

Tarta jest pyszna; kwaskowaty rabarbar w towarzystwie hibiskusa i róży to połączenie, które będzie za mną jeszcze chodziło. Do tego słodka migdałowo-marcepanowa warstwa i kratka z rabarbaru. Mniam!

Składniki na tartę o średnicy 23 cm.

Ciasto

80 g mąki gryczanej

60 g mąki pszennej

łyżeczka skrobi kukurydzianej

30 g cukru kokosowego (można zastąpić trzcinowym lub białym)

szczypta soli

55 g rozpuszczonego masła

2-3 łyżki zimnej wody

Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy kruche ciasto. Ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 4 mm i wykładamy formę na tartę, chłodzimy w lodówce przez min. 1 h. Przed pieczeniem nakłuwamy dno widelcem, przykrywamy kawałkiem pergaminu i obciążamy ciasto kulkami ceramicznymi. Pieczemy 15 minut w temp. 175 C, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 10-15 minut, aż ciasto się zarumieni. Studzimy.

Rabarbar

450 g rabarbaru

2-3 łyżki cukru

60 ml mocnej herbatki z hibiskusa (można też użyć wody, soku malinowego itp.)

1-2 łyżeczki konfitury z róży

1 łyżeczka wody różanej

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (płaska)

Herbatkę mieszamy z konfiturą z róży, wodą różaną i skrobią, odkładamy.

Rabarbar kroimy na kawałki grubości ok. 5 mm, część kroimy na większe kawałki ok. 2-3 cm, umieszczamy w większej patelni i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy – rabarbar zacznie puszczać sok, kiedy mniejsze kawałki zmiękną dodajemy herbatkę z hibiskusa i mieszamy, podgrzewając, aż całość się zagotuje i  zgęstnieje. Studzimy i wykładamy na podpieczony spód.

Krem migdałowy

50 g masła

50 g cukru pudru

65 g mielonych migdałów

1 duże jajko

1 łyżka rumu

skórka z 1/2 limonki

ziarenka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Masło ucieramy z cukrem pudem na puszysty krem, dodajemy kolejno mielone migdały, jajko, rum, skórkę z limonki i wanilię po każdym dodaniu mieszając do połączenia składników.

Krem wykładamy na rabarbar, wyrównujemy i zapiekamy w 175 C, ok. 20-25 minut, aż wierzch tarty się zarumieni.

Dekoracja

5-6 łodyg rabarbaru (najlepiej wybrać te grubsze i proste łodygi)

2 szklanki wody (można użyć herbaty z hibiskusa albo róży)

1 szklanka cukru

1 łyżeczka wody różanej

skórka i sok z 1/2 limonki

Wodę zagotowujemy z cukrem, wodą różaną sokiem z skórką z limonki, w dużej, głębokiej patelni.

Rabarbar kroimy obieraczką do warzyw na cienkie długie paski. Paski rabarbaru wkładamy do gotującego się syropu (po 5-6 pasków) i gotujemy 1-3 minuty. Rabarbar powinien zmięknąć, ale nie może się rozpadać. Wyjmujemy paski z syropu i odsączamy na ręczniku papierowym.

Pozostały syrop gotujemy jeszcze ok 15 minut, aż trochę zgęstnieje.

Kratkę układamy na wystudzonej tarcie, smarujemy odparowanym syropem (można zostawić resztkę syropu i posmarować tartę ponownie zaraz przed podaniem).

Smacznego!

rhubarb lattice tart recipe. Food Photography by Candy Companyrhubarb lattice tart recipe. Food Photography by Candy Companyrhubarb lattice tart recipe. Food Photography by Candy Companyrhubarb lattice tart recipe. Food Photography by Candy Companyrhubarb lattice tart recipe. Food Photography by Candy Companyrhubarb lattice tart recipe. Food Photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

6 Comments

  • Wypieki Beaty 8 maja 2017 - 21:01 Reply

    Cudnie wygląda ta rabarbarowa kratka :)

    • Candy Company 8 maja 2017 - 22:54 Reply

      Dzięki, czaiłam się z nią czekając na sezon rabarbarowy :)

  • Wiewióra 9 maja 2017 - 10:29 Reply

    Jestem pod ogromnym wrażeniem tej kratki! niesamowita :)
    No i zdjęcia tak energetyczne w kolorach. Piękne!

  • panele szklane łódź 9 maja 2017 - 11:45 Reply

    4 stowki ᴢ metra czy lepiej?

  • Bożena 10 maja 2017 - 13:38 Reply

    jejku jak pokaże ten przepis swojej mamie to oszaleje. Uwielbiamy migdały i rabarbar, a nigdy czegoś takiego nie jadłyśmy.

  • polska porcelana 24 maja 2017 - 11:12 Reply

    Nabrałam ochoty na rabarbar ! 😀 piękne zdjęcia jak zawsze

  • Leave a reply

    Translate »