Tarta z rabarbarem i rabarbarową kratką, z dodatkiem aromatycznej konfitury z róży – wiadomo domowa jest najlepsza, dobrze, że mam jeszcze zeszłoroczne zapasy 🙂 Co powiecie na taki deser na dziś?
Najbardziej cieszę się z pierwszych w tym sezonie zdjęć w plenerze, pogoda była właściwie średnia, w trakcie zdjęć przegonił mnie deszcz, ale co tam! I tak czułam się jak na pikniku 🙂
Tarta jest pyszna; kwaskowaty rabarbar w towarzystwie hibiskusa i róży to połączenie, które będzie za mną jeszcze chodziło. Do tego słodka migdałowo-marcepanowa warstwa i kratka z rabarbaru. Mniam!
Składniki na tartę o średnicy 23 cm.
Ciasto
80 g mąki gryczanej
60 g mąki pszennej
łyżeczka skrobi kukurydzianej
30 g cukru kokosowego (można zastąpić trzcinowym lub białym)
szczypta soli
55 g rozpuszczonego masła
2-3 łyżki zimnej wody
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy kruche ciasto. Ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 4 mm i wykładamy formę na tartę, chłodzimy w lodówce przez min. 1 h. Przed pieczeniem nakłuwamy dno widelcem, przykrywamy kawałkiem pergaminu i obciążamy ciasto kulkami ceramicznymi. Pieczemy 15 minut w temp. 175 C, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 10-15 minut, aż ciasto się zarumieni. Studzimy.
Rabarbar
450 g rabarbaru
2-3 łyżki cukru
60 ml mocnej herbatki z hibiskusa (można też użyć wody, soku malinowego itp.)
1-2 łyżeczki konfitury z róży
1 łyżeczka wody różanej
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (płaska)
Herbatkę mieszamy z konfiturą z róży, wodą różaną i skrobią, odkładamy.
Rabarbar kroimy na kawałki grubości ok. 5 mm, część kroimy na większe kawałki ok. 2-3 cm, umieszczamy w większej patelni i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy – rabarbar zacznie puszczać sok, kiedy mniejsze kawałki zmiękną dodajemy herbatkę z hibiskusa i mieszamy, podgrzewając, aż całość się zagotuje i zgęstnieje. Studzimy i wykładamy na podpieczony spód.
Krem migdałowy
50 g masła
50 g cukru pudru
65 g mielonych migdałów
1 duże jajko
1 łyżka rumu
skórka z 1/2 limonki
ziarenka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Masło ucieramy z cukrem pudem na puszysty krem, dodajemy kolejno mielone migdały, jajko, rum, skórkę z limonki i wanilię po każdym dodaniu mieszając do połączenia składników.
Krem wykładamy na rabarbar, wyrównujemy i zapiekamy w 175 C, ok. 20-25 minut, aż wierzch tarty się zarumieni.
Dekoracja
5-6 łodyg rabarbaru (najlepiej wybrać te grubsze i proste łodygi)
2 szklanki wody (można użyć herbaty z hibiskusa albo róży)
1 szklanka cukru
1 łyżeczka wody różanej
skórka i sok z 1/2 limonki
Wodę zagotowujemy z cukrem, wodą różaną sokiem z skórką z limonki, w dużej, głębokiej patelni.
Rabarbar kroimy obieraczką do warzyw na cienkie długie paski. Paski rabarbaru wkładamy do gotującego się syropu (po 5-6 pasków) i gotujemy 1-3 minuty. Rabarbar powinien zmięknąć, ale nie może się rozpadać. Wyjmujemy paski z syropu i odsączamy na ręczniku papierowym.
Pozostały syrop gotujemy jeszcze ok 15 minut, aż trochę zgęstnieje.
Kratkę układamy na wystudzonej tarcie, smarujemy odparowanym syropem (można zostawić resztkę syropu i posmarować tartę ponownie zaraz przed podaniem).
Smacznego!
6 komentarzy
Cudnie wygląda ta rabarbarowa kratka 🙂
Dzięki, czaiłam się z nią czekając na sezon rabarbarowy 🙂
Jestem pod ogromnym wrażeniem tej kratki! niesamowita 🙂
No i zdjęcia tak energetyczne w kolorach. Piękne!
4 stowki ᴢ metra czy lepiej?
jejku jak pokaże ten przepis swojej mamie to oszaleje. Uwielbiamy migdały i rabarbar, a nigdy czegoś takiego nie jadłyśmy.
Nabrałam ochoty na rabarbar ! 😀 piękne zdjęcia jak zawsze