facebook

Ciasto z czarnym bzem, polentą i pistacjami

0 Posted by - 9 czerwca 2017 - Przepisy

Sama nie wiem, który miesiąc lubię najbardziej, aktualnie jest to czerwiec – uwielbiam wszechobecny ciężki i słodki zapach czarnego bzu, lip i akacji, to taka miła odmiana po smogowym zimowym powietrzu… Czarny bez to kolejna niesamowita roślina, która można wykorzystać na tysiące sposobów od syropów z kwiatów i owoców po ciasta, lody itp. Szkoda tylko, ze ten urodzaj trwa tak krótko.

Ostatnio wpadł mi w oko przepis na bezglutenowe ciasto z bzem i polentą. Jest przepyszne, bardzo aromatyczne, wilgotne. Zrezygnowałam z nasączania ciasta syropem z oryginalnego przepisu, by niepotrzebnie go nie dosładzać – a aromaty bzu wzmocniłam dodając do ciasta kwiaty. Dodatek skórki cytrynowej i wilgotność ciasta sprawia, że kojarzy mi się z najlepszym ciastem drożdżowym :)

Ciasto trochę się kruszy przy krojeniu, dlatego można cześć polenty zastąpić mąka kukurydzianą, pomaga też schłodzenie go w lodówce. Najlepsze jest na drugi i trzeci dzień.

Oryginalny przepis podaje foremkę 20 cm, ale ciasto wyszło trochę za wysokie i za długo się piekło, dlatego sugeruję upiec je w większej tortownicy.

Zmodyfikowany przepis pochodzi  z tej strony.

Składniki na formę 22-23 cm

Ciasto

250 g miękkiego masła

220 g cukru pudru

150 g pistacji, grubo posikanych (niesolonych)

100 g  mąki migdałowej

200 g polenty (lub 150 g polenty i 50 g mąki kukurydzianej)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki jogurtu greckiego

3 duże jajka

sok z skórka z 1 cytryny

3/4 szklanki kwiatów czarnego bzu

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (dno, boki smarujemy masłem, piekarnik nagrzewamy do 170 C.

Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem, ok. 10 minut.

Przesiewamy mąkę migdałową z polenta i proszkiem do pieczenia, mieszamy z pistacjami i dodajemy do masy maślanej. Następnie dodajemy kolejno jogurt i po jednym jajku, po każdym dodaniu miksując ok. 2-3 minuty.

Dodajmy skórkę i sok z cytryny, dokładnie mieszamy i na końcu wsypujemy kwiaty bzu.

Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut, lub do suchego patyczka.

Polewa jogurtowa

200 g jogurtu greckiego

1-2 łyżeczki cukru pudru

pistacje i kwiaty bzu do dekoracji

opcjonalnie syrop z kwiatów bzu do podania

Jogurt mieszamy z cukrem i polewamy wystudzone ciasto, dekorujemy pistacjami i bzem.

Podajemy z syropem, miodem i kwiatami bzu.

Smacznego!

Gluten free elderflower pistachio polenta cake recipe. Food photography by Candy CompanyGluten free elderflower pistachio polenta cake recipe. Food photography by Candy CompanyGluten free elderflower pistachio polenta cake recipe. Food photography by Candy CompanyGluten free elderflower pistachio polenta cake recipe. Food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

2 Comments

  • Fitsweet.me 9 czerwca 2017 - 10:46 Reply

    Jak zawsze oryginalnie i pięknie… Można jeść oczami :)

  • Leave a reply

    Translate »