facebook

Cytrusowe ciasto z oliwą i tymiankiem

0 Posted by - 31 maja 2016 - ciasta z owocami / fruit cakes, Przepisy

Dziś będzie krótko :) To jedno z lepszych ciast jakie ostatnio upiekłam! Ciasto z oliwą z oliwek, sokiem i skórką z cytrusów i tymiankiem. Pachnie cudownie, jest wilgotne, miękkie i z każdym dniem coraz pyszniejsze :)

Na początku byłam trochę sceptyczna, bałam się że ostry, lekko pikantny smak oliwy będzie dominował w cieście, ale wcale tak nie jest. Oliwę czuć gdzieś na końcu języka, ale świetnie współgra z cytrusami i tymiankiem. Bardzo polecam.

Wypróbujcie przepis, jestem pewna, że będziecie do niego wracać ! A w najbliższym czasie na blogu pojawi się jeszcze jeden przepis na ciasto z oliwą.

PS. Szkoda, że tego nie widać na zdjęciach, ale dopiero po skończeniu sesji zorientowałam się, że jedna z książek, którą nie patrząc na tytuł położyłam w tle to było Ziele na kraterze… Pasuje idealnie prawda?

Zainspirowałam się tym przepisem.

Składniki

3 jajka

170 cukru pudru zamiast 200 g drobnego cukru (zmodyfikowałam przy kolejnym pieczeniu)

180 ml oliwy z oliwek

skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy

sok z połowy cytryny i połowy pomarańczy (ok. ½ szklanki)

2 łyżeczki posiekanych liści tymianku

140 g mąki

80 g mielonych migdałów

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

oraz tymianek i cukier puder do dekoracji

Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą i jasną masę, dolewamy oliwę i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy soki i skórki z cytrusów i ponownie miksujemy.

Mąkę przesiewamy z migdałami, sodą i proszkiem do pieczenia, następnie mieszamy z tymiankiem.

Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy, aż ciasto będzie gładkie (ale nie za długo).

Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.

Ciasto przekładamy do formy z kominem dokładnie natłuszczonej i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 45 minut, lub do suchego patyczka w temperaturze 170 C.

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy świeżym tymiankiem.

Smacznego!

Olive oil cake with thyme, oranges and lemonsOlive oil cake with thyme, oranges and lemonsOlive oil cake with thyme, oranges and lemonsOlive oil cake with thyme, oranges and lemonsOlive oil cake with thyme, oranges and lemons

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

6 Comments

  • Barbara 8 czerwca 2016 - 00:11 Reply

    Zrobiłam właśnie przed chwilą. Udało się! Ja, która nic nie gotuje i piecze. Nawet foremki z kominkiem nie miałam. Jedna uwaga, wydawało mi sie za dużo cukru. Dałam 140g i tez mogłoby byc dla mnie mniej. Pyszne i prosto! Smak oliwy jest bardzo słabo wyczuwalny. Jutro przetestuje na moim śródziemnomorskim mężu, bo go mama „torturowała” ciastami z olejem z oliwek i mówiąc dyplomatycznie jest bardzo na to wyczulony.

    • Candy Company 8 czerwca 2016 - 10:54 Reply

      Super! Ciekawa jestem jak śródziemnomorskiemu mężowi posmakuje :) Dzięki za uwagę – robiłam je jeszcze dwa razy i też zmniejszyłam nieco ilość cukru, do 170 g i zmieniłam na cukier puder. Pozdrawiam!

  • Barbara 12 czerwca 2016 - 23:28 Reply

    „Oczywiscie wiedzialem, ze jest z olejem z oliwek. Tylko to ciasto akceptowalem i lubilem jak bylem maly, bo pomarancze zlamuja smak oliwy”. Tlumaczenie: smakowalo mu, ale wyczuwa smak oliwy (no pewnie, ze bedzie wyczuwal; to tak jak Polka by nie wyczula smalcu, czyli oleju ze swini! w faworkach). Jednakze, ma rozowe okulary, wiec nie wiadomo jaka jest prawdziwa opinia zwrotna, ale czy to ma jakies znaczenie?;-)

    • Candy Company 14 czerwca 2016 - 09:54 Reply

      Hahah święta prawda z tym smalcem! I nie ma 😀

  • Ania 19 czerwca 2016 - 18:35 Reply

    Nie dalo rady udekorowac. Pol godz í z ciasta okruchy zostaly.

  • Candy Company 20 czerwca 2016 - 16:41 Reply

    Nieźle! Znikęło szybciej niż u mnie 😀

  • Leave a reply

    Translate »