facebook

Czekoladowa tarta z gruszką

1 Posted by - 17 października 2013 - Przepisy

Czekoladowa wersja słynnej tarte bourdaloue to pierwszy przepis z naszego jesiennego słodkiego bufetuDelikatne nadzienie migdałowe, kruche czekoladowe ciasto i gruszka. W tym deserze zdecydowanie najlepsza jest gruszka gotowana w malinowym ponczu, dzięki czemu zyskuje piękny kolor i aromat. Sama w sobie jest idealnym deserem, a co dopiero w połączeniu z czekoladą i migdałami…Nie ma znaczenia czy przygotujecie ją w postaci tartaletek lub większej tarty i tak ta czekoladowa tarta z gruszką zbyt szybko zniknie z waszego słodkiego bufetu.

Zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na 4 tartaletki (9 cm) lub 1 tartę (30 cm):

Gruszki w ponczu:

4 większe, jędrne gruszki,

sok  z połowy cytryny,

90 g malin (mogą być mrożone),

szklanka wody,

4-5 łyżek cukru,

łyżka rumu,

łyżka ekstraktu waniliowego

Najlepiej zrobić je dzień wcześniej.  Gruszki obieramy i przekrajamy na pół. Wszystkie składniki ponczu (oprócz malin) mieszamy, podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Następnie wrzucamy maliny i gruszki i gotujemy na średnim ogniu ok. 20-30 min, odczasu do czasu mieszając. Owoce powinny być zanurzone w ponczu. Uwaga by nie rozgnieść zbytnio malin i nie uszkodzić gruszek w trakcie mieszania. Gruszki nie powinny być zbyt miękkie, nie należy ich rozgotować. Kiedy będą gotowe odstawiamy je w ponczu do wystygnięcia, najlepiej na noc. Syrop pozostały z ponczu  można przetrzeć przez sito i odparować, aż powstanie gęsty sos.

Ciasto czekoladowe:

175 g mąki,

50 g kakao,

110 g zimnego masła,

45 g cukru,

szczypta soli,

zimna woda.

Nadzienie:

110 g cukru pudru,

110 g masła w temperaturze pokojowej,

120 g zmielonych migdałów,

1 jajko,

1 żółtko,

łyżka kakao (lub więcej do smaku),

łyżeczka mąki,

łyżka ekstraktu waniliowego.

Masło i mąkę siekamy nożem lub rozcieramy palcami, dodajemy pozostałe składniki i krótko wyrabiamy kruche ciasto (wody  dodajcie na oko, kilka łyżek, by pozostałe składniki się połączyły).  Ciasto wstawiamy do lodówki na 1 godzinę, Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim 4 małe foremki lub jedną dużą, wysmarowane masłem. Pamietajcie o tym by rant nie był za niski.  Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy z obciążeniem 10 min, i potem ok. 15  bez w temperaturze 175ºC Studzimy.

 

tarta czekoladowa z gruszką

 

W miedzyczasie można przygotować gruszki i nadzienie. Z gruszek usuwamy gniazda nasienne i kroimy pod kątem w plastry, tak by zachowały swój kształt. Przy robieniu nadzienia ważne jest by masło i jajka były w temparaturze pokojowej, inaczej się zwarzą…Mąkę, kakao i migdały mieszamy i odstawiamy. Masło i cukier puder ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtko i delikatnie mieszamy. Kiedy połączy się z masą chwilę miksujemy, po czym dodajemy całe jajko. Do masy dodajemy ekstrakt waniliowy i po zmiksowaniu mieszankę kakao i migdałów z mąką. Dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Następnie wyciskamy na ostudzone spody, okrężnym ruchem zaczynając od środka. Na środek kładziemy gruszkę, lekko wciskając ją w nadzienie. Pieczemy ok.  20 -30 minut   (tartę dłużej ok. 30-40 minut).  Tartę najlepiej schłodzić w lodówce i przed podaniem posypać cukrem pudrem i sosem.

Smacznego!

tarta czekoladowa z gruszkątarta czekoladowa z gruszką

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

1 Comment

  • magda 17 października 2013 - 09:14 Reply

    mmmm, tarta iście jesienna! :)

  • Leave a reply

    Translate »