facebook

Czekoladowe Marshmallows

0 Posted by - 3 października 2014 - Przepisy

Lubicie pianki marshmallows? My też :) I wiemy, że najlepsze są te domowe… Dlatego mamy dla Was kolejny przepis tym razem na czekoladowe marshmallows. Na jesienne i zimowe wieczory polecamy kubek gorącego kakao albo kawy z dodatkiem pianek – rozgrzeje i poprawi nastrój :) Przepis na pianki jest bardzo prosty, bez dodatku białek. Nawet początkujący dadzą sobie radę!

Składniki na ok. 30 pianek:

16 g żelatyny,

8 łyżek zimnej wody,

2 szklanki cukru,

125 ml wody,

szczypta soli,

20 g kakao,

łyżeczka ekstraktu waniliowego

oraz mieszanka kakao, cukru pudru i skrobi ziemniaczanej do obtoczenia (w stosunku 1:1:1).

Blachę 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wysypujemy mieszanką.

Żelatynę namaczamy w 8 łyżkach zimnej wody, odstawiamy.

W niewielkim garnku  przygotowujemy syrop z cukru i 120 ml wody, często mieszając, aż cukier się rozpuści. Kiedy zacznie syrop wrzeć dodajemy namoczoną żelatynę i całość doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy syrop z ognia, przelewamy do dużej miski i odstawiamy na 7-10 minut by nieco przestygł.

Do syropu dodajemy przesiane kakao i szczyptę soli i miksujemy na wysokich obrotach przez 10-15 minut, aż masa stanie się jasna i puszysta. Marshmallows przelewamy do foremki i odstawiamy do zastygnięcia na kilka godzin.

Gotowe czekoladowe marshmallows kroimy na kwadraty lub foremkami wycinamy kształy, obsypujemy mieszanką. Przechowujemy w szczelnie zamkinętym pojemniku, ułożone warstwami, każdą warstę oddzielamy papierem do pieczenia.

Dobrze zapakowane czekoladowe marshmallows można przechowywać przez ok. 2 miesiące (w temperaturze pokojowej).

Smacznego!

chocolate marshmallows6chocolate marshmallows3chocolate marshmallows4chocolate marshmallows15

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »