Lubicie pianki marshmallows? My też 🙂 I wiemy, że najlepsze są te domowe… Dlatego mamy dla Was kolejny przepis tym razem na czekoladowe marshmallows. Na jesienne i zimowe wieczory polecamy kubek gorącego kakao albo kawy z dodatkiem pianek – rozgrzeje i poprawi nastrój 🙂 Przepis na pianki jest bardzo prosty, bez dodatku białek. Nawet początkujący dadzą sobie radę!
Składniki na ok. 30 pianek:
16 g żelatyny,
8 łyżek zimnej wody,
2 szklanki cukru,
125 ml wody,
szczypta soli,
20 g kakao,
łyżeczka ekstraktu waniliowego
oraz mieszanka kakao, cukru pudru i skrobi ziemniaczanej do obtoczenia (w stosunku 1:1:1).
Blachę 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wysypujemy mieszanką.
Żelatynę namaczamy w 8 łyżkach zimnej wody, odstawiamy.
W niewielkim garnku przygotowujemy syrop z cukru i 120 ml wody, często mieszając, aż cukier się rozpuści. Kiedy zacznie syrop wrzeć dodajemy namoczoną żelatynę i całość doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy syrop z ognia, przelewamy do dużej miski i odstawiamy na 7-10 minut by nieco przestygł.
Do syropu dodajemy przesiane kakao i szczyptę soli i miksujemy na wysokich obrotach przez 10-15 minut, aż masa stanie się jasna i puszysta. Marshmallows przelewamy do foremki i odstawiamy do zastygnięcia na kilka godzin.
Gotowe czekoladowe marshmallows kroimy na kwadraty lub foremkami wycinamy kształy, obsypujemy mieszanką. Przechowujemy w szczelnie zamkinętym pojemniku, ułożone warstwami, każdą warstę oddzielamy papierem do pieczenia.
Dobrze zapakowane czekoladowe marshmallows można przechowywać przez ok. 2 miesiące (w temperaturze pokojowej).
Smacznego!