facebook

Kruche różyczki dyniowe

0 Posted by - 15 października 2014 - Przepisy

Jesień to dla nas kolorowe liście, astry i michałki kwitnące w ogródkach, ale przede wszystkim dynie! Na słodko, słono albo pikantnie :) Dlatego dziś zapraszamy na jesienne, kruche różyczki z dynią i korzennymi przyprawami. Pure nadaje im pięknego. ciepłego koloru,  przyprawy wspaniałego aromatu no i są po prostu śliczne! Wyglądają na pracochłonne? Nic badziej mylnego – przygotujecie je w 15 minut :)

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na 12 różyczek:

70 g miękkiego masła,

80 g cukru pudru,

60 g pure z dyni,

100 g mąki pszennej,

50 g mąki kukurydzianej,

3/4 łyżeczki cynamonu,

1/2 łyżeczki mieszanki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej i kardamonu,

3/4  łyżeczki proszku do pieczenia.

Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami, odkładamy. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy dynię i dobrze mieszamy. Wsypujemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na blachę w formie różyczek (zaczynamy od środka i wyciaskamy po okręgu na zewnątrz). Użyliśmy końcówki Wilton 1M.

Kruche różyczki dyniowe pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 160ºC, do momentu gdy brzegi ciastek lekko się zarumienią.

Smacznego!

rose cookies2rose cookies3rose cookies3

 

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

6 Comments

  • Elżbieta 15 października 2014 - 16:23 Reply

    Witam!
    Te różyczki są piękne i mega apetycznie wyglądają. Czy używamy pieczonej dyni? Rodzaj dyni jest tu obojętny? Ja uwielbiam smak Hokkaido, będzie odpowiednia?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam i podziwiam…., zachwycam się pięknymi zdjęciami i pięknym blogiem…Elżbieta

    • Candy Company 15 października 2014 - 18:28 Reply

      Dziękuję :)
      Użyłam pure z upieczonej w piekarniku dyni, odmiana buttercup. Do wszystkich słodkich wypieków najbardziej polecam dynie o intensywnie pomarańczowym, lekko słodkawym miąższu (np. musque de provence – dynia muszkatołowa, rouge vif d’etampes), ale hokkaido też będzie w porządku. Pozdrawiam.

  • whiness 15 października 2014 - 19:48 Reply

    Cóż za wspaniałości! Koniecznie muszę wyczarować podobne z mojej dyni :)

  • LadyFox 15 października 2014 - 20:27 Reply

    Ale piękne! Jak już w końcu dorwę porządniejszą szprycę, od tej którą mam teraz, zabieram się za te ciastka! Wyglądają po prostu obłędne :)

  • Łukasz 15 października 2014 - 21:09 Reply

    Ale wspaniałe! Prawdziwy cukierniczy talent tutaj widzę! 😀

  • gin 16 października 2014 - 13:07 Reply

    Ależ one są śliczne! Muszę takie też zrobić :)

  • Leave a reply

    Translate »