facebook

Karmelowe serniczki na Halloween bez pieczenia. Zimne jak trup!

0 Posted by - 27 października 2017 - bez pieczenia / no bake, Przepisy, sernik / cheesecake

31.10 już za kilka dni, więc żeby tradycji stało się za dość jest też i straszny przepis czyli karmelowe serniczki na Halloween.

To jedna z niewielu okazji w ciągu roku, kiedy dekoracja słodyczy sprawia mi większą frajdę, niż samo ich przygotowywanie… Mam całą listę dekoracji bardziej i mniej strasznych, które chcę wypróbować w najbliższych latach. Na karmelowych serniczkach ze śliwką kalifornijską zmieszałam kilka motywów, które już od dawna chodziły mi po głowie. Czego tam nie ma; czekoladowe pajęczyny, bezowe duchy, ciasteczkowe mini cmentarze. Wszystkie proste i efektowne! A więc do zabawy :)

Składniki na 12 serników

Spód

150 g oreo (potrzebujemy tylko ciastek, krem ze środka odkładamy)

50 g śliwki kalifornijskiej

40 g prażonych orzechów laskowych

szczypta soli himalajskeij

Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze. Masą wykładamy papierowe kubeczki/sztywne papilotki i odkładamy.

Masa

70 g śliwki kalifornijskiej namoczonej w brandy/rumie przez min. 4 h

4 łyżeczki żelatyny

Porcja solonego karmelu

450 g tłustego białego sera trzykrotnie mielonego

300 g śmietanki 36%

Śliwki kalifornijskie odsączamy i kroimy na cienkie paseczki, odkładamy. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, odkładamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczmy.

Ser miksujemy z karmelem (oba składniki powinny być w temperaturze pokojowej), a następnie łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Śmietankę miksujemy na sztywno i łączymy z masą serową, na końcu dodajemy śliwki. Masę rozkładamy pomiędzy papilotki, odkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub na całą noc.

Solony karmel

200 g drobnego cukru (1 szklanka)

85 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

120 ml śmietanki kremówki 36% (1/2 szklanki)

pół łyżeczki soli

Cukier wsypujemy do większego rondla o grubym dnie i podgrzewamy. Kiedy zacznie się rozpuszczać mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową łopatką. Na początku cukier będzie zbrylony, nie należy sie tym przejmować/ Kiedy cały się rozpuści i nabierze karmelowego koloru dodajemy masło i energicznie mieszamy, aż tłuszcz połączy się z karmelem.

Następnie do gorącego sosu dodajemy śmietankę kremówkę, sos będzie się pienił i syczał. Mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiego karmelowego sosu i gotujemy przez ok. minutę. Zdejmujemy garnek z kuchenki i dodajemy sól. Studzimy.

Bezowe duchy

75 g białek (ok. 2 białka dużych jaj)

130 g drobnego cukru

szczypta soli

Białka mieszamy z cukrem, umieszczamy na kąpieli wodnej i podgrzewam ubijając jednocześnie trzepaczką. Kiedy cukier się rozpuści, a beza zrobi się gorąca (uwaga by nie dopuścić do ścięcia się białek) zdejmujemy misę z kąpieli wodnej i ubijamy na wysokicj obrotach miskera (najlepiej planetarnego), aż beza ostygnie, zrobi się sztywna i błyszcząca.

Będą przekładamy do worka cukierniczego

Dekoracja

Rozpuszczona biała i gorzka czeklada

kości z białej czekolady

bezowe duchy

nagrobki z ciasteczek

ciasteczkowa ziemia

Cześć serniczków posypujemy ciasteczkową ziemią i wtykamy w nie kości i nagrobki z przyciętych ciastek. Na resztę wylewamy rozpuszczoną gorzką czekoladę, białą wyciskamy w spiralny wzorek i wykałaczką robimy wzór pajęczyny, dekorujemy bezowymi duchami.

Boo!

Halloween no bake cheesecake with caramel prune and oreo. Recipe and food photography by Candy CompanyHalloween no bake cheesecake with caramel prune and oreo. Recipe and food photography by Candy CompanyHalloween no bake cheesecake with caramel prune and oreo. Recipe and food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

2 Comments

  • kulinarny blog samanthy 28 października 2017 - 21:56 Reply

    Bardzo straszne, ale bardzo efektowne i oczywiście na czasie. Pozdrawiam serdecznie :)

  • Leave a reply

    Translate »