Błyskawiczna tarta, do zrobienia dosłownie w 15 minut 🙂 Nie przepadam za bananami w ciastach, ale ten przepis kusił i kusił. Po pierwsze kusił mnie wizualnie – wzór z karmelizowanych bananów wygląda pięknie, poza tym uwielbiam masło orzechowe. (Nie)upiekłam i nie żałowałam, tarta z jest pyszna, choć jeden kawałek potrafi konkretnie nasycić. Słodko słony smak, lekko chrupiący karmelizowany cukier z bananami, który po chwili zmienia się w pyszny karmelowy sos. Oj, zdecydowanie nie żałowałam!
W oryginale autorka wykłada dno i boki formy, ja zdecydowałam się tylko na spód. Najpierw zrobiłam tartę na kruchym cieście z 2/3 porcji z tego przepisu, było pyszne, ale kiepsko się kroiło, więc sugeruję jednak wykorzystać ciasteczkowy spód (choć staram się unikać używania sklepowych herbatników). Karmelizowany cukier na bananach z czasem się rozpuszcza i powstaje pyszny sos, dlatego lepiej przygotujcie ciasto w szczelnej tortownicy, żeby nic nie wyciekło. Ewentualnie możecie wyłożyć dno i boki formy, wtedy należy zwiększyć proporcje spodu o ok. 1/3.
Zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.
Spód
175 g ciasteczek digestive
35 g masła
Ciasteczka rozdrabniamy, mieszamy z masłem i solą i wykładamy dno (lub dno i boki – patrz wstęp) tortownicy o średnicy 23 cm. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu.
Orzechy zimne w karmelu
40 g orzechów ziemnych
1,5 łyżki syropu klonowego
1,5 łyżki cukru kokosowego (lub trzcinowego)
szczypta soli
Orzechy siekamy, mieszamy z resztą składników, przekładamy na blachę wyłożona papierem lub mata silikonową i suszymy w piekarniku nagrzanym do 100 C przez ok. 30 minut, co 10 minut mieszając orzechy łyżką. Studzimy.
Krem
250 g mascarpone
250 g masła orzechowego
3 łyżki cukru kokosowego (brązowy/trzcinowy lub biały też są ok)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli
2-3 łyżki mleka
oraz orzechy w karmelu
Wszystkie składniki oprócz orzechów mieszamy szpatułką lub widelcem (ewentualnie w robocie planetarnym z końcówką do mieszania, na wolnych obrotach). Ubijając ryzykujecie, że mascarpone się zwarzy. Na końcu dodajemy karmelizowane orzechy ziemne i mieszamy. Krem wykładamy na przygotowany spód.
Karmelizowane banany
7-8 dojrzałych bananów*
ok. 10 łyżeczek cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
Użyjcie naprawdę dojrzałych, dość miękkich bananów – tarta będzie się lepiej kroić.
Wycinamy z papieru do pieczenia kółko o średnicy naszej formy, obieramy po jednym bananie i przycinamy tak by pasował do koła. Docięte banany przenosimy na krem i posypujemy dość obficie cukrem. Cukier karmelizujemy pochodnią kuchenną lub pod grillem w piekarniku.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Smacznego!
4 komentarze
Tarta bananowa jest przepyszna polecam wszystkim do zrobienia .
Cieszę się, że smakowała Pani tak jak mi 🙂
Karmelizujac banany w piekarniku, rozumiem, ze wkladamy je razem z calym ciastem? Czy same banany? Jesli z calym ciastem to czy ciasto nie poplynie? I na ile stopni?
Tak, z całym ciastem. Nic popłynie, grillowanie zajmie kilka minut – ustawiamy piekarnik na funkcję grill/opiekanie i na 220C, oczywiście uważnie obserwujemy by nie spalić wierzchu ciasta.