Za oknem upał, a na upał – wiadomo, najlepsze są lody! Tym razem mamy dla Was propozycję bezalkoholową, ale równie orzeźwiającą i w dodatku dietetyczną:) Po prostu: dwa rodzaje melona i mięta. Świetnie sprawdzą się na dziecięcym przyjęciu. Nie macie foremek do zamrażania? To żaden problem, te lody można zrobić praktycznie w każdym pojemniczku np: kubu po jogurcie, foremkach na muffinki (zwłaszcza silikonowych). Najlepiej smakują z kawałkami owoców!
Składniki na 3 lody pomarańczowe:
miąższ z połowy melona kantalupa,
kilka liści mięty,
sok z połowy cytryny,
2 łyżki jogurtu (lub mleczka kokosowego),
kilka wydrylowanych czereśni,
łyżka miodu (ewentualnie).
Miąższ zmiksować z liśćmi mięty do uzyskania gładkiej masy. Dodać sok z cytryny i jogurt, można dosłodzić miodem do smaku. Rozlać do foremek i wrzucić czereśnie. Zamrażać kilka godzin*. Gotowe!
Składniki na 3 lody zielone:
miąższ z połowy melona miodowego,
kilka liści mięty,
sok z połowy limonki,
kiwi w plastrach,
łyżka miodu (ewentualnie).
Miąższ zmiksować z liśćmi mięty do uzyskania gładkiej masy. Dodać sok z limonki, można dosłodzić miodem do smaku. Na dno foremek rozłożyć plastry kiwi, zalać masą. Zamrażać kilka godzin. Gotowe!
Smacznego!
* Jeśli lody mrozicie dłużej niż kilka godzin od przygotowania (np. całą noc) dobrze jest wyjąć je z zamrażarki na ok. 20 minut przed podaniem by trochę odtajały.