facebook

Lody z melona i mięty, na patyku

0 Posted by - 11 lipca 2013 - Przepisy

Za oknem upał, a na upał – wiadomo, najlepsze są lody! Tym razem mamy dla Was propozycję bezalkoholową, ale równie orzeźwiającą i w dodatku dietetyczną:) Po prostu: dwa rodzaje melona i mięta. Świetnie sprawdzą się na dziecięcym przyjęciu. Nie macie foremek do zamrażania? To żaden problem, te lody można zrobić praktycznie w każdym pojemniczku np: kubu po jogurcie, foremkach na muffinki (zwłaszcza silikonowych). Najlepiej smakują z kawałkami owoców!

Składniki na 3 lody pomarańczowe:

miąższ z połowy melona kantalupa,

kilka liści mięty,

sok z połowy cytryny,

2 łyżki jogurtu (lub mleczka kokosowego),

kilka wydrylowanych czereśni,

łyżka miodu (ewentualnie).

Miąższ zmiksować z  liśćmi mięty do uzyskania gładkiej masy. Dodać sok z cytryny i jogurt, można dosłodzić miodem do smaku. Rozlać do foremek i wrzucić czereśnie. Zamrażać kilka godzin*. Gotowe!

Składniki na 3 lody zielone:

miąższ z połowy melona miodowego,

kilka liści mięty,

sok z połowy limonki,

kiwi w plastrach,

łyżka miodu (ewentualnie).

Miąższ zmiksować z  liśćmi mięty do uzyskania gładkiej masy. Dodać sok z limonki, można dosłodzić miodem do smaku. Na dno foremek rozłożyć plastry kiwi, zalać masą. Zamrażać kilka godzin. Gotowe!

Smacznego!

 

* Jeśli lody mrozicie dłużej niż kilka godzin od przygotowania (np. całą noc) dobrze jest wyjąć je z zamrażarki na ok. 20 minut przed podaniem by trochę odtajały.

 lody z melona i miety

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »