facebook

Ogniste czekoladowe serduszka. Cake pops na Walentynki

0 Posted by - 12 lutego 2016 - brownie, cake pops, Przepisy

Czekoladowe cake pops w wydaniu walentynkowym. Połączenie czekolady i chilli jest dość znane i nikogo raczej nie zaskoczy, ale wpadło mi do głowy, że odrobina pikanterii nie zaszkodzi na 14 lutego :) Serduszka wyszły nawet lepiej niż się spodziewałam, polewa lustrzana (glacage), która w teorii nie nadaje się do cake pops sprawdziła się w tym przypadku w 100%. Po prostu: idealne cake pops na Walentynki!

Cake pops są intensywne w smaku, baaardzo czekoladowe i gliniaste, wielbicielom brownie i trufli z pewnością przypadną do gustu.

Składniki na 9-10 serduszek 

250 g ciasta czekoladowego (najlepsze będzie brownie lub murzynek)

25 g gorzkiej czekolady

50 g śmietany kremówki 30%

1/4 łyżeczki chilli (lub więcej do smaku)

kilka kostek czekolady i patyczki do lizaków

Ciasto kruszymy. Czekoladę kremówkę i chilli rozpuszczamy w kąpieli wodnej, i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto łączmy z ganache i zagniatamy. Wałkujemy  na grubość ok. 1,5 cm i foremką wycinamy serca.

Dodatkową czekoladę rozpuszczamy, maczamy w niej patyczki i wbijamy pod kątem w serca. Jeśli ciasto będzie za miękkie chłodzimy je w lodówce przez 15 minut.

Lizaki odkładamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby czekolada porządnie zastygła.

Czerwony glacage

120 g drobnego cukru

60 ml wody

1 łyżka corn syropu (można pominąć)

2 łyżeczki żelatyny

75 ml śmietany kremówki

100 g białej czekolady + 40 g

czerwony barwnik spożywczy

Czerwony glacage czyli polewa lustrzana nie wygląda efektownie na ciemnym tle, dlatego przed polaniem wierzch serduszek najlepiej posmarować rozpuszczona białą czekoladą. Rozpuszczamy 40 g czekolady i niewielką ilością smarujemy wierzch każdego serca (nie musi być super gładko).

Przygotowujemy glacage. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i odkładamy do napęcznienia.

Cukier, wodę i corn syrup podgrzewamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 4-5 minut (cukier powinien się całkowicie rozpuścić). Syrop odstawiamy na 3-4 minuty i po tym czasie dodajemy do niego śmietankę, mieszamy i dodajemy czekoladę. Delikatnie mieszamy, aż cała czekolada się rozpuści a masa będzie gładka (uważając, żeby zbytnio nie napowietrzyć polewy.

Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce (ok. 10-15 s) lub w większej miseczce z gorącą wodą i rozpuszczoną dodajemy do ciepłej polewy. Na końcu dodajemy barwnik i dokładnie go rozprowadzamy.

Odstawiamy polewę na kilkanaście minut, powinna zgęstnieć, ale uważajcie żeby nie stężała za bardzo! W razie czego można ją lekko podgrzać w mikrofalówce.

Cake pops układamy na kratce i polewamy serduszka niewielką ilością polewy, tylko żeby pokryć wierzch (po ok. 30 minutach można nałożyć drugą warstwę, dla lepszego efektu. Pamiętajcie tylko, że polewą nie obtaczamy całych serduszek (tylko wierzch).

Kiedy zastygnie ozdabiamy patyczek i gotowe!

Serduszka należy zjeść od razu po zastygnięciu polewy- ponieważ nie są w całości oblane czekoladą szybko wysychają. Można też temu zaradzić oblewając je czekoladą przed dekorowaniem glacage.

Jeszcze jedna uwaga – glacage nie jest twardą polewą. Jeśli planujecie serduszka jako prezent zapakujcie je bardzo delikatnie uważając by nie uszkodzić polewy.

Chocolate and chili cake pops with red mirror glaze perfect romantic gift for Valentines!Valentine cake pops czekoladowe serduszka

Cake pops – Valentine edition! I bet chilli & chocolate combo sounds familiar to you but I thought – hey, Valentines should be a bit spicy! Heart shaped cake pops turned out better than I thought. Glacage AKA mirror glaze is used rather to glaze cakes not cake pops but it worked perfectly this time (but still, I recommend it for decorating heart tops only). What’s more to say – those are perfect Valentine sweat treats!

Cake pops are very dense and full of chocolate flavor, so If you love brownies and truffles these are perfect for you!

Makes 9-10 cake pops

250 g chocolate cake (brownie or mud cake would be the best choice)

25 g dark chocolate

50 g heavy cream

1/4 tsp chilli (or more to taste)

few more chocolate cubes and candy sticks

Crumb the cake and set aside.

On a double boiler melt chocolate, cream and chilli and stir until smooth. Mix ganache with cake crumbs until it forms a dough.

Roll the dough, it should be 0,6 inch thick (1,5 cm). Using cookie cutter cut out heart shaped cake pops.

Melt additional chocolate, dip each candy stick into chocolate and insert into hearts. If the dough is to soft and doesn’t hold its shape you can refrigerate cake pops for about 15 minutes before inserting sticks.

Chill cake pops for 30 minutes until chocolate hardens and sticks are stable.

Red glacage (mirror glaze)

120 g fine sugar

60 ml water

1 tbsp corn syrup (optional)

2 tsp gelatin

75 ml heavy cream

100 g white chocolat, chopped + 40 g extra

red food coloring

Red glacage looks good only on bright background so I strongly advise to dip cake pops in some white chocolate first (you can put a thin layer only on top of each heart or dip whole cake pops – your choice). For tops melt 40 g of white chocolate and spread on each heart – it doesn’t have to be super smooth.

Make the glacage. Sprinkle gelatin over small amount of cold water and let bloom for a few minutes.

In a small saucepan heat sugar, water and corn syrup until sugar is completely dissolved (about 4-5 minutes). Set aside for 3-4 minutes and mix in cream, stir well and add white chocolate. Mix until all chocolate is incorporated and the glaze is smooth, but be careful not to introduce to much air into the glaze.

Melt bloomed gelatin in a microwave for 10-15 s and combine with warm glacage. Add food coloring and mix until even in color.

Set aside for few minutes, glacage should thicken but it has to be pourable. If it becomes to thick simply reheat it in microwave.

Pour a little amount of mirror glaze on top of each heart and distribute evenly, you can use knife or spatula for that – if the glaze is to thin chill it for few more minutes. Refrigerate for about 30 minutes and apply second layer – it’s not necessary but cake pops will look much prettier! Use glacage for tops only!

Chill until glaze is completely set and enjoy!

If you haven’t dipped whole hearts in white chocolate before decorating with mirror glaze it’s best to eat cake pops rather sooner, they tend to become a bit dry.

One more thing, glacage is a soft glaze. Be careful with them because every flaw will be visible.

Happy Valentines!

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

2 Comments

  • Marzena 14 lutego 2016 - 15:14 Reply

    WOW… o_o po prostu boskie !!!!

  • wiwi 22 lutego 2016 - 20:19 Reply

    uwielbiam słodycze na ostro! I do tego tak pięknie wygląda!

  • Leave a reply

    Translate »