facebook

Mleczny torcik z borówkami, na owsianym spodzie. Bez glutenu

0 Posted by - 29 lipca 2016 - ciasta z owocami / fruit cakes, Przepisy, tarty / tarts, tort/ layer cake

Mleczny torcik z borówkami, bardzo lekki i mało słodki, idealny na letnie upały. W przepisie wykorzystałam zsiadłe mleko oraz mleko w proszku, jest więc podwójnie mleczny :) Kto próbował połączenia kefiru i borówek amerykańskich jak w torcie kefirowym ten wie, że zsiadłe mleko i nasze borówki to też strzał w dziesiątkę. Kruchy spód jest w 100% owsiany czyli bezglutenowy, a dodatek mleka w proszku nadaje mu delikatnego mlecznego posmaku.

Uciekłam przed Dniami Młodzieży z Krakowa do domu babci, więc wszystko wykorzystane w przepisie i zdjęciach jest pińczowskie :) Razem ze znajomymi spaliśmy w lesie pod gołym niebem, przy ognisku. Nie było to zamierzone, ale torcik nie dość, że mleczny to od góry wygląda trochę jak nocne niebo :)

Borówki kupiłam na prawdziwym targu (sprzedawano nawet kury!). Dostałam też prawdziwą śmietankę kremówkę, którą pamiętam z dzieciństwa, pochodzącą z lokalnej spółdzielni mleczarskiej i sprzedawaną w woreczku, bez żadnych dodatków (karagenu np…) – wspaniała!

PS. Spód na torciku na zdjęciach jest pszenny, owsiana wersja nie dotrwała :)

Składniki na formę 20 cm.

Ciasto

90 g zimnego masła

175 g mąki owsianej*

1 żółtko

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki mleka w proszku

* najlepiej zrobić mąkę samemu z górskich płatków owsianych, te sklepowe często mają gorzki posmak.

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, wykładamy nim formę 20 cm (ciasta wychodzi trochę więcej, z reszty upieczcie kilka ciasteczek, można też zrobić rant), nakłuwamy widelcem i schładzamy w lodówce ok. 1 h.

Pieczmy ok. 20 minut, do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 175 C.

Masa mleczna

2 łyżeczki żelatyny

150 g zsiadłego mleka

2 łyżki mleka w proszku

2 łyżki cukru pudru

100 g śmietany kremówki 36 %

oraz ok. 100-150 g borówek

Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Po kilku minutach kiedy napęcznieje, podgrzewamy ją w mikrofalówce (10-15 s wystarczy) lub w kąpieli wodnej i dodajemy do niej stopniowo trochę zsiadłego mleka (by zapobiec powstawaniu grudek). Mieszamy z resztą mleka, mlekiem w proszku i cukrem pudrem. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno śmietankę.

Masę wylewamy na ostudzony spód, i wkładamy do lodówki. Kiedy trochę zastygnie wysypujemy na wierzch borówki i odkładamy do lodówki na czas przygotowania masy borówkowej.

Masa borówkowa

2 łyżeczki żelatyny

100 g borówek

75 g zsiadłego mleka lub kefiru

2 łyżki mleka w proszku

2 łyżki cukru pudru

50 g śmietany kremówki 36 %

Tak jak poprzednio żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Borówki miksujemy, mieszamy ze zsiadłym mlekiem i mlekiem w proszku, cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i na koniec ubitą śmietankę.

Masę borówkową wylewamy na mleczną masę i odkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Podajemy z borówkami i śmietana kremówką.

Smacznego!

gluten free blueberry oat tart with milky moussegluten free blueberry oat tart with milky moussegluten free blueberry oat tart with powdered milk and buttermilk moussegluten free blueberry oat tart with powdered milk and buttermilk moussegluten free blueberry oat tart with powdered milk and buttermilk mousse

 

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

12 Comments

  • opakowania na zamówienie 29 lipca 2016 - 13:15 Reply

    Twoje wypieki, sposób podania i fotografie to magia :)

    • Candy Company 29 lipca 2016 - 13:16 Reply

      Dziękuję! Jak się fotografuje w tak magicznych okolicznościach przyrody jak pińczowski sad to samo jakoś wychodzi :)

  • Kasia i Marta 29 lipca 2016 - 18:16 Reply

    Torcik wygląda po prostu niesamowicie :) Piękne zdjęcia.

  • amanda-butikzprzepisami 30 lipca 2016 - 11:49 Reply

    Ależ kuszące :) Piękne zdjęcia :)

  • Kasia 31 lipca 2016 - 21:06 Reply

    Płatki owsiane zawierają gluten.

    • Candy Company 1 sierpnia 2016 - 09:54 Reply

      Owies sam w sobie nie zawiera glutenu, natomiast może nim być zanieczyszczony przez kontakt w innymi zbożami. Jeśli ktoś unika glutenu z przyczyn zdrowotnych najlepiej byłoby użyć w przepisie płatków lub mąki owsianej bezglutenowej.

  • PAULA LUDWICZUK 3 sierpnia 2016 - 12:54 Reply

    Wygląda obłędnie <3

    • Candy Company 4 sierpnia 2016 - 16:30 Reply

      Dzięki, w smaku też niczego sobie :) Wczoraj robiłam drugi raz…

  • Agnieszka 11 sierpnia 2016 - 10:44 Reply

    Jestem niezmiennie zauroczona Twoimi przepisami i zdjęciami, czy możesz zdradzić jaką tylką zrobione są gwiazdki na torcie?

    • Candy Company 23 sierpnia 2016 - 08:01 Reply

      Dziękuję! Gwiazdki robiłam tylko firmy Ateco, nr 827 (albo 828 – różnią się tylko rozmiarem).

    Leave a reply

    Translate »