facebook

Kandyzowana skórka z cytrusów. Do wypieków i dekoracji

0 Posted by - 12 grudnia 2016 - bez pieczenia / no bake, Przepisy, przetwory / preserves, Wszystko o słodyczach

Domowa kandyzowana skórka z cytrusów to coś co trzeba mieć koniecznie w spiżarni nie tylko w okresie świątecznym! Jest prosta w przygotowaniu, a w przepisie znajdziecie kilka trików co zrobić by się nie zcukrzyła :) Zamiast samej skórki pomarańczowej robię miks cytrusowy – dodaję skórkę z cytryny, limonki, mandarynek albo grejpfrutów – zwłaszcza cytrynowa i z limonki są boskie!

Kandyzowana skórka nada niesamowity aromat wypiekom i deserom, świetnie sprawdzi się też jako dekoracja – zamiast tradycyjnej kostki pokrójcie ją w cienkie paseczki.

Ten wpis bierze udział w konkursie Zblogowani.pl i Olympus – Fotografuj! Aparat jest moja trzecia ręka, choć ciągle szukam sprzętu idealnego :) Wszędzie widzę malownicze kadry, w myślach planuję kolejne sesje zdjęciowe – jestem bardzo ciekawa jakie możliwości dałby mi aparat Olympus E-PL8, dlatego trzymajcie kciuki! :)

Składniki

3 pomarańcze

2 cytryny

3 mandarynki

4 limonki

1,5 szklanki drobnego cukru (lub 2 szkl. jeśli owoce były duże)

1,5 szklanki wody (lub 2 szkl. jeśli owoce były duże)

oraz 4 goździki, 3 szypułki kardamonu, mały kawałek kory cynamonu (opcjonalnie)

łyżka soku z cytryny

Cytrusy obieramy ze skórki, starając się zdjąć tylko kolorową część bez gorzkiej białej warstwy. Obraną skórkę wrzucamy do rondla z gotującą się wodą (czasem od razu kroję skórkę na cieniutkie paseczki). Gotujemy 5 minut na dużym ogniu, przecedzamy, zagotowujemy świeżą partię wody i powtarzamy cały proces.

W między czasie w większym rondlu mieszamy wodę i cukier (po 1,5 szkl.) i podgrzewamy mieszając, aż cały cukier się rozpuści, wrzucamy goździki i kardamon. Syrop doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do niego przecedzoną skórkę cytrusową. Gotujemy na małym ogniu ok, 30-40 minut, aż skórka zrobi się lekko przezroczysta. Po koniec gotowania dodajemy sok z cytryny.

Zdejmujemy garnek z kuchenki i odkładamy do wystygnięcia, następnie część skórki kroimy w cienkie paseczki, część w kostkę i przechowujemy w lodówce, w wyparzonym słoiczkach. Skórkę można też przechowywać w syropie.

Co zrobić by skórka się nie zcukrzyła?

  • syrop mieszamy tylko do momentu zagotowania się (po dodaniu skórki unikamy mieszania)
  • używamy drobnego cukru, by cały zdążył się rozpuścić zanim syrop zacznie wrzeć
  • skórkę gotujemy na małym ogniu, nie powinna się gwałtownie pienić
  • pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny
  • słoiczki w których będziemy przechowywać kandyzowaną skórkę warto przetrzeć wódką lub spirytusem

Homemade candied citrus peel recipe, perferct for baking and cakes decorating. Food photography by Candy CompanyHomemade candied citrus peel recipe, perferct for baking and cakes decorating. Food photography by Candy CompanyHomemade candied citrus peel recipe, perferct for baking and cakes decorating. Food photography by Candy CompanyHomemade candied citrus peel recipe, perferct for baking and cakes decorating. Food photography by Candy Company

zBLOGowani.pl

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »