Domowa kandyzowana skórka z cytrusów to coś co trzeba mieć koniecznie w spiżarni nie tylko w okresie świątecznym! Jest prosta w przygotowaniu, a w przepisie znajdziecie kilka trików co zrobić by się nie zcukrzyła 🙂 Zamiast samej skórki pomarańczowej robię miks cytrusowy – dodaję skórkę z cytryny, limonki, mandarynek albo grejpfrutów – zwłaszcza cytrynowa i z limonki są boskie!
Kandyzowana skórka nada niesamowity aromat wypiekom i deserom, świetnie sprawdzi się też jako dekoracja – zamiast tradycyjnej kostki pokrójcie ją w cienkie paseczki.
Ten wpis bierze udział w konkursie Zblogowani.pl i Olympus – Fotografuj! Aparat jest moja trzecia ręka, choć ciągle szukam sprzętu idealnego 🙂 Wszędzie widzę malownicze kadry, w myślach planuję kolejne sesje zdjęciowe – jestem bardzo ciekawa jakie możliwości dałby mi aparat Olympus E-PL8, dlatego trzymajcie kciuki! 🙂
Składniki
3 pomarańcze
2 cytryny
3 mandarynki
4 limonki
1,5 szklanki drobnego cukru (lub 2 szkl. jeśli owoce były duże)
1,5 szklanki wody (lub 2 szkl. jeśli owoce były duże)
oraz 4 goździki, 3 szypułki kardamonu, mały kawałek kory cynamonu (opcjonalnie)
łyżka soku z cytryny
Cytrusy obieramy ze skórki, starając się zdjąć tylko kolorową część bez gorzkiej białej warstwy. Obraną skórkę wrzucamy do rondla z gotującą się wodą (czasem od razu kroję skórkę na cieniutkie paseczki). Gotujemy 5 minut na dużym ogniu, przecedzamy, zagotowujemy świeżą partię wody i powtarzamy cały proces.
W między czasie w większym rondlu mieszamy wodę i cukier (po 1,5 szkl.) i podgrzewamy mieszając, aż cały cukier się rozpuści, wrzucamy goździki i kardamon. Syrop doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do niego przecedzoną skórkę cytrusową. Gotujemy na małym ogniu ok, 30-40 minut, aż skórka zrobi się lekko przezroczysta. Po koniec gotowania dodajemy sok z cytryny.
Zdejmujemy garnek z kuchenki i odkładamy do wystygnięcia, następnie część skórki kroimy w cienkie paseczki, część w kostkę i przechowujemy w lodówce, w wyparzonym słoiczkach. Skórkę można też przechowywać w syropie.
Co zrobić by skórka się nie zcukrzyła?
- syrop mieszamy tylko do momentu zagotowania się (po dodaniu skórki unikamy mieszania)
- używamy drobnego cukru, by cały zdążył się rozpuścić zanim syrop zacznie wrzeć
- skórkę gotujemy na małym ogniu, nie powinna się gwałtownie pienić
- pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny
- słoiczki w których będziemy przechowywać kandyzowaną skórkę warto przetrzeć wódką lub spirytusem
2 komentarze
Witam serdecznie, skórka pomarańczowa z Pani przepisu juz w słoiczku, jest przepyszna:) Moze ma Pani radę żeby się nie krystalizowała? Czy zawsze będzie?
Cieszę się, ze smakuje 🙂 We wpisie jest kilka rad co robić by skórka ni skrystalizowała, ale niestety mimo stosowania się do nich i tak często się tak dzieje, taki urok domowej skórki… Pozdrawiam!