facebook

Orzeszki ziemne w karmelu – peanut brittle

0 Posted by - 8 stycznia 2015 - Przepisy

Orzeszki ziemne w karmelu to jedne z TYCH uzależniających domowych słodyczy! Po prostu pyszne, chrupiące, słodko – słone połączenie… Spróbujecie jeden kawałek a sięgniecie po następny, a potem po jeszcze jeden… Orzeszki w karmelu są proste i szybkie w przygotowaniu, choć należy dokładnie przeczytać przepis i stosować się do wskazówek. Syrop cukrowy, jak karmel, bywa kapryśny i od przygotowującego wymaga skupienia. Jeśli w Nowym Roku przechodzicie na dietę, korzystajcie z tego przepisu na własną odpowiedzialność – ostrzegamy, pokusa jest baardzo silna! :)

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:

200 g drobnego cukru,

180 ml wody,

szczypta soli,

18 g masła,

łyżeczka ekstraktu waniliowego,

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,

200 g orzeszków ziemnych, solonych.

Przygotujcie blachę wyłożoną lekko natłuszczonym papierem do pieczenia lub silikonową matą.

Kilka uwag zanim zaczniecie:

  • Miejcie wszystkie składniki odmierzone i pod ręką zanim przystąpicie do pracy.
  • Użyjcie naprawdę drobnego cukru (ale nie cukru pudru), inaczej cukier może się nie rozpuścić całkowicie kiedy syrop zacznie wrzeć, a nie chcemy żadnych kryształków w karmelu! Najlepiej kupić drobny cukier do wypieków np. taki.
  • Do mieszania syropu użyjcie drewnianej łopatki, natomiast silikonową będzie najwygodniej rozprowadzić orzeszki z karmelem na macie/papierze.
  • Czas gotowania zależy m.in. od wielkości garnka jakiego użyjecie – im większy tym krócej będziecie gotować.
  • Mieszanie jest bardzo ważne! Gorący karmel trzeba dobrze rozmieszać z masłem i pozostałymi dodatkami (powiniście otrzymać lekko lśniącą masę) zanim wsypiecie orzeszki.
  • Im dłużej będziecie gotowali syrop, tym ciemniejszą barwę karmelu uzyskacie, ale uwaga żeby go nie spalić!

Do dużego metalowego rondla wsypujemy cukier, wodę oraz sól i podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Kiedy syrop zacznie wrzeć (cukier powinien być już całkowicie rozpuszczony), przestajemy mieszać. Gotujemy syrop na dużym ogniu ok. 10-20 minut, kiedy jego kolor zmieni się na jasno bursztynowy zdejmujemy go z ognia. Uwaga – teraz musicie działać szybko! Do gorącego syropu dodajcie masło, raz zamieszajcie i dolejcie ekstrakt oraz sodę. Syrop będzie syczeć i gwałtownie się pienić, więc uważajcie. Karmel mieszamy drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki się połączą i masą będzie lśniąca i mniej spieniona.

Wsypujemy orzeszki, mieszamy i wykładamy masę na przygotowaną blachę. W trakcie mieszania karmel zacznie twardnieć, ale w dlaszym ciągu będzie plastyczny, więc silikonową łopatką rozprowadźcie orzeszki po macie.

Po 20 minutach orzeszki powinny być twarde i gotowe do łamania i chrupania :)

Orzeszki w karmelu przechowujemy w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej, do 14 dni.

Smacznego!

peanut2peanut3peanut4peanut5

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

4 Comments

  • Angelika_Monika (Candy Pandas) 8 stycznia 2015 - 10:29 Reply

    Takim słodkością się nie odmawia :) Zostałyby zjedzone w jeden dzień 😛

    • Candy Company 8 stycznia 2015 - 14:49 Reply

      Szybko znikają, sama zjadłam o wiele więcej niż powinnam 😀

  • Joanna 3 kwietnia 2017 - 15:06 Reply

    Czy ten karmel jest mocno twardy, czy lekko plastyczny? Czy takie orzeszki w karmelu mogłabym nałożyć na upieczone maślane ciastka? Myśli Pani, że to by pasowało? :)

    • Candy Company 3 kwietnia 2017 - 21:31 Reply

      Karmel po zastygnięciu jest całkiem twardy. Ja bym chyba połamała gotowe orzechy z karmelem na małe kawałki i dodała do ciastek przed upieczeniem, bo położone na ciastkach mogą być ciężkie do zjedzenia :) Pozdrawiam!

    Leave a reply

    Translate »