Scroll down for English
Pasta z czarnego sezamu to popularny w kuchni azjatyckiej (zwłaszcza w japońskiej i chińskiej) dodatek do dań: deserów i wypieków w wersji słodkiej, i słonych potraw w wersji wytrawnej. Nuri goma czyli słodka pasta przygotowywana jest tylko z dwóch składników: czarnego sezamu i miodu. W smaku przypomina mi trochę tahini, ale tylko przypomina. Ma piękny głęboki i całkowicie naturalny czarny kolor, zupełnie jak smoła! Mam w planie kilka przepisów z jej udziałem więc zaopatrzcie się w mały zapas 🙂
Pasta z czarnego sezamu nadaje się też jako smarowidło do kanapek.
Składniki na mały słoiczek
1/2 szkl ziaren czarnego sezamu
3-4 łyżki płynnego miodu (można zastąpić syropem klonowym, z agawy itp.)
Sezam podprażamy na patelni przez kilka minut, do momentu kiedy zacznie wydzielać piękny orzechowy aromat. Uważajcie tylko by go nie przypalić!
Ostudzony sezam przekładamy do blendera/malaksera i mielimy. Kiedy po kilku minutach zacznie uwalniać olej i będzie miał konsystencję pasty możemy przerwać miksowanie. Cierpliwości, czasem zajmuje to chwilę, ale w końcu sezam zmieni się w pastę… Do pasty dodajemy miód i miksujemy jeszcze kilka sekund do połączenia składników.
Pastę z czarnego sezamu przechowujemy w szczelnym pojemniku. Jeśli do przygotowania pasty użyliście syropu klonowego będzie krócej nadawała się do spożycia.
Black sesame paste is very popular in Asian kitchen (especially Japanese and Chinese). Sweet paste is often being added to desserts and cakes, there’s also a savory version of black sesame paste. Sweet paste nuri goma is made from only two ingredients sesame seeds and honey.. It reminds me of tahini, but only a little. I love it’s deep completely natural black color, looks like pitch black?
I plan some recipes with black sesame paste so make some and be ready!
Oh it’s also perfect on toasts etc.!
Ingredients
1/2 cup black sesame
3-4 tbsp liquid honey (can be replaced with agave syrup or maple syrup)
Roast sesame for a few minutes until you smell beautiful nutty aroma. Be careful not to burn the sesame! Cool completely before proceeding.
In a food processor blend sesame until it starts to release oil. Be patient it may take a few minutes but finally sesame will look like a black paste. Add honey and mix for a few more second until combined.
Store in an air tight container.
Just remember If using maple syrup black sesame paste will have a shorter shelf life.