facebook

Słodka pasta z czarnego sezamu

0 Posted by - 17 lutego 2016 - bez pieczenia / no bake, Przepisy, przetwory / preserves

Scroll down for English

Pasta z czarnego sezamu to popularny w kuchni azjatyckiej (zwłaszcza w japońskiej i chińskiej) dodatek do dań: deserów i wypieków w wersji słodkiej, i słonych potraw w wersji wytrawnej. Nuri goma czyli słodka pasta przygotowywana jest tylko z dwóch składników: czarnego sezamu i miodu. W smaku przypomina mi trochę tahini, ale tylko przypomina. Ma piękny głęboki i całkowicie naturalny czarny kolor, zupełnie jak smoła! Mam w planie kilka przepisów z jej udziałem więc zaopatrzcie się w mały zapas :)

Pasta z czarnego sezamu nadaje się też jako smarowidło do kanapek.

Składniki na mały słoiczek

1/2 szkl ziaren czarnego sezamu

3-4 łyżki płynnego miodu (można zastąpić syropem klonowym, z agawy itp.)

Sezam podprażamy na patelni przez kilka minut, do momentu kiedy zacznie wydzielać piękny orzechowy aromat. Uważajcie tylko by go nie przypalić!

Ostudzony sezam przekładamy do blendera/malaksera i mielimy. Kiedy po kilku minutach zacznie uwalniać olej i będzie miał konsystencję pasty możemy przerwać miksowanie. Cierpliwości, czasem zajmuje to chwilę, ale w końcu sezam zmieni się w pastę… Do pasty dodajemy miód i miksujemy jeszcze kilka sekund do połączenia składników.

Pastę z czarnego sezamu przechowujemy w szczelnym pojemniku. Jeśli do przygotowania pasty użyliście syropu klonowego będzie krócej nadawała się do spożycia.

Sweet black sesame paste, easy to make at home - only 2 ingredientsSweet black sesame paste, easy to make at home - only 2 ingredients

Black sesame paste is very popular in Asian kitchen (especially Japanese and Chinese). Sweet paste is often being added to desserts and cakes, there’s also a savory version of black sesame paste.  Sweet paste nuri goma is made from only two ingredients sesame seeds and honey.. It reminds me of tahini, but only a little. I love it’s deep completely natural black color, looks like pitch black?

I plan some recipes with black sesame paste so make some and be ready!

Oh it’s also perfect on toasts etc.!

Ingredients

1/2 cup black sesame

3-4 tbsp liquid honey (can be replaced with agave syrup or maple syrup)

Roast sesame for a few minutes until you smell beautiful nutty aroma. Be careful not to burn the sesame! Cool completely before proceeding.

In a food processor blend sesame until it starts to release oil. Be patient it may take a few minutes but finally sesame will look like a black paste. Add honey and mix for a few more second until combined.

Store in an air tight container.

Just remember If using maple syrup black sesame paste will have a shorter shelf life.

Sweet black sesame paste, easy to make at home - only 2 ingredients

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »