facebook

Rocky road fudge. Czekoladowy blok z marshmallows i bakaliami

3 Posted by - 20 lutego 2014 - Przepisy

Dzisiaj kolejny angielsko – amerykański klasyk czyli rocky road fudge. W podstawowej wersji składa się z masy czekoladowej i pianek marshmallow, my dodaliśmy do niego pistacje, żurawinę, suszone wiśnie i mieszankę rodzynek. Brzmi smakowicie? Nie zawiedziecie się – to coś słodkiego nie tylko dla czekoladowholików! Smakuje jak najlepsza czekolada :) Przepis w wykonaniu podobny jest do oreo fudge, czyli prosty i szybki. Wypróbujcie!

Składniki na foremkę 20 x 20 cm, duża porcja:

300 g mleka skondensowanego słodzonego,

200 g czekolady mlecznej,

200 g czekolady gorzkiej,

łyżka ekstraktu waniliowego,

120 g pianek marshmallow (mini lub większych pokrojonych),

100 g pistacji niesolonych (kupicie np. na allegro.pl) lub innych orzechów,

100 g mieszanki rodzynków, żurawiny i suszonych wiśni.

Z podanego przepisu otrzymacie dość dużą ilość fudge, można spokojnie zmniejszyć porcję o połowę.

Przygotowujemy blachę 20 x 20 cm, lekko natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia. W osobnej misce mieszamy bakalie i pianki marshmallows.

W kąpieli wodnej, na niewielkim ogniu rozpuszczamy czekoladę, razem z mlekiem skondensowanym i ekstraktem, od czasu do czasu mieszamy. Kiedy masa będzie gładka i wszystkie składniki dobrze sie połączą zalewamy nią bakalie i mieszamy. Fudge przekładamy do foremki i rozprowadzamy (masa będzie bardzo gęsta). Odkładamy do lodówki.

Po zastygnięciu kroimy na kawałki ok. 2 x 2 cm (lub mniejsze by się nie zasłodzić :)

Rocky road fudge przechowujemy w lodówce, w zamkniętym pojemniku do tygodnia.

Smacznego!

rocky road4-01rocky801

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

11 Comments

  • Kopalnia Smaku 21 lutego 2014 - 14:09 Reply

    blok czekoladowy :) ostatnio jadłam takie cacko z 10 lat temu:) dzięki za odswiezenie pamięci :) od siebie proponuję http://kopalniasmaku.pl/przepisy/94-100080-weganskie_ciasteczka_waniliowe.html

  • mama 21 lutego 2014 - 14:28 Reply
  • mkr 21 lutego 2014 - 14:29 Reply

    Pycha i fajnie wygląda, pozdrawiam i polecam Ci ciasteczka owsiane z czekoladą i orzechami
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/02/ciasteczka-owsiane-z-czekolada-i.html

  • ulubione przepisy Barbary 21 lutego 2014 - 16:34 Reply

    hmmm, blok czekoladowy w pierwszej chwili przywołał w moich myślach wspomnienia z dawnych lat, ach aż łezka w oku się zakręciła:-)
    u moim zakątku, mam też takie ciasteczka, które mam przywołują lata kiedy to było się nastolatką:-) zapraszam w wolnej chwili:-)
    http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/10/owsiane.html

    • Candy Company 21 lutego 2014 - 21:42 Reply

      Ja akurat nie kojarze go z dziecinstwem (kogel mogel o wiele bardziej:), ale czekoladowy blok to faktycznie klasyk, rowniez w Polsce… Pozdrawiam!

  • Ewa 21 lutego 2014 - 18:36 Reply

    Bardzo pięknie wyglądają te ciasta i wszystkie przepisy.

  • bunia 21 lutego 2014 - 18:52 Reply

    Idę poszukać czegoś słodkiego bo ten przepis narobił mi takiego smaka :) a wypróbuję go na pewno :) Pozdrawiam http://www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com

  • przepismamy 21 lutego 2014 - 19:28 Reply
  • mama 21 lutego 2014 - 22:30 Reply
  • przepismamy 22 lutego 2014 - 16:00 Reply

    Polecam sprobowac czekolady mojej Mamy :)

  • Leave a reply

    Translate »