facebook

Rollups. Ruloniki jeżynowe z miętą

3 Posted by - 10 sierpnia 2013 - bez cukru / sugar free, Przepisy

Ruloniki jeżynowe z miętą są lekko kwaskowate, a mięta nadaje im pikantnego posmaku. Paski pergaminu z wysuszoną owocową pulpą (à la marmolada) zwiniętą w rulon, w USA znane pod nazwą fruit rollups (również roll-ups, rollup) lub fruit leather. Są produkowane w Stanach od 1980 roku i  występują w wielu smakach i kolorach. Znacie żelki Haribo pasta basta w postaci długich pasków? To coś w tym stylu, choć nazwa żelki nie jest do końca adekwatna…  Podobny deser występuje w niektórych rejonach Polski pod nazwą ser owocowy, owoce gotuje się z dodatkiem cukru, a następnie odciska nadmiar wody jak przy produkcji sera i suszy w piekarniku. Od rollups różnią się sposobem podania: wysuszoną masę kroi się w kostki. Sam przepis jest bardzo prosty i choć trochę czasu zajmuje suszenie w piekarniku, warto go wypróbować! Dzieci będą zachwycone, a Wy będziecie mieli pewność, że jedzą słodycze bez barwników i konserwantów. Polecamy!

Składniki na 10 rulonów:

3 szklanki jeżyn (ok 380 g),

1/4 szklanki miodu,

2 łyżeczki ksylitolu/miodu (niekoniecznie jeśli owoce były bardzo dojrzałe),

garść liści mięty (można pominąć),

skórka i sok z 1/2 limonki,

papier do pieczenia.

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Przecieramy przez sito i przelewamy do rondelka. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, masa powinna zmniejszyć swoją objętość o połowę (to znacznie przyspieszy proces suszenia, ale można pominąć etap gotowania i masę od razu przelać do foremki). Przygotowujemy dużą prostokątną blachę z papierem do pieczenia i rozsmarowujemy masę jeżynową w kształcie prostokąta na grubość ok. 4 mm. Pamiętajcie, że podczas suszenia jeszcze się skurczy, więc nie może być rozsmarowana zbyt cienko! Suszymy ok 3-4 h w piekarniku nagrzanym do 75ºC,  Po 3 h sprawdzajcie co 20 minut stopień wysuszenia – będzie gotowa jeśli przy  dotknięciu  nie przyklei się  do palca, ale wciąż będzie delikatnie lepka. Po całkowitym wysuszeniu i wystudzeniu tniemy nożyczkami na 4 x 10 cm paski i razem z pergaminem zwijamy w rulonik.

Smacznego!

jeżynowy rollup

jeżynowy rollup

jeżynowy rollup

 

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

7 Comments

  • Nashelly 20 sierpnia 2013 - 17:29 Reply

    Wow, jaki ciekawy pomysł, strasznie chciałabym spróbować 😀

  • Spincic7 23 sierpnia 2013 - 10:32 Reply

    Dobry pomysł to połowa sukcesu.
    Wykonanie to druga połowa. Choć od pomysłu trzeba zacząć.

    • Candy Company 23 sierpnia 2013 - 10:59 Reply

      Na szczęście w tym przypadku wykonanie jest naprawdę proste:) Jak zrobienie dżemu…

  • fhoval 4 października 2013 - 15:00 Reply

    Nie wiedziałem, że można tak fajne dodatki zrobić. To trzeba mieć pomysł. Zawsze twierdziłem dobry pomysł to połowa sukcesu… i zdania nie zmienię.

    • Candy Company 4 października 2013 - 20:34 Reply

      Dzięki:) wydaje mi się, że im więcej ciekawych rzeczy robisz, tym więcej ciekawych pomysłów przychodzi do głowy – przynajmniej tak jest u mnie!

  • Loczky 20 lutego 2014 - 10:59 Reply

    To jest niesamowite 😉 Jak tylko pojawią się jeżyny na krzaczkach to to zrobie 😀

    • Candy Company 20 lutego 2014 - 11:25 Reply

      Dziękuję :) Rollupy można też zrobić z mrożonych owoców, o mrożone jeżyny raczej ciężko, ale inne owoce można kupić lub wyciągnąć z letnich zbiorów :)

    Leave a reply

    Translate »