Ruloniki jeżynowe z miętą są lekko kwaskowate, a mięta nadaje im pikantnego posmaku. Paski pergaminu z wysuszoną owocową pulpą (à la marmolada) zwiniętą w rulon, w USA znane pod nazwą fruit rollups (również roll-ups, rollup) lub fruit leather. Są produkowane w Stanach od 1980 roku i występują w wielu smakach i kolorach. Znacie żelki Haribo pasta basta w postaci długich pasków? To coś w tym stylu, choć nazwa żelki nie jest do końca adekwatna… Podobny deser występuje w niektórych rejonach Polski pod nazwą ser owocowy, owoce gotuje się z dodatkiem cukru, a następnie odciska nadmiar wody jak przy produkcji sera i suszy w piekarniku. Od rollups różnią się sposobem podania: wysuszoną masę kroi się w kostki. Sam przepis jest bardzo prosty i choć trochę czasu zajmuje suszenie w piekarniku, warto go wypróbować! Dzieci będą zachwycone, a Wy będziecie mieli pewność, że jedzą słodycze bez barwników i konserwantów. Polecamy!
Składniki na 10 rulonów:
3 szklanki jeżyn (ok 380 g),
1/4 szklanki miodu,
2 łyżeczki ksylitolu/miodu (niekoniecznie jeśli owoce były bardzo dojrzałe),
garść liści mięty (można pominąć),
skórka i sok z 1/2 limonki,
papier do pieczenia.
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Przecieramy przez sito i przelewamy do rondelka. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, masa powinna zmniejszyć swoją objętość o połowę (to znacznie przyspieszy proces suszenia, ale można pominąć etap gotowania i masę od razu przelać do foremki). Przygotowujemy dużą prostokątną blachę z papierem do pieczenia i rozsmarowujemy masę jeżynową w kształcie prostokąta na grubość ok. 4 mm. Pamiętajcie, że podczas suszenia jeszcze się skurczy, więc nie może być rozsmarowana zbyt cienko! Suszymy ok 3-4 h w piekarniku nagrzanym do 75ºC, Po 3 h sprawdzajcie co 20 minut stopień wysuszenia – będzie gotowa jeśli przy dotknięciu nie przyklei się do palca, ale wciąż będzie delikatnie lepka. Po całkowitym wysuszeniu i wystudzeniu tniemy nożyczkami na 4 x 10 cm paski i razem z pergaminem zwijamy w rulonik.
Smacznego!
9 komentarzy
Wow, jaki ciekawy pomysł, strasznie chciałabym spróbować 😀
Dobry pomysł to połowa sukcesu.
Wykonanie to druga połowa. Choć od pomysłu trzeba zacząć.
Na szczęście w tym przypadku wykonanie jest naprawdę proste:) Jak zrobienie dżemu…
Nie wiedziałem, że można tak fajne dodatki zrobić. To trzeba mieć pomysł. Zawsze twierdziłem dobry pomysł to połowa sukcesu… i zdania nie zmienię.
Dzięki:) wydaje mi się, że im więcej ciekawych rzeczy robisz, tym więcej ciekawych pomysłów przychodzi do głowy – przynajmniej tak jest u mnie!
To jest niesamowite 😉 Jak tylko pojawią się jeżyny na krzaczkach to to zrobie 😀
Dziękuję 🙂 Rollupy można też zrobić z mrożonych owoców, o mrożone jeżyny raczej ciężko, ale inne owoce można kupić lub wyciągnąć z letnich zbiorów 🙂
Ja robię takie z rozmrożonych czereśni i truskawek, bo akurat czereśni mam nadmiar. Dzieciaki je uwielbiają!
Super pomysł, na pewno są pyszne!