Topinambur na słodko – czemu nie? W cieście sprawdza się doskonale, nadaje mu lekko orzechowego posmaku, a w połączeniu z orzechami laskowymi i kremowym serkiem smakuje cudownie. Lekki, nie za słodki chlebek, w sam raz do kawy lub na drugie śniadanie 🙂
Dostałam ostatnio sporą ilość topinamburu, zrobiłam już zupę, chipsy, sałatkę i pomyślałam czemu nie spróbować z ciastem? Postanowiłam też poeksperymentować i upiec coś zdrowszego, bez cukru – wiadomo za 3 tygodnie, w Święta cukru będziemy mieli pod dostatkiem… Czasem białego cukru nie da się po prostu zastąpić, ale jeśli jest okazja to czemu nie? 🙂
Do posłodzenia ciasta użyłam melasy gruszkowej, ale możecie wykorzystać bardziej dostępne zmienniki jak syrop daktylowy, z agawy, ryżowego, klonowego lub po prostu użyć nierafinowanego cukru trzcinowego. Ciasto z topinamburem jest mało słodkie, jak wszystkie tego rodzaju korzenne chlebki, ale takie ma być. Jest miękkie, wilgotne i aromatyczne – czuć i orzechy i topinambur, długo pozostaje świeże. Dla mnie bomba!
Ciasto upiekłam w dwóch małych foremkach keksowych 10 x 15 cm (wymiar górny foremki)
Składniki
150 g orzechów laskowych
15 g ziaren słonecznika
25 g rodzynek
200 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
300 g bulw topinamburu
2 jajka
1/2 szkl oleju
1/2 szkl + 2 łyżki melasy owocowej – użyłam gruszkowej (lub syropu daktylowego, z agawy, ryżowego, klonowego) można też dać 1/2 szkl. brązowego cukru
Orzechy i słonecznik prażymy na patelni (proponuję zrobić to osobno). Orzechy częściowo obieramy z łupinek te które będą łatwo odchodzić i 100 g mielimy na mąkę pozostałe siekamy i odkładamy.
Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem solą i cynamonem.
Topinambur dokładnie szorujemy i ścieramy na tarce (nie przejmowałam się skórkami, jak chcecie można go obrać).
Jajka roztrzepujemy z olejem i melasą (lub syropem), dodajemy topinambur. Wsypujemy suche składniki, mieszamy. Na końcu dodajemy uprażony słonecznik, rodzynki i połowę posiekanych orzechów (reszta jest do dekoracji).
Ciasto przekładamy do keksówki (20 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165 C.
Pieczemy ok. 30-40 minut, do suchego patyczka.
Krem
135 g serka kremowego (użyłam takiego)
1 łyżka miodu
cynamon i orzechy laskowe do dekoracji
Serek i miód mieszamy łyżką, smarujemy wierzch wystudzonego ciasta. posypujemy cynamonem i orzechami.
Smacznego!
5 komentarzy
Wyglada bajkowo! Jak się obrobie z pierniczkami, to wypróbuje przepis i dam znać jak mi smakowało 😉
Dziękuję i super, czekam na wieści! 🙂
Wygląda obłędnie! Na pewno wyrpóbuję tylko mam dwa pytania:
1. Jakiej, zamiast pszennej,najlepiej użyć mąki?
2. Na jakiego wymiaru foremkę jest powyższa ilość poszczególnych składnikow?
Z góry dziękuję za podpowiedź 🙂
Pozdrawiam!
Już dodałam w przepisie rozmiar foremki – ciasto upiekłam w dwóch małych keksówkach 10 x 15 cm. Jeśli chodziło mąkę to można użyć mąki owsianej, gryczana też powinna być ok 🙂 Pozdrawiam!
Dziękuję! 🙂 na pewno wypróbuję przepis.