facebook

Zdrowe ciasto z topinamburem i orzechami

0 Posted by - 2 grudnia 2016 - bez cukru / sugar free, Przepisy

Topinambur na słodko – czemu nie? W cieście sprawdza się doskonale, nadaje mu lekko orzechowego posmaku, a w połączeniu z orzechami laskowymi i kremowym serkiem smakuje cudownie. Lekki, nie za słodki chlebek, w sam raz do kawy lub na drugie śniadanie :)

Dostałam ostatnio sporą ilość topinamburu, zrobiłam już zupę, chipsy, sałatkę i pomyślałam czemu nie spróbować z ciastem? Postanowiłam też poeksperymentować i upiec coś zdrowszego, bez cukru – wiadomo za 3 tygodnie, w Święta cukru będziemy mieli pod dostatkiem… Czasem białego cukru nie da się po prostu zastąpić, ale jeśli jest okazja to czemu nie? :)

Do posłodzenia ciasta użyłam melasy gruszkowej, ale możecie wykorzystać bardziej dostępne zmienniki jak syrop daktylowy, z agawy, ryżowego, klonowego lub po prostu użyć nierafinowanego cukru trzcinowego. Ciasto z topinamburem jest mało słodkie, jak wszystkie tego rodzaju korzenne chlebki, ale takie ma być. Jest miękkie, wilgotne i aromatyczne – czuć i orzechy i topinambur, długo pozostaje świeże. Dla mnie bomba!

Składniki

150 g orzechów laskowych

15 g ziaren słonecznika

25 g rodzynek

200 g mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

300 g bulw topinamburu

2 jajka

1/2 szkl oleju

1/2 szkl + 2 łyżki melasy owocowej – użyłam gruszkowej (lub syropu daktylowego, z agawy, ryżowego, klonowego) można też dać 1/2 szkl. brązowego cukru

Orzechy i słonecznik prażymy na patelni (proponuję zrobić to osobno). Orzechy częściowo obieramy z łupinek te które będą łatwo odchodzić i 100 g mielimy na mąkę pozostałe siekamy i odkładamy.

Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem solą i cynamonem.

Topinambur dokładnie szorujemy i ścieramy na tarce (nie przejmowałam się skórkami, jak chcecie można go obrać).

Jajka roztrzepujemy z olejem i melasą (lub syropem), dodajemy topinambur. Wsypujemy suche składniki, mieszamy. Na końcu dodajemy uprażony słonecznik, rodzynki i połowę posiekanych orzechów (reszta jest do dekoracji).

Ciasto przekładamy do keksówki (20 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165 C.

Pieczemy ok. 30-40 minut, do suchego patyczka.

Krem

135 g serka kremowego (użyłam takiego)

1 łyżka miodu

cynamon i orzechy laskowe do dekoracji

Serek i miód mieszamy łyżką, smarujemy wierzch wystudzonego ciasta. posypujemy cynamonem i orzechami.

Smacznego!

Health Jerusalem artichoke cake recipe, no sugar added! Easy and delicious . Food photography by Candy CompanyHealthy Jerusalem artichoke cake recipe, no sugar added! Easy and delicious . Food photography by Candy CompanyHealthy Jerusalem artichoke cake recipe, no sugar added! Easy and delicious . Food photography by Candy CompanyJerusalem artichoke cake ciasto z topinamburemHealthy Jerusalem artichoke cake recipe, no sugar added! Easy and delicious . Food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »