Przygotowanie syropu z kwiatów jest naprawdę proste i nie wymaga czasu, ani specjalnych sprzętów, warto więc zrobić choć butelkę. Możecie skusić się na syrop z bzu lilaka, czasu już nie zostało dużo, bo bez powoli przekwita. Syrop jest pyszny, pięknie pachnie bzem (jakże by inaczej 🙂 ) i można go wykorzystać na wiele smacznych sposobów – do drinków, lemoniady, herbaty albo deserów.
Pamiętajcie by używać kwiatów rosnących z dala od drogi, wybierajcie te najintensywniej pachnące – więcej informacji jak i kiedy zbierać bez znajdziecie w przepisie na cukier aromatyzowany bzem 🙂
Składniki na ok. 1 litr syropu
3 szklanki kwiatów bzu lilaka (ok. 80 g)
3 szklanki wody
3 szklanki drobnego cukru
1/2 cytryny
Kwiatów nie myjemy! Obrywamy z gałązek, usuwamy zielone części, szypułki itp. (syrop może przez nie zrobić się gorzki).
Wodę i cukier podgrzewamy od czasu do czasu mieszając, aż syrop zacznie wrzeć. Cytrynę kroimy w plastry. W większym słoiku umieszczamy kwiaty bzu i plastry cytryny, zalewamy gorącym syropem i odkładamy w ciemne, chłodne miejsce (może to być lodówka) na ok. 4 dni, codziennie wstrząsamy słoikiem. Po tym czasie syrop przecedzamy i zużywamy na bieżąco lub pasteryzujemy.
Przechowujemy w lodówce (niepasteryzowany).
Smacznego!
7 komentarzy
Kiedy obrywa sie platkii zostaja na galazkach preciki., czy tak ma byc? czy obrywac urazem z nasada i lodyzka?
zalaczam fotke
Same płatki są ok – pręciki można dodać, ale lepiej unikać łodyżek i części zielonych – mogą sprawić, ze syrop będzie miał gorzki posmak.
Cy po 4 dniach przechowywania w lodówce muszę przecedzić przed pasteryzacją?
Koniecznie, jeśli zostawisz kwiaty może spleśnieć.
Świetny przepis, dzięki!
Dzięki!