facebook

Hibiskusowy tort z rabarbarem

0 Posted by - 28 kwietnia 2017 - ciasta z owocami / fruit cakes, Przepisy, tort/ layer cake

Hibiskusowy tort z rabarbarem do upieczenia na zbliżającą się majówkę! Przez ostanie dni realizowałam nowe projekty, m.in. prowadziłam warsztaty z dekoracji – już niedługo na blogu znajdzie się relacja, i zabrakło czasu na wrzucenie przepisów. Już się poprawiam i tym przepisem otwieram sezon na rabarbar.

Biszkopt upiekłam z mojego starego przepisu na biszkopt na kefirze (z tortu kefirowego) – jest niewiarygodnie miękki, wilgotny i delikatny, nie trzeba go niczym nasączać i smakuje tak dobrze, że można go upiec solo :) Serio! Tym razem nie będzie jednak solo, tylko w towarzystwie pysznego, lekkiego kremu z dodatkiem hibiskusa i rabarbaru prażonego z wanilią i hibiskusem.

Tort jest bardzo delikatny, orzeźwiający, kwaskowaty i lekki (jak dla mnie nawet za lekki, ale jak nie zatkam się jednym kawałkiem to zawsze mam niedosyt :) )

Blog obchodził niedawno 4 urodziny, kiedy to zleciało? Dlatego ten tort jest też dla Was. Dziękuję, że tu zaglądacie, pieczecie i dzielicie się swoimi opiniami. To dla mnie bardzo ważne, czuć, że to co robię do kogoś trafia.

Składniki na formę 20 cm.

Biszkopt

50 g kefiru

100 g białej czekolady

5 jajek

150 g cukru

110 g mąki

szczypta soli

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Kefir i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, całkowicie studzimy.

Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia, odkładamy.

Jajka ubijamy z cukrem pudrem 5-10 minut, aż piana trzykrotnie zwiększy objętość, będzie jasna i gęsta. W dwóch turach do piany przesiewamy mąkę, mieszając delikatnie szpatułką tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy masę czekoladową, krótko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.

Ciasto przekładamy do tortownicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 160 C. Biszkopt kroimy na 3 blaty.

Krem z hibiskusem

750 g śmietany kremówki 36 %

ok. 60 g suszonego hibiskusa (można użyć herbatki z hibiskusa ok. 14 torebek)

2-3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)

Śmietankę i hibiskus podgrzewamy, aż śmietanka zacznie wrzeć i odkładamy z palnika. Śmietankę studzimy do temperatury pokojowej a następnie chłodzimy w lodówce, najlepiej przez noc (nie odcedzamy hibiskusa). Przed przygotowaniem kremu pozbywamy się kwiatów, dodajemy cukier puder i ubijamy śmietankę na sztywno.

Rabarbar w hibiskusie

280 g rabarbaru

2-3 łyżki cukru

100 ml mocnego naparu z hibiskusa

ziarenka z 1/2 laski wanilii

łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (płaska)

1/2 łyżeczki żelatyny

Rabarbar kroimy na ok. 4 mm kawałki, część kroimy na grubsze 1-1,5  cm części. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy na większej patelni, od czasu d czasu mieszając, aż puści sok. Kiedy mniejsze kawałki zaczną si rozpadać (większe powinny trzymać kształt ) dodajemy napar z hibiskusa wymieszany z mąką ziemniaczaną oraz sok z cytryny i wanilię i podgrzewamy, cały czas mieszając. W międzyczasie namaczamy żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody.

Kiedy rabarbar trochę zgęstnieje, zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy do całkowietego rozpuszczenia i odkładamy na ostygnięcia, chłodzimy w lodówce.

Do obłożenia

250 g śmietany kremówki 36 %

250 g serka mascarpone

1-2 łyżki cukru pudru.

Śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem na puszysty krem.

Złożenie

Biszkopt kroimy na 3 blaty, każdy smarujemy najpierw rabarbarem, następnie kremem hibiskusowym. Przed obłożeniem z zewnątrz kremem śmietankowym tort dobrze jest jeszcze chwilę schłodzić.

Smacznego!

Hibiscus layer cake with rhubarb hibiscus jam. Food photography by Candy CompanyHibiscus layer cake with rhubarb hibiscus jam. Food photography by Candy Companyhibiscus layer cake hibiskusowy tort z rabarbaremhibiscus layer cake hibiskusowy tort z rabarbaremhibiscus layer cake hibiskusowy tort z rabarbaremHibiscus layer cake with rhubarb hibiscus jam. Food photography by Candy CompanyHibiscus layer cake with rhubarb hibiscus jam. Food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

8 Comments

  • Programista w kuchni 28 kwietnia 2017 - 10:05 Reply

    Rewelacja :) Uwielbiam hibiskus w formie ‚herbaty’, ale ten tort jest po prostu genialny! :)

    • Candy Company 28 kwietnia 2017 - 12:38 Reply

      Dziękuję! Też się ostatnio w nim rozsmakowałam :)

  • Ank 29 kwietnia 2017 - 11:17 Reply

    Tort wyglada rewelacyjnie …
    czy mozna uzyc do biszkoptu maki bezglutenowej ???

    • Candy Company 3 maja 2017 - 18:24 Reply

      Dziękuję! Tak można, na mące bezglutenowej powinien wyjść tak samo jak na zwykłej – może jedynie trochę opaść po upieczeniu. Pozdrawiam!

  • Lucynka 29 kwietnia 2017 - 22:27 Reply

    Witam bardzo lubię Pani bloga upiekłam już z niego sporo ciast .Pani wypieki są idealnie dopracowane i zaglądam na niego prawie codziennie .Pozdrawiam .

    • Candy Company 3 maja 2017 - 18:23 Reply

      Bardzo się cieszę, że korzysta Pani z przepisów :) I dziękuję za przemiły komentarz!

  • Lucynka 1 czerwca 2017 - 19:27 Reply

    Jeden tort i się je i pije dwa w jednym, upiekłam na dzień dziecka i był doby rodzina się zastanawiała skąd ten kolor .Pozdrawiam

    • Candy Company 5 czerwca 2017 - 18:26 Reply

      Cieszę się, że smakował! Uwielbiam dodawać hibiskus do kremów, kolor jest super i nadaje im ciekawego smaczku :)

    Leave a reply

    Translate »