Hibiskusowy tort z rabarbarem do upieczenia na zbliżającą się majówkę! Przez ostanie dni realizowałam nowe projekty, m.in. prowadziłam warsztaty z dekoracji – już niedługo na blogu znajdzie się relacja, i zabrakło czasu na wrzucenie przepisów. Już się poprawiam i tym przepisem otwieram sezon na rabarbar.
Biszkopt upiekłam z mojego starego przepisu na biszkopt na kefirze (z tortu kefirowego) – jest niewiarygodnie miękki, wilgotny i delikatny, nie trzeba go niczym nasączać i smakuje tak dobrze, że można go upiec solo 🙂 Serio! Tym razem nie będzie jednak solo, tylko w towarzystwie pysznego, lekkiego kremu z dodatkiem hibiskusa i rabarbaru prażonego z wanilią i hibiskusem.
Tort jest bardzo delikatny, orzeźwiający, kwaskowaty i lekki (jak dla mnie nawet za lekki, ale jak nie zatkam się jednym kawałkiem to zawsze mam niedosyt 🙂 )
Blog obchodził niedawno 4 urodziny, kiedy to zleciało? Dlatego ten tort jest też dla Was. Dziękuję, że tu zaglądacie, pieczecie i dzielicie się swoimi opiniami. To dla mnie bardzo ważne, czuć, że to co robię do kogoś trafia.
Składniki na formę 20 cm.
Biszkopt
50 g kefiru
100 g białej czekolady
5 jajek
150 g cukru
110 g mąki
szczypta soli
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Kefir i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, całkowicie studzimy.
Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia, odkładamy.
Jajka ubijamy z cukrem pudrem 5-10 minut, aż piana trzykrotnie zwiększy objętość, będzie jasna i gęsta. W dwóch turach do piany przesiewamy mąkę, mieszając delikatnie szpatułką tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy masę czekoladową, krótko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto przekładamy do tortownicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 160 C. Biszkopt kroimy na 3 blaty.
Krem z hibiskusem
750 g śmietany kremówki 36 %
ok. 60 g suszonego hibiskusa (można użyć herbatki z hibiskusa ok. 14 torebek)
2-3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
Śmietankę i hibiskus podgrzewamy, aż śmietanka zacznie wrzeć i odkładamy z palnika. Śmietankę studzimy do temperatury pokojowej a następnie chłodzimy w lodówce, najlepiej przez noc (nie odcedzamy hibiskusa). Przed przygotowaniem kremu pozbywamy się kwiatów, dodajemy cukier puder i ubijamy śmietankę na sztywno.
Rabarbar w hibiskusie
280 g rabarbaru
2-3 łyżki cukru
100 ml mocnego naparu z hibiskusa
ziarenka z 1/2 laski wanilii
łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (płaska)
1/2 łyżeczki żelatyny
Rabarbar kroimy na ok. 4 mm kawałki, część kroimy na grubsze 1-1,5 cm części. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy na większej patelni, od czasu d czasu mieszając, aż puści sok. Kiedy mniejsze kawałki zaczną si rozpadać (większe powinny trzymać kształt ) dodajemy napar z hibiskusa wymieszany z mąką ziemniaczaną oraz sok z cytryny i wanilię i podgrzewamy, cały czas mieszając. W międzyczasie namaczamy żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody.
Kiedy rabarbar trochę zgęstnieje, zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy do całkowietego rozpuszczenia i odkładamy na ostygnięcia, chłodzimy w lodówce.
Do obłożenia
250 g śmietany kremówki 36 %
250 g serka mascarpone
1-2 łyżki cukru pudru.
Śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem na puszysty krem.
Złożenie
Biszkopt kroimy na 3 blaty, każdy smarujemy najpierw rabarbarem, następnie kremem hibiskusowym. Przed obłożeniem z zewnątrz kremem śmietankowym tort dobrze jest jeszcze chwilę schłodzić.
Smacznego!
20 komentarzy
Rewelacja 🙂 Uwielbiam hibiskus w formie ‚herbaty’, ale ten tort jest po prostu genialny! 🙂
Dziękuję! Też się ostatnio w nim rozsmakowałam 🙂
Tort wyglada rewelacyjnie …
czy mozna uzyc do biszkoptu maki bezglutenowej ???
Dziękuję! Tak można, na mące bezglutenowej powinien wyjść tak samo jak na zwykłej – może jedynie trochę opaść po upieczeniu. Pozdrawiam!
Witam bardzo lubię Pani bloga upiekłam już z niego sporo ciast .Pani wypieki są idealnie dopracowane i zaglądam na niego prawie codziennie .Pozdrawiam .
Bardzo się cieszę, że korzysta Pani z przepisów 🙂 I dziękuję za przemiły komentarz!
Jeden tort i się je i pije dwa w jednym, upiekłam na dzień dziecka i był doby rodzina się zastanawiała skąd ten kolor .Pozdrawiam
Cieszę się, że smakował! Uwielbiam dodawać hibiskus do kremów, kolor jest super i nadaje im ciekawego smaczku 🙂
Witaj, dziekuje za wspaniale przepisy 🙂 czy smietana z hibiskusem nie waży Ci sie przy ubijaniu? U mnie to czeste niestety 🙁
Nie ma za co 🙂 Zauważyłam, że jeśli zaparzam hibiskus w gorącej śmietanie to nie zdarzyło mi się żeby krem się zważył, natomiast kiedy próbowałam zrobić napar z wodą/mlekiem i dopiero połączyć ze śmietanką to krem psuł się za każdym razem. Ale fakt, hibiskus płata czasem figle…
Witaj, bardzo podoba mi się ten tort (jak wszystko tutaj!) i chciałabym upiec go na 1. urodziny mojej córeczki. Tylko, że mamy luty i rabarbaru brak… Czym mogłabym go zastąpić? Pozdrawiam gorąco, Karolina 🙂
Można użyć np. malin/wiśni (także mrożonych), tylko zwiększyłabym ilość żelatyny do 2 łyżeczek, żeby masa stężała. Pozdrawiam 🙂
Zrobiłam z malinami. Wyszedł P R Z E P Y S Z N Y ! Jeden z najlepszych jakie kiedykolwiek zrobiłam (i jadłam)! Dziękuję 🙂
Bardzo się cieszę, chyba muszę wypróbować wersję z malinami 🙂 Pozdrawiam!
Witam 🙂 czy krem ze śmietanki i mascarpone można bawić?
Oczywiście! Najlepiej barwnikami w żelu 🙂
Barwić*
Dzień dobry, czy zamiast kefiru do biszkuptu można użyć maślanki?
Tak, ale może też być delikatnie rozwodniony np. mlekiem jogurt naturalny.
[…] ciasta ucieranego z kawałkami tego warzywa. Dlatego gdy u Candy Company znalazłam przepis na hibiskusowy tort z rabarbarem postanowiłam z niego skorzystać i przygotować tort urodzinowy dla mojej […]