facebook

Tort ananasowy z bazylią

0 Posted by - 1 marca 2016 - ciasta z owocami / fruit cakes, Przepisy, tort/ layer cake

Tort ananasowy albo raczej tort – ananas. Z dodatkiem bazylii. Już jakiś czas temu odkryłam, że bazylia na słodko smakuje nieziemsko; sama i w połączeniu z innymi owocami. Na początku tort miał być po prostu ananasowy, ale kiedy kupowałam półprodukty do ciasta olśniło mnie, żeby dodać bazylię. To był strzał w dziesiątkę, ananas i bazylia to nawet lepsze połączenie niż bazylia i truskawki jak w tej charlotte! Jeśli nie lubicie takich eksperymentów i niecodziennych połączeń smakowych nie wiecie co tracicie…

Dzięki dekoracji z karmelizowanej bezy tort wygląda jak prawdziwy ananas, ale jest też bardzo słodki, trochę za słodki jak dla mnie. Moją ulubioną częścią jest nadzienie ananasowe z bazylią!!!

Z przepisu upieczecie tradycyjny tort 20 cm lub mały tort w kształcie ananasa (wtedy ciasto pieczemy w prostokątnej formie o wymiarach ok. 18 cm x 23 cm).

Ciasto

200 g miękkiego masła

200 g cukru pudru

4 jajka

200 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiewamy z proszkiem i odkładamy.

Masło ucieramy na puch z cukrem, przez ok.7-8 minut. Następnie dodajemy po 1 jajku, miksując po każdym dodaniu. W trzech partiach dodajemy mąkę, za każdym razem miksując do połączenia składników. Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki (natłuszczonej wyłożonej papierem do pieczenia).

Pieczemy ok. 40-45 minut w foremce prostokątnej, ok. 50-60 minut w okrągłej, lub do suchego patyczka.

Ananas z bazylią

1/2 dojrzałego ananasa (ok.200-250 g miąższu)

łyżka cukru

3/4 łyżeczki żelatyny

bazylia w doniczce

2 łyżeczki cukru pudru

sok z jednej cytryny

Miąższ ananasa kroimy w małą kosteczkę. Na patelni podgrzewamy łyżkę cukru, kiedy cukier się skarmelizuje dodajemy ananasa i mieszamy. Karmel zbryli się pod wpływem różnicy temperatur, ale po chwili mieszania ponownie się rozpuści. Owoce gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, aż część soku odparuje.

W międzyczasie namaczamy żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia.

Po 10 minutach zdejmujemy ananasa z kuchenki, studzimy kilka minut i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy, aż cała żelatyna się rozpuści. Całkowicie studzimy.

Liście i łodyżki bazylii rozdrabniamy w blenderze razem z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Pure bazyliowe łączymy z ostudzonym ananasem.

Masa

125 g mascarpone

125 g śmietany kremówki 36%

1 łyżka cukru pudru

Na tort o średnicy 20 cm przygotowujemy podwójną porcję masy.

Mascarpone ubijamy z kremówką i cukrem pudrem na sztywno.

Beza szwajcarska

3 białka / 4 białka

225 g drobnego cukru / 300 g

Na tort o średnicy 20 cm bezę robimy z 4 białek, na tort ananas z 3 białek.

Bezę przygotowujemy bezpośrednio przed dekorowaniem tortu.

Białka razem z cukrem przekładamy do dużej miski i umieszczamy na kąpieli wodnej. Podgrzewamy cały czas lekko ubijając trzepaczką. Kiedy beza osiągnie temperaturę 60 C/140 F zdejmujemy miskę z kąpieli. Jeśli nie macie termometru cukierniczego możecie „organoleptycznie” ocenić czy beza jest już gotowa. Weźcie niewielką ilość bezy na palec, jeśli ziarenka cukru nie będą wyczuwalne, a beza gorąca to znaczy, że jest gotowa.

Bezę ubijamy mikserem przez ok. 10 minut. Po tym czasie masa powinna być bardzo gęsta, lśniąca i całkowicie biała.

Listki

50 g gorzkiej czekolady

Przygotowujemy deskę lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Silikonową szpatułką nakładamy niewielką ilość czekolady na papier do pieczenia i rozprowadzamy nożem nadając czekoladzie kształt podłużnego, szpiczastego liścia ananasa.

Złożenie

Z ciasta wycinamy dużą foremką do ciastek 4 krążki o średnicy ok. 9 cm. Dobrze jest schłodzić ciasto przed wycinaniem – mniej się kruszy i jest sztywniejsze. Blaty wyrównujemy jeśli jest taka potrzeba.

Pineapple like cake with pineapple basil filling, Swiss meringue decoration and chocolate leaves

Pierwszy blat ciasta mocujemy na paterze lub podkładzie do tortu za pomocą niewielkiej ilości masy śmietankowej. Na ciasto nakładamy warstwę kremu z mascarpone, następnie ananas z bazylią i przykrywamy kolejną warstwą ciasta. analogicznie postępujemy z pozostałymi blatami. Tort delikatnie owijamy folią spożywczą, żeby nie wysechł i chłodzimy w lodówce przez minimum 3 h.

Po schłodzeniu tort jest stabilniejszy i łatwiej go będzie obkroić.  Ścinamy górną i dolną krawędź tortu, żeby nadać mu kształt ananasa. Nie przesadźcie z dolną krawędzią żeby tort był stabilny.

Pineapple like cake with pineapple basil filling, Swiss meringue decoration and chocolate leaves

Na tort wyciskamy bezę szwajcarską (użyłam okrągłej końcówki o średnicy 1 cm). Udekorowany bezą tort odkładamy na 15-20 minut, żeby beza trochę przyschła. Następnie opalamy ciasto kuchenną pochodnią.

Pineapple like cake with pineapple basil filling, Swiss meringue decoration and chocolate leaves

Dekorujemy czekoladowymi liści i zjadamy!

Smacznego!

Pineapple like cake with pineapple basil filling, Swiss meringue decoration and chocolate leavesPineapple like cake with pineapple basil filling, Swiss meringue decoration and chocolate leavesPineapple like cake with pineapple basil filling, Swiss meringue decoration and chocolate leaves

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

16 Comments

  • Karmel-itka 1 marca 2016 - 12:54 Reply

    Aaaaaa, on jest przepiękny!
    Obserwuję bloga i się inspiruję… Szkoda, że nie mam takiego talentu jak Ty.

    • Candy Company 2 marca 2016 - 21:03 Reply

      Dziękuję i dziękuję! Wprawa też robi swoje… :)

  • Sosna 5 marca 2016 - 15:48 Reply

    Fajny pomysł 😀

  • Nefertari 9 marca 2016 - 08:46 Reply

    Nieziemski!
    A dodanie bazylii… Muszę spróbować!

    • Candy Company 9 marca 2016 - 22:52 Reply

      Dziękuję :) Bazylia w słodyczach smakuję cudownie, bardzo polecam spróbować!

  • Ania | Manufaktura Smaków 13 marca 2016 - 20:25 Reply

    Tort wygląda niesamowicie! Aż oczu od niego oderwać nie można! Spisałam sobie wszystko i w przyszły weekend też spróbuję wyczarować takie cudo :) Zaintrygowałaś mnie tą bazylią, jeszcze takiego połączenia smaków nie próbowałam, ciekawe, czy mi się spodoba :)

    • Candy Company 13 marca 2016 - 20:35 Reply

      Cieszę się, że Ci się podoba! Miłego pieczenia – jestem pewna że bazylia na słodko Ci posmakuje :)

  • kosi 21 marca 2016 - 19:03 Reply

    Tej firmy torty wyglądają obłędnie. A gdyby tak ciasto piec w formie do pannetone?

    • Candy Company 21 marca 2016 - 19:11 Reply

      Dzięki! Myślę, że można by spróbować w formie do pannetone, tylko z tak wysokim ciastem trzeba uważać na zakalec… Nie mam jej, ale ponieważ moja kolekcja blaszek się ciągle powiększa to chyba niedługo sobie kupię :)

  • kosi 21 marca 2016 - 19:04 Reply

    Tej formy*

  • kosi 31 maja 2016 - 09:09 Reply

    No…skopalam temat bo nie mam palnika ani profesjonalnej tylki a urodziny męża po jutrze. Raczej nawet jeśli dziś wszystko zamowie to do czwartku nie dojdzie. Eh gapa…

    • Candy Company 1 czerwca 2016 - 11:45 Reply

      Jeśli chodzi o tylkę to możesz poradzić sobie bez :) Bezę nałóż do worka cukierniczego albo zwykłego do mrożenia i odetnij końcówkę, żeby powstał okrągły otwór – efekt nie będzie tak idealny jak z z tylki, ale daje rade.. Z pochodnią gorzej, ale można je kupić stacjonarnie np. w Makro, Duce itp.

  • Lucynka 13 czerwca 2016 - 22:19 Reply

    Dziękuję za przepis na ciasto z bazylią ,Upiekłam dwa ciasta przełożyłam masami a wierzch posmarowałam bitą śmietaną i pokruszyłam bezy .Bardzo efektownie wyglądało i cudownie smakowało i ten zielony środek .

  • natalia 30 września 2016 - 15:47 Reply

    Miny gości zapewne bezcenne :-) Bardzo ciekawe połączenie, nigdy nie jadłam ciast z bazylią.

    • Candy Company 1 października 2016 - 11:41 Reply

      Bardzo polecam! Bazylia smakuję niesamowicie w słodkim wydaniu (ale tylko ta świeża :) )

    Leave a reply

    Translate »