Tort ananasowy albo raczej tort – ananas. Z dodatkiem bazylii. Już jakiś czas temu odkryłam, że bazylia na słodko smakuje nieziemsko; sama i w połączeniu z innymi owocami. Na początku tort miał być po prostu ananasowy, ale kiedy kupowałam półprodukty do ciasta olśniło mnie, żeby dodać bazylię. To był strzał w dziesiątkę, ananas i bazylia to nawet lepsze połączenie niż bazylia i truskawki jak w tej charlotte! Jeśli nie lubicie takich eksperymentów i niecodziennych połączeń smakowych nie wiecie co tracicie…
Dzięki dekoracji z karmelizowanej bezy tort wygląda jak prawdziwy ananas, ale jest też bardzo słodki, trochę za słodki jak dla mnie. Moją ulubioną częścią jest nadzienie ananasowe z bazylią!!!
Z przepisu upieczecie tradycyjny tort 20 cm lub mały tort w kształcie ananasa (wtedy ciasto pieczemy w prostokątnej formie o wymiarach ok. 18 cm x 23 cm).
Ciasto
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
4 jajka
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiewamy z proszkiem i odkładamy.
Masło ucieramy na puch z cukrem, przez ok.7-8 minut. Następnie dodajemy po 1 jajku, miksując po każdym dodaniu. W trzech partiach dodajemy mąkę, za każdym razem miksując do połączenia składników. Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki (natłuszczonej wyłożonej papierem do pieczenia).
Pieczemy ok. 40-45 minut w foremce prostokątnej, ok. 50-60 minut w okrągłej, lub do suchego patyczka.
Ananas z bazylią
1/2 dojrzałego ananasa (ok.200-250 g miąższu)
łyżka cukru
3/4 łyżeczki żelatyny
bazylia w doniczce
2 łyżeczki cukru pudru
sok z jednej cytryny
Miąższ ananasa kroimy w małą kosteczkę. Na patelni podgrzewamy łyżkę cukru, kiedy cukier się skarmelizuje dodajemy ananasa i mieszamy. Karmel zbryli się pod wpływem różnicy temperatur, ale po chwili mieszania ponownie się rozpuści. Owoce gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, aż część soku odparuje.
W międzyczasie namaczamy żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia.
Po 10 minutach zdejmujemy ananasa z kuchenki, studzimy kilka minut i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy, aż cała żelatyna się rozpuści. Całkowicie studzimy.
Liście i łodyżki bazylii rozdrabniamy w blenderze razem z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Pure bazyliowe łączymy z ostudzonym ananasem.
Masa
125 g mascarpone
125 g śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
Na tort o średnicy 20 cm przygotowujemy podwójną porcję masy.
Mascarpone ubijamy z kremówką i cukrem pudrem na sztywno.
Beza szwajcarska
3 białka / 4 białka
225 g drobnego cukru / 300 g
Na tort o średnicy 20 cm bezę robimy z 4 białek, na tort ananas z 3 białek.
Bezę przygotowujemy bezpośrednio przed dekorowaniem tortu.
Białka razem z cukrem przekładamy do dużej miski i umieszczamy na kąpieli wodnej. Podgrzewamy cały czas lekko ubijając trzepaczką. Kiedy beza osiągnie temperaturę 60 C/140 F zdejmujemy miskę z kąpieli. Jeśli nie macie termometru cukierniczego możecie „organoleptycznie” ocenić czy beza jest już gotowa. Weźcie niewielką ilość bezy na palec, jeśli ziarenka cukru nie będą wyczuwalne, a beza gorąca to znaczy, że jest gotowa.
Bezę ubijamy mikserem przez ok. 10 minut. Po tym czasie masa powinna być bardzo gęsta, lśniąca i całkowicie biała.
Listki
50 g gorzkiej czekolady
Przygotowujemy deskę lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Silikonową szpatułką nakładamy niewielką ilość czekolady na papier do pieczenia i rozprowadzamy nożem nadając czekoladzie kształt podłużnego, szpiczastego liścia ananasa.
Złożenie
Z ciasta wycinamy dużą foremką do ciastek 4 krążki o średnicy ok. 9 cm. Dobrze jest schłodzić ciasto przed wycinaniem – mniej się kruszy i jest sztywniejsze. Blaty wyrównujemy jeśli jest taka potrzeba.
Pierwszy blat ciasta mocujemy na paterze lub podkładzie do tortu za pomocą niewielkiej ilości masy śmietankowej. Na ciasto nakładamy warstwę kremu z mascarpone, następnie ananas z bazylią i przykrywamy kolejną warstwą ciasta. analogicznie postępujemy z pozostałymi blatami. Tort delikatnie owijamy folią spożywczą, żeby nie wysechł i chłodzimy w lodówce przez minimum 3 h.
Po schłodzeniu tort jest stabilniejszy i łatwiej go będzie obkroić. Ścinamy górną i dolną krawędź tortu, żeby nadać mu kształt ananasa. Nie przesadźcie z dolną krawędzią żeby tort był stabilny.
Na tort wyciskamy bezę szwajcarską (użyłam okrągłej końcówki o średnicy 1 cm). Udekorowany bezą tort odkładamy na 15-20 minut, żeby beza trochę przyschła. Następnie opalamy ciasto kuchenną pochodnią.
Dekorujemy czekoladowymi liści i zjadamy!
Smacznego!
18 komentarzy
Aaaaaa, on jest przepiękny!
Obserwuję bloga i się inspiruję… Szkoda, że nie mam takiego talentu jak Ty.
Dziękuję i dziękuję! Wprawa też robi swoje… 🙂
Fajny pomysł 😀
Nieziemski!
A dodanie bazylii… Muszę spróbować!
Dziękuję 🙂 Bazylia w słodyczach smakuję cudownie, bardzo polecam spróbować!
Tort wygląda niesamowicie! Aż oczu od niego oderwać nie można! Spisałam sobie wszystko i w przyszły weekend też spróbuję wyczarować takie cudo 🙂 Zaintrygowałaś mnie tą bazylią, jeszcze takiego połączenia smaków nie próbowałam, ciekawe, czy mi się spodoba 🙂
Cieszę się, że Ci się podoba! Miłego pieczenia – jestem pewna że bazylia na słodko Ci posmakuje 🙂
Tej firmy torty wyglądają obłędnie. A gdyby tak ciasto piec w formie do pannetone?
Dzięki! Myślę, że można by spróbować w formie do pannetone, tylko z tak wysokim ciastem trzeba uważać na zakalec… Nie mam jej, ale ponieważ moja kolekcja blaszek się ciągle powiększa to chyba niedługo sobie kupię 🙂
Tej formy*
No…skopalam temat bo nie mam palnika ani profesjonalnej tylki a urodziny męża po jutrze. Raczej nawet jeśli dziś wszystko zamowie to do czwartku nie dojdzie. Eh gapa…
Jeśli chodzi o tylkę to możesz poradzić sobie bez 🙂 Bezę nałóż do worka cukierniczego albo zwykłego do mrożenia i odetnij końcówkę, żeby powstał okrągły otwór – efekt nie będzie tak idealny jak z z tylki, ale daje rade.. Z pochodnią gorzej, ale można je kupić stacjonarnie np. w Makro, Duce itp.
Dziękuję za przepis na ciasto z bazylią ,Upiekłam dwa ciasta przełożyłam masami a wierzch posmarowałam bitą śmietaną i pokruszyłam bezy .Bardzo efektownie wyglądało i cudownie smakowało i ten zielony środek .
Cieszę się, że smakował! 🙂
Miny gości zapewne bezcenne 🙂 Bardzo ciekawe połączenie, nigdy nie jadłam ciast z bazylią.
Bardzo polecam! Bazylia smakuję niesamowicie w słodkim wydaniu (ale tylko ta świeża 🙂 )
Witam,
chciałabym zrobić ten tort na swoje 30 urodziny – ponieważ wyglada obłędnie! :))
Zastanawiałam sie jeszcze nad tortem marchewkowym – ale mąż po zobaczeniu tych dwóch stwierdził, że ten zrobi lepsze wrażenie 🙂
Proszę mi tylko powiedzieć czy robiąc beze na torcie muszę ja robić przed samym podaniem tortu czy po udekorowaniu już może trochę godzin poleżeć i poczekać na gości???
Oraz chciałabym zrobić go właśnie w takim kształcie – tylko na ile osób taki rozmiar starczy?
Pozdrawiam i czekam cierpliwie na odpowiedz 🙂
Bezę można zrobić kilka godz. wcześniej, ale koniecznie tego samego dnia, żeby tort dobrze się prezentował. Tort był dość mały, ale wystarczy dla ok. 8 osób bo jest dość słodki i zapychający 🙂 Pozdrawiam!