facebook

Kawowy tort brownie ze śliwkami kalifornijskimi

1 Posted by - 6 października 2016 - brownie, Przepisy, tort/ layer cake

Przepis na kawowy tort brownie ze śliwkami przygotowałam na wiosnę (stąd kwiatki :) ) z okazji Dnia Matki dla Stowarzyszenia Producentów Śliwki Kalifornijskiej (Moja mama bardzo lubi kawowo czekoladowe desery…), ale poczekałam z publikacją, aż do teraz bo przepis i zdjęcia są wyszły bardzo jesienne :) Minimalnie zmodyfikowałam oryginalny przepis i zrezygnowałam z musu śliwkowego jako dodatkowego przełożenia, śliwki dodając do masy kawowej, żeby tort lepiej się kroił…

Co tu kryć tort brownie jest ciężkim deserem, zapcha Was kawałek, ale warto się na niego skusić bo połączenie kawy, czekolady i śliwek kalifornijskich jest super!

Na jesienne smutki deser jak znalazł…

Składniki na tort o średnicy 20 cm lub 23 cm (niższy, 2 piętrowy)

Ciasto

300 g masła

300 g gorzkiej czekolady

5 jajek

150 g ciemnego cukru muscovado

120 g cukru pudru

120 g śliwek kalifornijskich

175 g mąki

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

szczypta soli

3 foremki o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno) boki smarujemy  masłem.

Masło rozpuszczamy z czekoladą na małym ogniu i odkładamy do ostygnięcia.

Śliwki siekamy na małe kawałki i obtaczamy je w niewielkiej ilości mąki, żeby się nie sklejały, odkładamy.

Jajka ubijamy z cukrami, aż będą jasne i puszyste, ok. 5-6 minut. Dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy przesianą z proszkiem mąkę, kawę i mieszamy. Na końcu wsypujemy śliwki.

Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek i pieczemy przez ok. 30-35 minut w temperaturze 175 C (w zależności od wielkości foremki). Studzimy.

Część ciasta może poczekać w temperaturze pokojowej, jeśli nie macie tylu foremek.

Masa kawowa

500 g mascarpone

200 g śmietany kremówki

1-2 łyżki cukru pudru

4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

100 g drobno pokrojonych śliwek kalifornijskich

Mascarpone miksujemy ze śmietanką, cukrem pudrem i kawą przez kilka minut, aż masa będzie gładka i gęsta, dodajemy drobno pokrojone śliwki i mieszamy.

Blaty brownie przekładamy kremem, dekorujemy czekoladowymi drażami, pralinkami i kwiatami.

Smacznego!

Delicious recipe for brownie coffee layer cake with dried prunes. Food photography by Candy CompanyDelicious recipe for brownie coffee layer cake with dried prunes. Food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

12 Comments

  • Nika 6 października 2016 - 10:19 Reply

    Wow! Mega torcik!

  • Pieruńskie Maszkety 6 października 2016 - 17:16 Reply

    O jacie, ale cudo wyszło!

    • Candy Company 7 października 2016 - 09:34 Reply

      Bardzo dziękuję, tak właśnie lubię najbardziej – jak ładnie wygląda i tak samo dobrze smakuje :) Pozdrawiam!

  • Ania 6 października 2016 - 18:26 Reply

    Wygląda cudownie! Uwielbiam połączenia czekolady z kawą i czekolady ze śliwką… Trzech na raz jeszcze nie jadłam, chętnie wypróbuję przepis. :)

    • Candy Company 7 października 2016 - 09:32 Reply

      Dziękuję :) Połączenie bardzo fajne – jak komuś znudziła się już sama kawa i czekolada, dodatek śliwki jest smacznym urozmaiceniem!

  • Gigi 6 października 2016 - 20:59 Reply

    Wyglada przepysznie. A czy mozna czyms zastapic czekolade? Niestety jestem na nia uczulona. Ale desery kawowe uwielbiam :)

    • Candy Company 7 października 2016 - 09:31 Reply

      Dziękuję :) Czekoladę można by zastąpić np. karobem i białą czekoladą (bo rozumiem, że to alergia na kakao i białą czekolada jest ok?), ale przyznam, że nie mam dużego doświadczenia w używaniu karobu więc ciężko mi określić proporcje – dałabym go pewnie do smaku.

      • Gigi 7 października 2016 - 18:24 Reply

        Dokladnie tak, tylko na kakao. Dziekuje za sugestie, na pewno wyprobuje, do tej pory nie mialam okazji sprobowac jak smakuje karob :)

        • Candy Company 7 października 2016 - 22:38 Reply

          To proszę dać znać jak wyszło, bo jestem bardzo ciekawa :)

  • ewka 30 marca 2017 - 16:38 Reply

    Może to głupie pytanie, ale czy można użyć kawy zwykłej? (nie kupuję rozpuzczalnej, więc reszta zmarnowałaby mi się ;))

    • Candy Company 30 marca 2017 - 17:10 Reply

      Można, proponowałabym zaparzyć kawę na gorącej śmietance zamiast wody na dzień przed przygotowaniem kremu i schłodzić przez noc w lodówce (z kawą, odcedzić dopiero przez zmieszaniem z mascarpone, będzie bardziej aromatyczna), ale szczerze mówiąc nie jestem pewna jakiej ilości kawy użyć :)

    Leave a reply

    Translate »