facebook

Apple pie. Szarlotka z czarnym bzem i żurawiną

0 Posted by - 22 września 2016 - ciasta z owocami / fruit cakes, Przepisy, tarty / tarts

Apple pie czyli amerykańską szarlotkę chciałam upiec od dawna. Właściwie to chciałam po prostu upiec pie, a akurat trafiło na wersję jabłkową :) Kusiło mnie żeby poszaleć z dekoracją na wierzchu ciasta, ze wzorami i kratkami, ale do tej pory nie trafiłam na dobry przepis na kruche ciasto, które byłoby odpowiednio plastyczne i przy tym smaczne. Ten przepis jest w sam raz, z ciastem dobrze się pracuje i nie rwie się przy układaniu i zaplataniu, nie jest też bardzo słodkie.

Tradycyjną szarlotkę wzbogaciłam o dodatek czarnego bzu i żurawiny,  nadzienie nabrało dzięki temu pięknego fioletowego koloru i ciekawego smaku. Apple piez bzem jest pyszne i bardzo aromatyczne, jest świetną alternatywą dla tradycyjnej szarlotki!

Przepis na ciasto pochodzi od Donny Hay, z tej strony.

Składniki na formę do ciasta (pie, taką) 18 cm, lub tortownicę 20-22 cm.

Ciasto

340 g mąki

55 g drobnego cukru

szczypta soli

95 g zimnego masła

56 g zimnego smalcu

3/4 łyżeczki octu jabłkowego

90 ml wody

Ciasto najlepiej przygotować w malakserze.

Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy masło i smalec pokrojone w kostkę i zarabiamy. Kiedy ciasto będzie przypominało okruszki ciasta dodajemy wodę wymieszaną z octem i krótko zarabiamy, aż składniki się połączą. Ciasto nie musi być idealnie gładkie, kawałki tłuszczu mogą wciąż być widoczne.

Ciasto dzielimy na 2 części, z każdej formujemy kule, spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą w chłodzimy w lodówce min. 30 minut. Następnie jedną cześć ciasta wałkujemy na grubość 4 mm i wykładamy nim formę do ciasta lub zwykłą tortownicęi ponownie chłodzimy w lodówce. Podczas wałkowania widoczne kawałki masła powinny się  połączyć  z resztą ciasta.

Resztę ciasta wałkujemy na grubość ok. 3 mm i tniemy wąski paski, wkładamy do lodówki, aż będą potrzebne.

Nadzienie

1 łyżka brązowego cukru

2 łyżki mąki z tapioki (można zastąpić skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą)

1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

3/4 łyżeczki cynamonu

skórka z 1/2 pomarańczy

350 g jabłek antonówek obranych i pokrojonych w plasterki (ok. 4-5 średniej wielkości owoców)

120 g owoców czarnego bzu

60 g świeżej żurawiny (może być mrożona)

1 łyżka soku z cytryny

Mieszamy ze sobą cukier, mąki, przyprawy i skórkę pomarańczową. W większej misce umieszczamy jabłka, bez i żurawinę, zasypujemy owoce suchymi składnikami i delikatnie mieszamy, aż owoce w miarę równomiernie pokryją się mieszanką.

Nadzienie przekładamy do foremki, na wierzchu układamy paski ciasta, krawędzie dekorując pozostałymi skrawkami. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem i posypujemy drobnym cukrem.

Szarlotkę pieczemy w 180 C przez ok 60-65 minut, pod koniec pieczenia przykrywamy krawędzie folię aluminiową by za bardzo się nie spiekły.

Apple pie podajemy na ciepło lub na zimno z gałką lodów.

Smacznego!

Elderberry apple pie with lattice crust. Food photography by Candy Company.Elderberry apple pie with lattice crust. Food photography by Candy Company.elderberry apple pie szarlotka z czarnym bzemElderberry apple pie with lattice crust. Food photography by Candy Company.Elderberry apple pie with lattice crust. Food photography by Candy Company.Elderberry apple pie with lattice crust. Food photography by Candy Company.

 

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

2 Comments

  • Słone Słodkim Przeplatane 22 września 2016 - 12:10 Reply

    Pięknie wygląda ! z czarnego bzu chciałam zrobić syrop, już wiem jednak, że część wykorzystam do Twojego przepisu :)

    • Candy Company 22 września 2016 - 12:28 Reply

      Super! Syrop też polecam, sama mam mały zapas… Jak masz więcej bzu to zamróź trochę bo to nie koniec bzowych przepisów :)

    Leave a reply

    Translate »