Prawdziwej nutelli nie jadam już od dawna, na blogu chyba nawet nie znajdziecie z nią przepisu. Uwielbiam połączenie orzechów laskowych i czekolady, ale wolę zrobić sobie zdrowszą wersję bez ogromnej ilości cukru i oleju palmowego. Przepisów na domową nutellę jest mnóstwo, przedstawiam jeden z prostszych i niewymagających posiadania wielu składników – w wersji podstawowej wystarczą orzechy, czekolada i szczypta soli.
Dodatkowo ma dla Was jeszcze jeden przepis na inne boskie orzechowe smarowidło, wyobraźcie sobie migdały, nerkowce i kokosowo karmelowe aromaty, czekoladę i szczyptę kardamonu! Brzmi nieźle, a smakuje jeszcze lepiej. Tenen krem lubię bardziej niż nutellę 🙂 Jeśli chcecie żeby smak był naprawdę niezapomniany sugeruję nie zastępować cukru kokosowego innym, ma naprawdę nieziemski aromat, jeśli nie znajdziecie go w okolicznych sklepach możecie dodać cukier trzcinowy, ciemny muscovado (w ostateczności biały). Nie rezygnujcie też z kardamonu!
Smarowidła świetnie nadają się jako dodatek do pieczywa, naleśników, nadzienie do bułeczek, dodatek do tortów itp. Pasta z migdałami jest mniej gęsta niż nutella
Domowa nutella
200 g orzechów laskowych
75 g gorzkiej czekolady
szczypta soli
opcjonalnie 2-3 łyżki cukru kokosowego (lub innego) i ziarenka z 1/2 laski wanilii
Orzechy prażymy, kiedy przestygną obieramy z łupinek (te, które nie chcą zejść zostawcie) i mielimy w malakserze do uzyskania półpłynnej pasty (może to zając kilka/kilkanaście minut). Następnie dodajemy drobno posiekaną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści (pasta orzechowa będzie ciepła od miksowania). Jeśli zostaną Wam niewielkie kawałki czekolady, krem podgrzewamy przez 20 s w mikrofalówce lub wkładamy na chwilę na kąpiel wodną. Dodajemy sól i cukier oraz wanilię (jeśli używacie) i mieszamy. Nutella na początku będzie płynna, ale z czasem zastygnie (w temp. pokojowej potrwa to chwilę dłużej). Domowa nutella może być przechowywana w temp. pokojowej do 2 tygodni, lub w lodówce do miesiąca.
Krem migdałowy z kardamonem
130 g migdałów (ok. 1 szkl)
130 g orzechów nerkowca (ok. 1 szkl)
2-3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
ok. 1/2 szkl cukru kokosowego (ok. 75 g) (można zastąpić brązowym)
50 g gorzkiej czekolady
szczypta soli
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
Orzechy prażymy, po przestygnięciu mielimy na półpłynną pastę (może to zająć kilka/kilkanaście minut). Do pasty dodajemy olej kokosowy, cukier, sól i przyprawy oraz drobno posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy. Krem migdałowy po przestygnięciu trochę zgęstnieje.
Smacznego!
5 komentarzy
Mi samo czytanie tego przepisu już sprawia przyjemność;). Jak długo można przechowywać te cuda? Pozdrawiam
W pastach nie ma w sumie nic co może się szybko zepsuć, więc w temp. pokojowej spokojnie wytrzymają ze 3 tygodnie, a w lodówce i z 1,5 miesiąca. Pozdrawiam!
Nie dość ,że zdrowe to jeszcze jak pokazane , cudne foty , och
Jaka najlepiej dodać czekoladę?
Oczywiście im lepszej jakości czekolada tym smaczniejsza nutella, jeśli masz swoją ulubioną firmę to użyj takiej jaką lubisz. Sugeruję żeby użyć gorzkiej czekolady, ale tak samo dobrze sprawdzi się np. mleczna (tylko krem będzie słodszy). Pozdrawiam!