facebook

Beignets – francuskie pączki z topinamburem

0 Posted by - 8 lutego 2017 - ciastka / cookies, Przepisy

Pączki z topinamburem, francuskie beignets czyli właściwie pączusie. Dodatek topinamburu sprawia, że są trochę bardziej wilgotne, mają też ciekawy aromat i posmak. Kropką nad „i” jest pikantna posypka z cukru pudru z imbirem i skórką cytrynową. Trochę się oszukuję, że pączki w tej wersji są zdrowsze :)

Topinambur jest bardzo uniwersalny, na blogu znajdziecie też zdrowe ciasto z jego dodatkiem i pewno pojawi się jeszcze nie jeden raz na blogu w deserowej wersji.

Pączki z topinamburem trzeba zjeść na świeżo, kiedy są chrupkie i jeszcze lekko ciepłe – wtedy są najlepsze!

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na ok. 25 małych pączków

Ciasto

ok. 200 g topinamburu (150 g pure)

200 ml wody

60 g masła

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

szczypta soli

150 g mąki

2 jajka

tłuszcz do smażenia

Topinambur gotujemy lub pieczemy do miękkości, obieramy ze skórki i miksujemy na gładkie pure (potrzebne jest 150 g pure), studzimy.

Wodę, masło gałkę i sól podgrzewamy w średnim rondlu, kiedy zacznie się gotować dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy cały czas mieszając aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka – wtedy zdejmujemy z palnika i  mieszamy z pure z topinamburu. Odkładamy na chwilę, aż ciasto trochę przestygnie i dodajemy jajka, miksując do uzyskania gładkiego ciasta (można też wymieszać ciasto rękami, jest dość lepkie).

Tłuszcz rozgrzewamy do 180 C. Łyżeczką formujemy kulki i smażymy pączki na złoty kolor z obu stron.

Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym, a kiedy przestygną obtaczamy w cukrze pudrze.

Do obtoczenia

100 g cukru pudru

3/4 – 1 łyżeczka imbiru (do smaku)

skórka starta z 1/2 cytryny

Cukier puder i imbir przesiewamy przez sitko i mieszamy ze skórką cytrynową.

Pączki z topinamburem zjadamy na świeżo :)

Smacznego!

Jerusalem artichoke beignets recipe. Food photography by Candy CompanyJerusalem artichoke beignets recipe. Food photography by Candy CompanyJerusalem artichoke beignets recipe. Food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

2 Comments

  • ala 14 lutego 2017 - 16:30 Reply

    fantastyczne

  • Leave a reply

    Translate »