facebook

Bezglutenowe kruche ciasteczka z warzywno-owocowym lukrem

0 Posted by - 9 kwietnia 2016 - ciastka / cookies, Przepisy

Wiosenne kruche ciasteczka bez glutenu, bez mąki, udekorowane lukrem z dodatkiem liofilizowanych owoców i warzyw – kruche ciastka w zdrowszej, ale równie uroczej wersji :)

Eksperymentowałam wcześniej z ciastem bezglutenowym, ale bez spektakularnych efektów. Tym razem przepis okazał się świetny! Ciasto bardzo dobrze zachowuje kształt w trakcie pieczenia, ważne jest tylko porządne schłodzenie przed włożeniem do piekarnika. Jest kruche na brzegach i miękkie w środku, z subtelnym aromatem kokosowym – po prostu pyszne!

Do zabarwienia lukru zamiast sztucznych barwników użyłam liofilizowanych owoców i warzyw w proszku. Barwiąc lukier w ten sposób nie osiągniecie bardzo intensywnych kolorów, ale plusem jest to, że owoce w proszku nie rozrzedzają lukru jak świeże soki czy barwniki żelowe – wręcz przeciwnie, macie więc większą kontrolę nad konsystencją lukru! Dodatkowo lukier dzięki dodatkowi owoców ma piękny aromat, nie martwcie się o szpinak i jarmuż, lukier z ich dodatkiem jest równie pyszny i wcale nie „warzywny” w smaku :) Malinowy to chyba mój ulubiony, świetnie pasuje do migdałowych ciastek! Dodatkowo użyłam też świeżego soku z marchwi – wyszedł delikatny, brzoskwiniowy kolor i prawie tak pyszny jak wersja malinowa :)

Zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.

Moje ciasteczka były dość duże, wyszło ich 18 sztuk.

Składniki

140 g mąki z migdałów

50 g mąki kokosowej

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

85 g miękkiego masła

80 g cukru pudru

1 jajko

Mąki przesiewamy z sodą i solą i odkładamy.

Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem, dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. Do masy dodajemy mieszankę mąk i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.

Ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 4-5 mm (będzie bardzo miękkie) i wkładamy do lodówki na minimum 1 h.

Ze schłodzonego ciasta wycinamy foremką ciasteczka (najlepiej najpierw odkleić obie warstwy papieru i przełożyć ciasto na silikonową matę lub nowy arkusz). Ciastka, razem z blaszką, na której będą pieczone schładzamy w lodówce (a najlepiej  w zamrażarce) przez minimum 30 minut – dzięki temu nie stracą kształtu podczas pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy ciasteczka przez ok. 8-11 minut, do momentu kiedy brzegi lekko zbrązowieją.

Lukier

1 białko (ok. 30 g)

1 łyżeczka soku z cytryny

ok. 180 g cukru pudru

liofilizowane owoce i warzywa do zabarwienia (ja użyłam maliny, szpinaku i jarmużu) oraz sok z marchewki.

Białko roztrzepujemy z sokiem z cytryny i ucieramy stopniowo dodając cukier puder.

Lukier dzielimy na kilka mniejszych porcji i barwimy liofilizowanymi owocami, w razie potrzeby rozwadniamy sokiem z cytryny lub wodą.

Dekorujemy!

Bezglutenowe kruche ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Na drugi dzień po lukrowaniu są najlepsze!

Gluten free almond coconut cut out cookies with healthy dry freeze fruit icingGluten free almond coconut cut out cookies with healthy dry freeze fruit icingGluten free almond coconut cut out cookies with healthy dry freeze fruit icing

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

8 Comments

  • rabarbarowo 9 kwietnia 2016 - 13:31 Reply

    Znakomite! Wyglądają uroczo :) Przepis bardzo ciekawy, nigdy nie próbowałam takiego zestawienia, ale chyba muszę, bo efekt rewelacyjny :)

    • Candy Company 9 kwietnia 2016 - 16:48 Reply

      Dzięki! Smakowo są super, nie spodziewałam się, że wyjdą, aż tak smaczne – nawet nie wiem czy nie są lepsze niż tradycyjne kruche…

  • funkia 10 czerwca 2016 - 21:48 Reply

    cudnie wyglądają i na pewno są przepyszne

    • Candy Company 14 czerwca 2016 - 09:57 Reply

      Były zdecydowanie pyszne :) A lukier z marchewką mmhhhhh!

  • M'liss 23 lutego 2017 - 19:53 Reply

    They are great! Where did you get the cookie cutters?

    • Candy Company 25 lutego 2017 - 09:52 Reply

      Thanks :) I bought them in TK Maxx home store, like most of my cake pans and cookie cutters – they have the best and cutest :)

  • M'liss 23 lutego 2017 - 19:54 Reply

    How do I subscribe to your site?

    • Candy Company 25 lutego 2017 - 09:54 Reply

      There’s a ‚Never miss a new post’ button on the right side of the website, under green picture Blog Roku :)

    Leave a reply

    Translate »